A Rendszergazda és a gyerekek

Többek szerint a rendszergazdák későn érő embertípusok, de ez egy nagy-nagy tévedés. A rendszergazda sosem érik meg, sosem nő fel igazán, a maximum ami történhet, hogy megöregszik. Emiatt jó és rossz apa (anya? nem, az kizárt!) egyszerre egy rendszergazda.

Jó egy rendszergazda gyerekének lenni?

Mi nem tudjuk biztosan, mert az apáink nem rendszergazdák.  Igen, a jó rendszergazda apja szinte sosem rendszergazda. Ez nem felállított szabály, ez csak általános tapasztalat. Ennek sok oka lehet.

  1. A jó rendszergazda szereti a munkáját, de szeretné, ha a gyereke többre vinné…
  2. A munkájával szemben egy rendszergazda végletesen maximalista, ez is teszi őt pocsék pedagógussá.
  3. A tudással születtünk, tehát nem tanultunk semmit, ergó továbbadni sem tudjuk a tudást.

Rendszergazda
Egy rendszergazdánál elvan a kölyök

Megkérem majd a gyerekeimet, hogy ide írjanak véleményt alkalomadtán… Remélem nem aláznak meg nagyon…

Miért nem vagyunk tökéletes szülők?

Egy rendszergazda sosem ér rá igazán. Ha nem a főnökei hajtják, akkor csattogtatja ő maga az ostort maga felett. Kevés ideje jut a gyerekekre, mert mindig „más” dolga van. Ez persze valahol egy marha nagy hazugság, hiszen jó a munkájában, így a rábízott rendszereket is rabszolga-segéd rendszerek felügyelik. „Rá kell néznem néha” is hazugság, hiszen 3-4 féle módon értesítik őt az automatizált felügyelői a legkisebb problémákról. A rendszergazda legtöbbször akkor ér rá, amikor ő rá akar érni… Ezért tuti megköveznek a kollégáim, mert elárultam őket, de ebbe a blogba nem fér bele hazudozás.

Leckeírásban nem nagy segítség egy rendszergazda, mert amit tud azt sem tudja elmagyarázni, és maximum lehurrogásra képes. Egy rendszergazdának se képessége, se türelme nincs ahhoz, hogy igazán segíteni tudjon egy leckében.

Miért jó társaság egy gyereknek mégis egy rendszergazda?

Super Mario
Ezt tuti kipróbálhatod egy rendszergazdánál

Mert egy rendszergazdában még ott él egy gyerek is, így tökéletesen megérti a gyerekek gondolkodását és problémáit. Le tud ülni a szőnyegre legózni, csak ne vegyék el tőle a legjobb kockákat. Imád játszani számítógépeken, de talán még annál is inkább játékkonzolokon. Remek fedősztori neki, ha „megy a gyerekkel xboxozni”. A gyerekek szeretik, mert ha csak néz egy játékot, akkor nem kamuból nézi, hanem tényleg érdekli. Ha pedig beszáll, akkor nagyon-nagyon értékes segítség, tulajdonképpen a játékokat rendszergazdáknak fejlesztik… Csak nem hitte valaki, hogy a Lego Star Wars gyerekeknek készült?

A fentiekhez tegyük még hozzá, hogy egy felnőtt, benőtt fejű rendszergazda tele van játékokkal… Van játék a számítógépén, akármennyire is „munkára használja”, és gépből legalább 2-3 akad körülötte (ebből 1-2 biztosan laptop!). Van körülötte játékkonzol (legalább 2-3!), és a telefonja tutira alkalmas jobb 3D játékok futtatásra is. Gyakorlatilag minden rendszergazda egy hi-tech játék-gyűjtemény.  Xbox360, PS3, PSP, iPhone, iPod, iPad, ilyesmiből legalább 2-3 biztosan van körülötte. A fénykardokat, Star Wars maketteket ne is említsük most.

Nem félreérteni! A rendszergazda nem hülye és nem gyerekes. Felelősségteljes, bár néha kicsit túl aggódó szülő.