Mora Bushcraft kés

A Morakniv a megfizethető, de mégis nagyon-nagyon jól használható késeivel magasra teszi a lécet. A Garberg és Eldris modellek egyszerűen fantasztikusak, nálam ezeknek tudható be, hogy komolyan ki akartam próbálni még 1-2 modelljüket. Leginkább a Kansbol és a Bushcraft kések lépték át az ingerküszöbömet. Most a Bushcraft késről írok néhány sort, amely jelenleg az egyetlen Mora késem, amelyet nem tudtam megkedvelni.

Őszinte leszek, a bushcraft, mint olyan nagyon távol áll tőlem. Nem járok ki az erdőbe, hogy több órányi munkával tüzelőt gyűjtögessek, élesztéket kutassak, majd a szikravetővel gyújtott tüzem mellett, kézzel faragott nyárson egy óra alatt süssem át a hentesnél megvett kolbászkákat. Van bája a túlélőkéssel szeletelt paradicsomnak, hagymának, de beismerem, hogy az nem az én világom. Mindezek mellett viszont szeretem a kényelmes fotelből nézni a túlélős ál-dokumentum filmeket. Bear Grylls filmjeinél viccesebbeket például kevesebbet ismerek, még laikusként is fetrengek az azokban lévő sok blődségen. Esélyesen az ezek alapján könnyen megszülető „én jobban tudnám” érzés felelős a zombi-apokalipszis esetén talán jól használható, fixpengés kések iránti vonzalmamért.

A Bushcraft modellel a Morakniv a bushcraft hívőket célozta meg, és az elég masszív, szívós szénacél penge meg is felel a BC rajongók elvárásainak. A kés kapható egy picit komolyabb körítéssel is, amelyben egy szikravető és egy apró gyémánt élezőlap egészíti ki a műanyag tokot. Ez a „Survival” kiadás viszont konkrétan megduplázza a Bushcraft kés árát, illetve kissé karácsonyfásan túldíszítetté teszi az egyébként egyszerű kést, így szerintem nem éri meg. Szikravetőből és élezőből is van jobb, ezért én egyértelműen az alap modellre szavaztam.

Mora Bushcraft Black doboz
Mora Bushcraft Black doboz

A Mora Bushcraft egy olcsó kés, amit a gyártó már azzal is kifejez, hogy a kés csupán egy fekete fiókos, egyszerű dobozban kotyogva érkezik. A kés egyáltalán nem nehéz, viszont a bizalomkeltően vastag, skandináv leélezésű pengéje kellőképp éles. Furcsának hat, hogy a dobozon szerepel a szénacél penge kezelésére, megóvására történő hosszú figyelmeztetés, de a dobozon belül már nem védi sem zacskó, sem egyéb a kést. A megoldás kulcsa persze a penge bevonata, mert a fekete DLC réteg tökéletesen megóvja a kést a környezeti hatásoktól a használatbavételig.

GyártóMora
TípusBushcraft Black
Markolat anyagaTPE gumi
Tömeg125 g
Teljes hossz235 mm
Penge hossza109 mm
Penge vastagsága3,2 mm
Penge anyagaszénacél
Penge alakjaclip point
Penge keménysége59 HRC

Az egyszerű szénacélt penge a szívóssága ideális túlélő és bushcraft késsé tenné a kést. Szélsőséges helyzetekben is jól helyt álló anyag, bár korróziótűrésről nem igazán beszélhetünk az esetében. A Bushcraft késnél a Mora ezt a problémát egy vékony DLC bevonattal némileg orvosolta. A sötét DLC bevonat már elég hatékonyan védi a pengét, persze mutatós és egyben eléggé marcona késsé is varázsolta a Bushcraft modellt. A néhány mikron vastagságú DLC bevonat érdekessége, hogy az élezés után került a késre, így a penge élét is teljesen elfedi.

