Rendszergazda és a billentyűzetek

A billentyűzetekből elkoptattam már néhányat az évek során, de mára egyértelművé vált, hogy munkára leginkább a mechanikus típusok alkalmasak. Persze ezek közül is csak komoly körültekintéssel szabad választani. Úgy tűnik, hogy második nekifutásra megtaláltam a számomra tökéletes billentyűzetet, egy Varmilo VA88M típusút.

Asus Horus GK2000 ROG prémium(?) billentyűzet

Kérdőjellel írom, mert Asus Horus GK2000 típusú billentyűzettel a gyártó egyértelműen a prémium kategóriát célozta meg. Ezt tükrözi az ára, a súlya, a csomagolása, az anyaghasználata, a hozzáadott sok vacak kiegészítő, a neoprén hordtáska, és nem utolsó sorban a Cherry MX Red kapcsolói.

Asus Horus GK2000
Asus Horus GK2000, nem olyan rossz

Az első problémám vele a szóköz billentyű csapnivaló mechanikai megvalósítása. A prémium minőség ellen szól, hogy ez pont olyan „gagyi”, mint a legolcsóbb mechanikus billentyűknél az megszokott. A billentyű hiába szép hosszú, csak a közepén leütve viselkedik normálisan. Rossz beidegződés miatt viszont én a bal alsó sarkán ütöm le a hüvelykujjammal, így viszont a kialakítása miatt kissé „akad” és „ragad”, ami számomra roppant zavaró. Én egy apró alkatrészt nyomtattam hozzá, amivel perfektül viselkedik a rendetlenkedő szóköz, de egy prémium kategóriás billentyűzetnél ennek azért nem így kellene működnie.

Második problémám a billentyűzet hangja, amely csaknem a régi mechanikus írógépek hangjával vetekszik. Ez főleg akkor gond, ha valaki egy elnyúlt éjszakai munka miatt gépel, míg más pihenne ugyanabban a szobában. Nálunk az ilyen helyzet sajnos elég gyakori.

Harmadik problémám a billentyűzettel, hogy a billentyű feliratai csak bekapcsolt háttérvilágítással látszanak. Az RGB háttérvilágítása viszont ennek is természetszerűen PWM vezérelt. Ez ugyan látványos, de az alkalmazott alacsony frekvencia miatt az egész billentyűzet vibrál tőle. Mára a jó monitoroknál szinte megszűnt a vibrálás, erre a billentyűzetek kezdenek neki ennek? Nem mindenki érzékeny erre, de én látom, és rettenetesen zavar.

Végül a harmadik probléma miatt döntöttem az Asus billentyűzet cseréje mellett, de mivel a versenytársak pepitában ugyanazt hozzák, mint az Asus, nehéz volt jobbat találni.

Varmilo VA88M CMYK – Cherry MX Silent Red

Teljesen véletlenül futottam bele ebbe a billentyűzetbe, amikor épp széket kerestem. Már az első próbára is megdöbbentett. A Varmilo is Cherry MX kapcsolókat használ, de ebből elérhető a Silent Red verzió is, ami azonos leütési erő, érzékenység mellett összehasonlíthatatlanul halkabb gépelést tesz lehetővé. Ráadásul a szóköz billentyű végre olyan, amilyennek lennie kell, azaz bárhol leüthetően tökéletes.

Varmilo VA88M
Varmilo VA88M Vintage Days + CMYK – Cherry MX Silent Red

Fehér háttérvilágítás van, de alapértelmezetten kikapcsolt, és a billentyűk feliratai enélkül is tökéletesen olvashatóak. A legtöbb mechanikus billentyűzet nem ennyire tapintatos.

Szándékosan numerikus billentyűzet nélküli verziót választottam, mert a numerikus billentyűzetet a rossz beidegződés miatt egyáltalán nem használom. Azt hiszem, hogy ez is visszavezethető arra, hogy a 8bites gépeken, amelyeken a gépelést tanultam, szoktam, ilyen még nem volt. Adatrögzítést sosem végeztem, így az elmúlt 25 PC-s évemben sem szoktam rá a használatára. Viszont enélkül a jobb kéz ideális pozíciójához közelebb esik az egér, sokkal kevésbé kell jobbra kinyúlni érte.

