Rendszergazda és a szék 1.

Egyre finnyásabb vagyok a kényelemre. Öregszem. Nem a sznobizmusom kapott szárnyakat 40 fölött (remélem), de már sokkal jobban oda kell figyelnem a korábban figyelembe sem vett apróságokra. A munkaidőm 99%-át a monitorok előtt töltöm, egy irodaszékben. Eljött az ideje, hogy nyugdíjba küldjem IKEA Markus székemet. Az új szék beszerzése viszont elég nehéznek bizonyult.

A kínálat csak látszólag széles

A neten böngészve rengeteg webshop van, de ezek jórészének sem árukészlete, sem üzlete nincs. Széket pedig még komolyabb ülőpróba után is kissé lutri megvenni, mert más beleülni 3 percre, és más 8 órát dolgozni benne. Nagyon más. Olyan boltot kellett keresnem, ahol élőben megnézhetőek és kipróbálhatóak a székek.

IKEA Markus
Egy IKEA Markus 7 évig szolgált.

Az Örs vezér téri IKEA épp útba esett szekrényvásárlás miatt, és velük mindíg is jó tapasztalatokat szereztem ár-érték arányban. Az előző székem is onnan volt, és még 7-8 év után sem mutatja a szétesés jeleit. Nos, irodaszékük alig-alig van a jelenlegi kínálatban. Markus nem kell, hiszen pont azt akarom jobbra cserélni. Az IKEA kínálatában egyetlen nagyjából megfelelő szék van, a Volmar nevű, ami nem is tűnt rossznak, de a fejtámla és karfa után keresgélve hamar kiderült, hogy nem ideiglenes hiány van, hanem a típust épp kivonják a kínálatból. Így viszont akkor sem szívesen adnék ki érte 90 ezer forintot, ha épp létezne még a budaörsi boltban az utolsó, összenyomorgatott csomag.

Az Auchan, Tesco, Office Depot és társai látszólag komoly kínálattal rendelkeznek, de az üzletekben felsorakoztatott 50-60 széket végigpróbálva egyértelmű, hogy gyakorlatilag egy típus sincs náluk, ami a 7-8 éves IKEA székemet akár csak megközelítené minőségben. Az állítható karfa pl. egyet jelent azzal, hogy lötyögős. leesős, munkára teljesen alkalmatlan.

Gondoltam rápillantok a legtöbb helyen kapható gamer székekre is, hátha. Ezek közül 2-3 tényleg jó lehet playstationözni a gyereknek, de munkára majdnem annyira alkalmatlanok, mint az előző fejezetben említett szék-pótlékok.

Tehát olcsón jó szék nincs

Mire idáig jutottam már egyértelmű volt, hogy a székvásárlás drága móka lesz. 80 ezer forintig egyszerűen még rövidtávra alkalmas irodai szék sincs. Itt meg is jegyezném, hogy ha valaki 100.000 Ft alatt keres széket irodába, akkor azt ajánlom, hogy irány az IKEA. Ebben az árkategóriában a hálós hátú Markusnak nincs ellenfele, az ár-érték arány szempontjából legalábbis egészem biztosan nincs.

Be kell ismernem, hogy a hangmérnök-informatikus kedvenc Herman Miller székeket nem is néztem meg, mert nem találtam olyan budapesti boltot, ahol utcáról beesve is fenékpróbálni lehetne a kb.  800 eurós árról induló Aeront. Jelenleg még nem tartok ott, hogy beleférjen a költségvetésembe ehhez az állítható karfa és fejtámla extra (darabonként kb. 40-40 ezer forintért). Talán egyszer még visszanézek erre a félmilliósra konfigurált székre, ha nyerek a lottón.

Elmentem a Szekszárdi utcában lévő irodaszék boltba, ahol a weblapjuk alapján eléggé jónak tűnt 1-2 szék.  Roppant kedvesek és segítőkészek voltak a boltban. Először próbáltak rábeszélni egy ergonomikus székre, de ennyi év után már nem tudnám megszokni ezt a típust. Ez nekem kb. olyan, mintha a fenekemmel kellene akrobataként egyensúlyoznom egy golyóra tett deszkán ülve. Talán megszokható, de akkor már inkább egy fitness labda, amiből nem is kerül bruttó 240.000 forintba a legolcsóbb modell.

