Civivi Brazen zsebkés

A Civiviv Brazen késről nem olvastam teszteket, nem láttam videóban, lényegében szinte véletlenül találtam rá nemrég, amikor épp damaszk pengés késeket nézegettem az egyik kedvenc lelőhelyemen. Első ránézésre jött a kell érzés, így csak utólag tudtam meg, hogy a Civivi gyártó egyik legújabb modelljébe futottam bele, amely ma még a gyártó oldalán is csak „Coming soon” címkével szerepel.

A Civivi igazából nem önálló márka, hanem a kínai WE Knife almárkája. A WE Knife a felső prémium szegmensbe célozza a sorozatgyártású termékeit, de olyan árazás mellett, amitől az egyedi megrendelésre készült kések csak lesütik a szemüket szégyenükben. Ebből persze esélyesen nem élnének meg, ezért hozták létre a halandóknak szánt árazással gyártott késeik számára a Civivi almárkájukat. A Civivi kések viszont a jó árazás mellett is megfelelő minőséget hoznak, és mint a címben szereplő kés is mutatja, még érdekességeket is találni köztük.

A Civivi a Brazen kést nem neves, külső tervezővel alkotta meg, ez a gyártó házon belüli alkotása. Formailag ez picit érződik is rajta, mert ha kommersz anyagokból volna, akkor gyakorlatilag meg sem tudnám különböztetni másik 800 késtől. A kés viszont több penge és markolat kombinációban kapható, és ezek közül engem egy damaszk pengés, sötétzöldes, szürkés micarta markolatos varázsolt el. Fontos megemlítenem, hogy nem egy munkakést kerestem, egy damaszk penge arra nem is volna alkalmas.

Civivi Brazen damaszk doboz
Civivi Brazen damaszk doboz

A Brazen egy egyszerű fehér, Civivi feliratos papírdobozban érkezett. A dobozban azonban egy Civivi logós, fekete, cipzáras védőtokot és törlőkendőt is kapunk a késhez. A tok érdekessége, hogy a belseje egy puha, szőrmeszerű bélést is kapott. Azt hiszem a Benchmade, Spyderco és a többi nagy gyártó marketingeseinek lenne mit ellesnie a kínai konkurensektől.

GyártóCivivi
TípusBrazen C2102DS-3
Nyitásmódflipper + nyitószemölcs
Markolat anyagamicarta
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg99,8 g
Zárt hossz114,7 mm
Teljes hossz202,7 mm
Penge hossza88 mm
Penge vastagsága3 mm
Penge anyagadamaszk acél
Penge alakjadrop point
Penge keménysége58-60 HRC

A damaszk acél elnevezés igazából nem ad információt a penge tényleges anyagáról, mert ez csak a két vagy több acél speciális kovácsolására utal. A különböző anyagok eltérő árnyalata hozza létre a damaszk acélok gyönyörű mintázatát, amit néha savazással vagy egyéb kezelésekkel még inkább kiemelnek. Egy damaszk jellegéből fakadóan nem lehet homogén, és a két különböző acél közötti kötés is természetesen gyengébb, így a damaszkolt penge fizikai jellemzőiben jelentősen elmarad nem csak a porkohászati szuperacéloktól, de még a mezei szerszámacéloktól is. A penge sérülékenyebb, kevésbé terhelhető, viszont cserébe igencsak szemet gyönyörködtető.

Civivi Brazen damaszk penge
Civivi Brazen damaszk penge

Az egyszerű drop-point formájú penge éltartásáról nem igazán tudok nyilatkozni, de nagyjából a belépő szintű késacélok éltartását hozhatja. Sok jelentősége ennek nincs, mert egy damaszk pengés kés inkább a szépsége, különlegessége miatt érték. Nem melós munkakésnek való, így számomra szinte lényegtelenek is a penge fizikai tulajdonságai. A kés formája egyszerű, célratörő, de egyáltalán nem nevezném karakteresnek, szerencsére a penge és a markolat anyaga annyit dob hozzá ehhez, hogy jóval az átlagos szint fölé emeli a kés érdekességi mutatóját.

A könnyített, fekete linerekkel a Brazen meglehetősen kis tömegű. A felépítésének egyik érdekessége, hogy nem a megszokott stop pin megoldást használták benne. A pengét nyitott állapotban támasztó pin ugyanis nem a linerekhez van rögzítve, hanem a pengével együtt mozog, és nyitott állapotban a két oldalon, a linereken támaszkodik meg. A vékonyabb, csapágyazott penge ettől a megoldástól még stabilabb rögzítést kap oldalirányban, azaz még masszívabban tart nyitott állapotban. Egy munkakésnél a linerekbe ágyazott stop pint valamivel előnyösebbnek érzem, de a Brazen nem munkakés, és persze ennek a megoldásnak is vannak jócskán előnyei.

Civivi Brazen damaszk klipsz
Civivi Brazen damaszk klipsz

A kés általános összeszerelési minősége nagyon jó, a penge középre zár, egyáltalán nem lötyög, és a kerámia csapágyakon lágyan siklik, így nagyon könnyű nyitni-zárni. Hogy őszinte legyek olyan finom a Brazen nyitása, hogy ezzel szinte porig alázza másik két tucat, egész eddig szupernek tartott csapágyas késemet. Szinte viccesnek érzem, hogy az egyébként nagyon is kedvelt ZT és Kershaw késeim ilyen finom nyitásra csak a Speedsafe rásegítéssel képesek. Szabadon választhatunk ugyan a nyitásmódok között, de a nyitószemölcs és a flipper együttes használatát én mégis kissé fölöslegesnek érzem. Szerencsésebb lett volna inkább eldönteni, hogy milyen nyitást is akarnak preferálni, mert ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb néha több.

A damaszkolt pengéhez nem igazán illene a kedvenc, G10 markolatanyagom, de a micarta annál inkább. A micarta egymásra rétegezett, műgyantával átitatott szövetrétegekből épül fel, így a textilszálaktól nyeri a jellemző mintázatát. Markolat-alapanyagként használva kellemes, meleg, szövetszerű tapintást és kiváló fogást ad. Egyetlen hátránya, hogy a textilekhez hasonlóan viszonylag könnyen koszolódik, zsírosodik, és a tisztítása kicsit körülményesebb. Én emiatt kedvelem kevésbé, de ehhez a késhez egyszerűen nem illik más. Óvatosságból azért olyan színt választottam, amin kevésbé hagy csúnya nyomot a hordás és a használat.

ZT 0357, Civivi Brazen és Kershaw Dividend
ZT 0357, Civivi Brazen és Kershaw Dividend

A kés klipsze roppant diszkrét, fekete, deep-carry és a bal oldalra is átszerelhető. Kár is rá sok szót vesztegetni, ha egy árnyalatnyival kevésbé volna feszes, akkor én ezt egyszerűen a tökéletes szóval írnám le. A markolat végén kapunk a fém távtartóból kimart zsinórvájatot, de úgy hiszem, hogy erre a késre vétek volna bármit is rálógatni. Mondjuk én a többi késemen sem érzem szükségét az ilyen-olyan lógó vackoknak, de ízlések és pofonok.

Összefoglalva a Civivi Brazen a damaszkos pengével és micarta markolattal egy csodaszép és könnyen megszerethető kés. Az ára sem elborult, így az illegális pengehossza ellenére is kap tőlem egy ajánlott címkét. Ha valaki különleges zsebkést keres különleges anyagokkal, akkor kevés ennél jobb késre akadhat.

Civivi Brazen damaszk kézben
Civivi Brazen damaszk kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott