Rendszergazda és a szék 4.

A napokban merült fel bennem, hogy a munkaszék mellett jó volna néha valami kevésbé ergonómikus, de „punnyadósabb” szék. Amikor épp nem programkódokat gyártok, hanem egy problémára keresek megoldást, forgalmi statisztikákban, grafikonokon vagy logokban keresek anomáliákat, esetleg bugyuta Youtube videókat nézek, vagy a lányaimmal halomra aprítjuk a gyengébb Fortnite játékosokat, akkor egy fotelszerűbb szék ideálisabb volna. Hamar rájöttem, hogy ilyen célra egy „gamer” szék lesz megfelelő.

Előzmények

2017 óta használom munkához az Ergohuman Plus széket. A hosszú távú tapasztalataim is kíválóak vele. Néha szétnézek ugyan székeket illetően, de most, 2019 elején végigpróbálva a kínálatot sem találtam jobbat irodai munkához. A legtöbb helyen a hozzáértő eladók kínos mosollyal tárják szét a kezüket, ha meghallják, hogy Ergohuman Plust cserélnék valami még jobbra. Ez pedig elég nagy szó.

A magyar gamer szék kínálat

Egy második szék kellett a munkaszék mellé, aminél a helyes testtartás kevésbé fontos szempont, csak a kényelem elsődleges. A gamer székek kategóriája ez, amikből látszólag nagy a kínálat itthon is. Nem akartam sokat költeni rá, de hamar kiderült, hogy a 30-40e forintos kategória sajnos még így sem opció. Ezek a „gazdaságos” székek sem tervezés, sem anyag, sem összeszerelési minőségük miatt nem érik meg a kedvezőnek tűnő árukat sem. Nem hiszem, hogy bárkinek is megérné egy furnér lemezből kivágott hátlapra épített szék, aminél még az 1-2 hónapnyi élettartamra is kevés az esély.

Ma már szinte minden nevesebb PC gyártó felismerte a gamer termékekben rejlő lehetőségeket, így boldog-boldogtalan gyárt ilyet is. Corsair, Thermalteke, Sharkoon, hogy csak a nevesebbeket említsem. Sajnos, ezek a cégek csak nemrég szálltak be a szék bizniszbe, ami az innovatív, de gyermekbetegségekkel küszködő termékeken jól tetten érhető. Pl. hiába lenne kiváló a Corsair T1 szék, ha rendeltetésszerű használat mellett is 1-2 hét után törik a lábcsillag tervezési hiba miatt. Az Amazon fotókkal alátámasztott értékelései kegyetlenül mutatják a valóságot.

Maradtak a régi, tapasztalt székgyártók. Konkrétan az AKRacing és a DXRacer, amik közül a DXRacer a felhasználói vélemények, problémák és tesztek alapján tűnt jobbnak számomra.

DXRacer Drifting sorozat

A DXRacer sokfléle széket gyárt, és ezek között már csak fenékpróba alapján szabad választani. Próbára viszont nem sok lehetőség van Budapesten. Szerencsére a Pixel boltjában szinte az összes típusba bele lehet ülni. Ez nem a reklám helye, semmi közöm a céghez vagy a bolthoz, de a próbálgatás során én nagyon pozitív tapasztalatokat szereztem náluk. Kedvesek, hozzáértők és készségesek, de nem tolakodóak a boltban. Szerintem ilyennek kell lennie a korrekt kiszolgálásnak. Ha könnyebb lenne parkolni feléjük, akkor még jobb szívvel ajánlanám őket.

Meglepett, de a „fenékpróba” alapján nekem nem az előzőleg kinézett Formula és a Racing sorozat darabjai váltak be, de még nem is a prémium Work, King vagy Tank sorozat modelljeibe szerettem bele. Egy egyszerűbb, olcsóbb Drifting modellnél volt olyan érzésem, hogy ez aztán nekem készült. Hozzá kell tennem, hogy nem vagyok apró darab, de a lábam elég rövid, és némelyik modellt saccra is 2m körüli magassághoz tervezték. A DXracer Drifting szék alsó üléspoziciója viszont nagyon kényelmes lábtartást tesz lehetővé az alacsonyabbaknak vagy rövidebb lábúaknak is. Egyszerűen nem is értem, hogy a székek 90%-át miért 180cm fölöttiekre tervezik.

DXRacer Drifting
DXRacer Drifting, a kiválasztott, a kispárnái nélkül

A szék mázlira volt is raktáron zöldben, így azonnal haza tudtam hozni. Érdemes számolni azzal, hogy hiába egy egyszerűbb DXRacer modellről van szó, a szállításnál gondot okozhat, hogy a doboza marha nagy és nehéz. Az acélváz ezzel jár, finoma szólva is van benne anyag

Az összeszerelés egyszerű, kb. 10 perc lehet. A szék összeszerelés közben és utána is nagyon masszív hatást keltett bennem.

Gamer szék vagy Ergohuman Plus?

Fontos, hogy én nem cseréltem le erre a székre a munkaszékem. A két székem semmiben sem hasonlít egymásra. Más elvárásaimnak felelnek meg, és más árkategóriában is mozognak. Az Ergohuman Plus egy nagyon-nagyon klassz, végtelenül sok beállítással testre szabható irodai melós-szék, amiben 8-10 óra után sem fáj semmi. Ehhez képest a a DXracer Drifting egy puritánabb játszófotel, itt nincs egyensúlyi pozícióra belőhető mechanika, minden irányban állítható karfa, ülés-dőlésszög állítás vagy hasonlók. Van viszont masszív felépítés, jó tartást adó, kényelmes fotel érzet. A két szék nem ellenfél, inkább jól kiegészítik egymást.

Mellesleg ki merem jelenteni, hogy a magyarországi kínálatban kapható irodaszékek 98%-át a legtöbb tulajdonságában simán lepipálja a DXRacer Drifting modell. Emiatt irodaszéknek sem rossz választás egy-egy DXracer modell, nem véletlenül koptatják ilyenben ülve annyian a billentyűzetet.

Bízom benne, hogy a DXRacer szék hosszú távon is megfelel majd az elvárásaimnak, és sokáig kényelmes játszószék lesz nálunk.

Linkek

http://www.madadmin.com/rendszergazda-es-szek-3/
https://www.dxracer.com/us/en-us/product/1/office_chairs/drifting_series_/oh-dm61-nwe/
http://pixel.hu/

3 hozzászólás “Rendszergazda és a szék 4.” bejegyzéshez

  1. Szia, még 2016-ban volt egy sorozatod a futásról. Megkérdezhetem, hol tartasz most? Vagy ha már nem csinálod, publikus e ennek az oka?

  2. Szia! Kisebb-nagyobb kihagyásokkal azóta is futok. Jelenleg, november óta nem. Ebben hidegebb időben a futással folyamatosan összeszedek valamit, ezért 10 fok alatt már nem eröltetem. Az edzőtermi futópad lenne talán a megoldás télre, de az olyan szinten monoton, hogy minden porcikám tiltakozik ellene. Szóval, nekem telente futó-szünet van, és inkább március körül nehezen, de újrakezdek.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.