Emagra NET X5M
Az új választott: Emagra NET X5M

A boltban végre megtaláltam a széket, amit majdnem nekem találtak ki. Egy cseh szék, az Emagra NET X5M. Mindene állítható, és gyárilag is szinte rám van kitalálva. Azért csak szinte, mert mint minden más széknél, nekem ennél is túl magas a legalacsonyabb pozíció. Megszoktam, ezzel jár, hogy csak 170 cm magas vagyok. Ezt a kis malőrt az eladó szerint orvosolni tudják egy másik, rövidebb lift (ez a neve a gázos teleszkópnak) beépítésével. Sajnos, végül a rövidebb lift sem oldotta meg, hogy a székről mezitláb is leérhessen a teljes talpam.

A széken tényleg minden állítható, az ülőlap mélysége, a háttámla magassága, a deréktámasz helyzete, a fejtámasz magassága és dőlésszöge mellett a karfa is 4 irányban testreszabható. Ehhez már csak hab a tortán, hogy nem csak a háttámla, de az ülőlap is hálós, tehát nyáron alulról is szellőzhet benne minden. Tényleg perfekt. Az egyetlen apró szépséghibája az árcimke környékén van, mert bizony a számlán már a nettó ár is 6 számjegyű. Ennyi pénzért ugyan alap, hogy összeszerelik és kihozzák. Nem olcsó, de nekem ez a munkaeszközöm, amivel a kenyerem keresem.

Munkahelykereső rendszermérnököknek javaslom, hogy első körben nézzenek körül, hogy az adott munkahelyen milyen székeken ülnek a munkatársak. A székek ugyanis nem termelnek közvetlen hasznot, épp ezért nagyon-nagyon árulkodnak róla, hogy az adott vezetést mennyire érdekli a beosztottak közérzete, egészsége. A Magyarországon általános felállásnál, azaz a fönöknél fetrengős bőr kanapé, a beosztottaknál akciós Kika szék páros esetén már érdemes is indulni.

Linkek

http://www.madadmin.com/rendszergazda-es-a-szek-2/

Update #1:

Első körben kis üröm vegyült az örömömbe, mert az új szék egyik karfáján törés és szakszerűtlen javítás nyomait találtam. A bolt vezetője azonban munkaidőn kívül is gyorsan reagált a hibajelzésre, és remélhetőleg a holnapi napon ki is cserélik a székemet.

Update #2:

A széket kicserélték, minden jónak is tűnt elsőre. Sajnos, hiába néztem át nagyítóval, amikor távozott a szállító, és elkezdtem beállítgatni a széket, akkor derült ki, hogy ez a szék sem hibátlan. A karfa rögzítő perselyei elforognak, így pedig kizárt, hogy a szék hosszabb távon is használható lenne. Telefonon hívtam először a szállítót, majd az üzletet, hogy ez a szék sem jó. Cserére nem tartok igényt, mert nem hiszem, hogy egy ennyire problémás szék folyamatos használat mellett megbízható és tartós tudna lenni. Nagyon sajnálom, mert most újra szék után kutakodhatok.

Update #3:

Az üzletvezető nagyon-nagyon korrektül kezelte a problémát. A széket elszállították, és egyben a jóváíró számlát is hozták, a termék árát is visszautalták. Közben többször elnézést kértek az okozott probléma miatt. Korrekt üzlet, amit csak ajánlani tudok. Sajnos, jelenleg olyan székük nincs, ami megfelelne nekem.

9 hozzászólás “Rendszergazda és a szék 1.” bejegyzéshez

 1. Még anno 2007-ben vettünk irodai használatra kb 20db-ot ezekből egy győri forgalmazótól. Azóta a fele 24 órás szolgálatot „szolgál ki”, a fele normál 8 órás munkakört támogat. még egyikkel se volt semmilyen (!) meghibásodás egy szem félrészeg irodai foci miatti hálószakadáson kívül. Persze a 24 órásokhoz később szereztünk külön deréktámaszt is, így most teljes a kényelem.

 2. Az Emagra székeitek vannak? A boltban nekem is jónak tűnt, de a kihozott kettőből kettő is problémás volt. Olyan érzésem volt, hogy talán nem a szék, hanem inkább az összeszerelő szakember hibája lehetett ez. Ezt az érzést erősítette nekem az is, hogy a kiszállító tagadta, hogy ők szerelték volna össze a székeket. Szerinte dobozban, összeszerelve kapták, ami kizárt. A boltban nagyon kedvesek, előzékenyek voltak, az üzletvezető pedig maradéktalanul kedvesen és korrektül kezelte a problémát, de a szerelő „szakemberrel” szerintem komoly gond van.

  Persze az sem kizárt, hogy a széket pár éve még más anyagból és másképp gyártották, csak mára olcsósítottak rajta. Az egyébként műanyagba sajtolható, de itt csak lötyögősen beledobott, aluminium rögzítőelemek biztosan nem az örökkévalóságnak készülnek.