A billentyűzet sallangoktól mentes, de tetszetős csomagban érkezik. Nagyon sok, vagy akár egyedi színösszeállításban is választható. Nekem ezek közül a „Vintage Days + CMYK” fantázianevű tetszett meg, mert nagyon jól olvasható, egyszerű, mégis vidáman színes. A gyártó előzékenyen ehhez is mellékel egy csomag szürke billentyűt, keycap leszedő szerszámot és műanyag porvédő takarót, ami roppant pozitív.

A billentyűzet dupla karton dobozban érkezik, a kis méretéhez képes igen jelentős súllyal. A billentyűzet tömege 820g fölötti, ami épp 3x annyi, mint a tartaléknak használt vezeték nélküli Logitechem elemekkel. Nem épp a magától odébb csúszós kategória. Valahogy minden izében minimalizmust, egyszerűséget, de high-end minőséget sugall.

Azt hiszem, hogy jelenleg ez a mechanikus billentyűzet képviseli a legjobb elérhető ár-érték arányt. Nehezen tudok ennél jobbat elképzelni. Bízom benne, hogy a tartósságára sem lesz panaszom.

Linkek

http://en.varmilo.com/

3 hozzászólás “Rendszergazda és a billentyűzetek” bejegyzéshez

 1. Szerintem rengetegen áldozatául estek annak, hogy az elmúlt évek mechhanikai billentyű láza alatt egy fajta dualitás alakult ki, miszerint: a mechanikus jó, minden más szar – és a mechanikusat már csak extrákkal lehet fokozni. Holott egy részről ez nem igaz (IBM buckling spring rubber dome), másrészt nem lett különbség téve a mechanikus és mechanikus között. Holott a keycapek anyaga, vastagsága és formátuma is nagy befolyásoló tényező, és amit a space-nél érzékeltél egy gyakori spórolási taktika olcsó stabilizátorokkal. Nem mellesleg a Varmilo majdnem az egyetlen gyártó, akik síkosítják a stabilizátoraikat a zajok, és „kaparós” érzés elkerülése végett.
  Egyébként az utolsó paragrafushoz annyit, hogy a következő nagy minőségbeli lépés akkor lesz, mikor a pszudó-szakmabeli billentyű laikusok nem híresztelik azt, hogy a cherry a minőség, és a többi rossz kínai klón.(részben emiatt minden „prémium bill” cherry, mert nem fogyna) Billentyű fanatikus körökben borzasztó szájízt hagy maga után a márka név, mert a „klónok” már milliószor jobbak, nem is beszélve a előrendelésre gyártott switchekről mint a Zealios, Holy Panda, stb. Remélem a Kaihua/Kailh új generációs switchei nemsokára piaci standardek lesznek, mert pl. a BOX switchek zseniálisak.
  Most ne érts félre, nem szaroztam le a billed a cherry switchek miatt, pont ugyanerről billentyűről írom ezeket a sorokat. 🙂 Szerintem nem-épített billentyű kategóriában abszolút a legjobb amit valaha próbáltam.

 2. Hmm, azért egy 50.000 Ft-os billentyűzetet jó ár/érték arányúnak hívni, míg egy széknél a 200.000 Ft felettit már elszálltnak mondani elég furi 🙂

 3. A jó ár-érték arányt nem általánosságban, hanem konkrétan a mechanikus billentyűzetek kínálatához mérten értem. Az adott billentyűzet egy minőségi kategóriával van az általam próbált mechanikus modellek felett. Az cikkben szereplő Asus pl. máfélszer ennyibe került, az előtte használt Logitech és MS modellek csak a felébe, de azok 3-4 hónapnál nem húzták tovább.

  Nem állítom, hogy mindenkinek tökéletes, de az érzékeny ízületekkel rendelkezőknek munkához nem tudok jobbat ajánlani. Évente 2-3 alkalommal küszködtem az ínhüvely-gyulladással, de ezzel a billentyűzettel azóta sem jött elő ez fájdalmas probléma. Ha valaki próbált már minden mozdulatra erős fájdalommal reagáló kézzel határidős programozói munkát befejezni, akkor az járt már a cipőmben.

  A székek terén a 200e fölötti ár nagyon elszállt, ahogy az 50e fölötti is az egy billentyűzetért. Választási lehetőség viszont nincs, billentyűzetből és székből sincs igazán olcsón-jót opció.

  Kíváncsi volnék, hogy számodra mi képvisel jó ár-érték arányt a billentyűzetek terén.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.