A skandináv leélezésnek a számtalan előnye mellett vannak komoly hátrányai is, a sérülékeny él, illetve a terepen nehezebb élezés mindenképpen ide sorolható. Erre több megoldást is hallottam már. Az egyik legkevésbé szimpatikus, hogy ezt az olcsó kést nem élezzük, hanem cseréljük. Ez nem vicc, vannak, akik ezt tényleg komolyan így gondolják. Másik lehetőség, hogy több kést tartunk magunknál, élvesztés esetén csere, majd később, otthon kényelemben, vizes kövön jöhet a karbantartás. Ennek már sokkal inkább látom létjogosultságát, de nekem a harmadik lehetőség a legszimpatikusabb. A kés élezése 11°-os, de ennél nagyobb élszöggel húzható rá egy másodlagos élszalag. A nagyobb élszög miatt picit rosszabb metszőképességű, ám cserébe sokkal strapabíróbb élt kapunk. A vékony élszalag élezése a kisebb leválasztandó anyagmennyiség miatt sokkal könnyebb, akár kint, terepen is.

Mora Bushcraft Black penge
Mora Bushcraft Black penge

Ugyan a kés nem full tang, de a markolattüske olyan mélyen van a markolatban, hogy ennek hátránya nem igazán tapasztalható. Törővég nincs, de erre még szélsőséges körülmények között sem sokszor van szükség, és a 125g tömegű késnél értelme sem volna. Nem hiszem, hogy ezt a kést szándékosság nélkül egykönnyen tönkre lehetne tenni.

A kés tokja egyszerű, fröccsöntött műanyag. Egy munkakésnél ez inkább előny, mintsem hátrány, hiszen a munka közben a kést nem csak a szamurájkardhoz hasonlóan, kis kendőcskével tisztára törölve tehetjük el. Két vágás között is a tokba dobható a kés, hiszen a tokba nem ivódik bele semmi, és könnyen ki-slagozható belőle a szutyok később. Ezt egy szép bőrtokkal nem lehet büntetlenül eljátszani. A tokhoz a Mora egy övre fűzhető, és egy becsíptethető rögzítőt is mellékelt.

Mora Garberg, Bushcraft és 511
Mora Garberg, Bushcraft és 511

Elérkeztem ennek a remek késnek az Achilles-sarkához, a markolathoz. A markolat formájában a kemény munkához is közel ideális volna. Az anyaga viszont sajnos TPE, ami stabil, jó fogást ad, de cserébe egyfajta vacak, ragacsos tapintása van. A kés szolid árcímkéje miatt az még megbocsátható, hogy nem az örökkévalóságnak készült, de a szerintem ezzel a markolattal egyszerűen tönkretették ezt a remek kést. Érdekes tapasztalat, hogy ennek az anyagnak a tárolás sokkal többet árt, mint a mindennapos használat.

Őszinte leszek, a Bushcraft modell nekem a markolat anyaga miatt olyannyira nem jött be, hogy komolyabb feladatot nem is kapott. Talán más volna a helyzet, ha nincs jobb és kedveltebb késem mellette, ha közös élményeket gyűjtünk, ahol bizonyítani tud. Talán a jobb kések miatt porosodik a doboza. Nem tudom. Főképp azért nem, mert végiggondolva, a Kansbol ugyanebbe a mezőnybe érkezett, de az mégsem ragadt a kispadon. Sőt, a legegyszerűbb Mora, a bruttó 2500 Ft-os Mora 511-es is elő-előkerül nálunk.

A Mora Bushcraft kést nem sikerült megkedvelnem. A fránya markolata miatt én inkább a Garberg és a Kansbol után nyúlok szívesen, így ajánlani sem fogom a Bushcraft modellt. Házon belül a Mora Garberg mindenben jobb nála legalább egy kategóriával, csak épp annyival drágább is. Viszont a Kansbol hasonló áron kapható, mégis sokkal jobban bevált, így én inkább arra teszem a voksomat.

Mora Bushcraft Black kézben
Mora Bushcraft Black kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.