 3. Régi a cikk, de talán még idetéved valaki. Saját tapasztalatom szerint alacsony háttámlás székből a 7201 ASYN UFO ajánlható, közel két éve használom az irodában nagy megelégedéssel. Itthonra vadászok most fejtámlás verziót, holnap kipróbálom a 7202 ASYN UFO magas háttámlás változatot.

 4. Kedves „Rendszergazda és a szék 1.”!

  Annyira meggyőző volt a leírása/leírásod(IKEA-tegezős mód), hogy vettem egy ilyen „TESCO-gazdaságos” Markus széket az IKEA-ban. Köszönöm a tanácsot, mert ez valóban az ár-érték arányban kapható, egyik legjobb szék. Amit a leírásában alátámasztok, az az, hogy valóban nem lehet az ülést mélyre ereszteni, én 175cm magas voltam 18 évesen, már nem mérem, mert nem akarom ijesztgetni magam azzal, hogy mennyit koptak a csigolyáim. Valóban, nekem is a legalsó állásban éri el a lábam telitalppal a padlót. Ezzel egyetlen egy gond van, hogy szeretem, ha rugalmasan tudok leülni és nem egyből koppan a légrugó. Ehhez viszont kissé meg kell emelnem a magasságot, ekkor viszont nem ér le egyből a lábam „telitalppal”. Javaslat: a teleszkóp egy morse kúppal illeszkedik a talpba, ennek a körbe csiszolása jelentősen növeli a teleszkóp süllyedését, viszont nagyon óvatosan kell eljárni, mert 50mm van gyárilag a padlószint és a teleszkóp alja között, így hamar elérheti a padlót.

  Üdvözlettel:
  SA

 5. Ki a moderátor? Van neve? Fel lehet hívni, vagy olyan, mint a Nagytestvér?

  ” A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.”

  Ő dönti el, hogy ki maradhat, és kinek kell mennie?
  Ez a szép új világ?

 6. Kedves SA! Nem a szólásszabadságot korlátozom, ide bárki bármit írhat, jót és rosszat is. Csak a napi többszáz spam miatt kell egy jóváhagyás az ide írt első üzenet után. 🙂

 7. Igen, az IKEA Markus még mindig az egyik legjobb az ár-érték arány tekintetében. A sok évet kiszolgált a sajátom, de még 10 év után sem esett szét, csak már nem az én asztalomnál teljesíti a szolgálatot. Erre a 10 éves mutatványra elég kevés szék képes. 🙂

 8. Kedves MadAdmin!

  Most találtam rá erre a remek 4 részes sorozatra székek terén egy egész délutános keresgélés után.

  Szerintem a mai világban a székválaszték enyhén szólva is szánalmas.
  Nem érdekel ha egy Olasz Giorno DiMarco rajzolta a villája falára és az a Magnum Opus-a ha egy silányan összerakott phos 500k+-ért.

  Nem tudom miért szaladtak el ennyire az árak de én sehogy sem érzem megalapozottnak azt hogy egy „”””””jó”””””” szék 100+.

  eMag-on tisztes kínálat látszódott első ránézésre de sajnos az értékelések két féleképpen hangoznak:
  atomjaira hulott 2mp alatt
  vagy hogy
  2 éve használja és megváltotta az életét. Amióta benne ül lefogyott milliókat keres halhatatlan és egy egyiptomi villában és a szolgáival.

  A kettő között nincs semmi.

  Sírni tudnék.

  Nem gondolnám hogy akár hanyatló nyugaton tisztes bérek mellett is az emberek szeretnek kidobni az ablakon 2 havi fizetést egy székre aminek még mindig nem tökéletes számukra.

  Na rant vége.

  IKEA Marcus-ból a szövetet vagy a marhabőrt(ha ők azt árják marhabőr én nem vitatkozom :D) ajánlanád inkább? A bőr olyan bepállósnak hat képeken és sajna Szegeden halmozottam hátrányos helyzetben vagyok a kipróbálást illetően. (Pláne most)

 9. Sajnos, a székek árai nem a realitás talaján mozognak. Én annak idején próbáltam Marcus-ból a szövetet és a bőrt is. A saját tapasztalatom alapján egyértelműen csak a bőrt javaslom, ez sem örökéletű, de legalább nem szívja magába az izzadtságot az ülőlap szivacsa. A szövetborítás alatti szivacs egy melegebb nyári napon lassan, de biztosan magába zár minden vízcseppet, és onnantól vége a komfortérzetnek. Ha nincs hálós a ülöfelület, akkor csakis a bőrt javaslom.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.