Rendszergazda és a szék 2.

Előre lelövöm a poént. Három hétnyi utánjárás árán sem sikerült Magyarországon egy épkézláb, gerincet és karokat kímélő széket vennem. Hihetetlen, de a kínálat még annál is szánalmasabb, mint amilyennek elsőre tűnt.

Hamar beláttam, hogy reális áron jó szék nincs, pedig négy árkategóriában nézelődtem. Az összefoglalóból kihagyom az irodai munkára használhatatlan gamer, hinta, spinalis és minden egyéb extrém és aktív széket, mert ezekre sem időm, sem kedvem nincs átszokni.

Olcsó székek, 50.000 Ft alatt

Az olcsó székek között keresgélve nem voltak komoly elvárásaim. Szerettem volna, ha nem is időtállóan, de legalább ergonomikusnak tűnjön az üléspozíció és alátámassza valami a karomat. Sok széket (100 fölött) próbáltam végig a nagyáruházak és a kiskereskedők kínálatából. Ezek között egyetlen olyan sem akadt, amiért egyetlen gombóc fagyi árát odaadnám.

Ebben az árkategóriában egyetlen székre érdemes pénzt áldozni, ez pedig az IKEA Markus. Ez olcsó, strapabíró, csak éppen az ergonómia nem volt szempont a tervezésénél. Én épp ezt szerettem volna lecserélni egy valamivel jobbra. Erre úgy tűnik, hogy még egy árkategóriával feljebb sincs lehetőségem.

IKEA Markus
IKEA Markus – 45.000 Ft. Még 2x ennyiért sem kapni jobbat.

Székek 50.000 és 150.000 Ft között

Ennyiért már léteznie kellene jó széknek. Biztosan létezik is, de nem Magyarországon. Hiába drágábbak ezek a székek, a minőségük abba a kategóriájába esik, hogy egy normálisabb minőségellenőrzés mellett mind a hulladéklerakóban végezné. Semmivel nem jobbak ezek sem, mint a 10.000 forintos tesco gazdaságos székek. Ugyanazokból a nyeklős, törős, pocsék anyagokból épített, normál használatra alkalmatlan székek ezek is, csak kicsit több a beállítási lehetőségük. Annyi a probléma, hogy ezeket a hibákat 50.000 Ft alatt még bocsánatosnak gondolom, de 100.000 Ft fölött már nehéz szemet hunyni a hiányosságok és hibák fölött.

Lexington
Lexington – 100.000 Ft. A tartósságát nem érdemes firtatni.

150.000 és 250.000 közötti székek

Ebben az árkategóriában már végképp léteznie kellene egy kényelmes széknek. A valóság azonban az, hogy a legtöbb modell az előző kategriában is szereplő szék, amelyek éppen egy-egy nagyobb árréssel dolgozó kereskedő árlistájában is szerepelnek.

Ennyiért is csupán egy-két olyan szék van, amely eléri a használhatóság szintjét. Ilyen például az Ergohuman nevű, ami roppant kényelmesnek tűnt, és elsőre nem nyeklett le a karfája sem. Külhonban 500-600 USD körül árulják a legújabb modelljeit, persze itthon a 2014-es verzió akciósan is 205.000 és 300.000 Ft között mozog. A 200.000 Ft fölötti árért évekkel régebbi modellt venni kissé faramucinak tűnik nekem. Ennyiért már egy teljesen kompromisszummentes széknek is léteznie kellene. Sajnos, a hazai kínálatban jelenleg nincs ilyen.

Ergohuman
Ergohuman V1 – 200.000 Ft. Elég jó, csak az árával van baj.

250.000 Ft fölötti prémium székek

Nagyon sok szék lépi át a lélektani határt jelentő 200.000 Ft-os árat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ezek a székek ergonómiailag rendben lennének. A legtöbb esetben inkább csak sznoboknak szánt, neves tervezői darabokról van szó, amiben a saját tervezője sem bírna ki 2 óránál többet. Engem viszont pont nem érdekel, hogy a széket egy felmagasztalt olasz tervező kattintgatta össze, ha a derekamat sehol nem támasztja meg a divatos design. A drága székeknek legalább a háromnegyede ilyen, csak néhány darab van, ami igazán kényelmes és praktikus is.

Ehhez jön még, hogy a méregdrága székekből maximum bemutató darabok léteznek, raktárkészlet véletlenül sincs. Herman Miller vagy Steelcase székeket a kereskedők csak a megrendelést követően rendelik meg a gyártól. A gyártó a széket néhány hét múlva legyártja, majd a csomag elindul a legolcsóbb, de cserébe meglehetősen lassú szállítással Magyarország felé. A kereskedők ezért csak 6-8, esetenként 10-12 hetes szállítási határidőket vállalnak. El sem tudom képzelni, hogy mit lépnek, ha sérülten érkezik meg a 600.000 Ft-ért rendelt szék, amire a vevő 2 hónapja vár.

Herman Miller Embody
Herman Miller Embody – 500.000 Ft. Jó, de nem ennyire.

Nincsenek illúzióim, ezek a méregdrága székek is leginkább a nevükből és a jó marketingből élnek. Nem tudom, hogy kinek felel meg az, hogy Herman Miller Aeron 400.000 forintért még állítható karfát és deréktámaszt sem tartalmaz, és +50.000 forintért rendelhető hozzá mondjuk a magasságban (és csak magasságban!) állítható karfa. Biztos csak az én defektusom, hogy kb. két mérettel szélesebb vagyok vállban, mint azok, akiknek ezt tervezték.

Herman Miller Aeron
Herman Miller Aeron – 400.000 Ft. És ennyiért még az állítható karfa sem jár.

Herman Miller Embody, Steelcase Gesture mellett sorolhatnám még azokat a székeket, amiknek az áruk teljesen elszakadt a valóságtól. Ha 200.000 forint körül árulnák ezeket, akkor komolyan gyűjtögetnék rájuk a malacperselyemben, de ennyi pénzért ezekhez még az alapvető extrákat sem tudnám megrendelni.

Itt tartok most, beláttam, hogy 200.000 forintért sem tudok értelmes, kényelmes széket venni. Jelenleg nincs székem, egy párnával próbálom kiküszöbölni az IKEA Markus hiányosságait. Az amazon.de és egyebektől tartok, mert próba nélkül széket venni képtelen vállalkozásnak tűnik számomra. A székek terjedelmesek és nehezek, így a visszaküldés eléggé drága és nehézkes. Ha valaki tudna ajánlani kompromisszumoktól mentes széket 200.000 Ft-ig, akkor jelentkezzen!

Linkek

http://www.madadmin.com/rendszergazda-es-a-szek/