MKM Isonzo zsebkés

Ha megbízható autókról volna szó, akkor biztosan nem az olasz ipar remekei jutnának elsőként eszembe. A jó zsebkésekről viszont már igencsak hamar eszembe jutnak a déliek. A bejegyzésem címében említett MKM Isonzo is egy Olaszországban gyártott, meglehetősen extravagáns, de furcsaságában is szerethető és emellett megdöbbentően jól használható apró zsebkés.

Nem mindenki tudja, de az MKM nem egy igazi gyár, hanem az olasz kisváros, Maniago városában lévő négy gyártó összefogásával létrejött gyártói társulás (Maniago Knife Makers). Négy gyártó összefogott, hogy közös erővel építsenek egy nemzetközi piacon erős, közös márkát, de közben külön-külön, saját márkaneveken is a piacon maradtak a késeikkel. Mára az MKM név egyáltalán nem cseng rosszul késes körökben, amit a jól megalapozott márkaépítéssel, neves tervezőkkel és kiváló gyártási minőséggel értek el. Az MKM egyik érdekessége, hogy a késeiket olasz földrajzi nevek után nevezik el. Így lett mára az olaszországi Arvenis hegy és az Isonzo folyó is kések névadója.

Az Isonzo kés tervezője az a Jesper Voxnaes (Vox), akiről a Fox Core Blue zsebkés kapcsán már írtam 1-2 szót. Annyival egészíteném ki az ott leírtakat, hogy Voxnak az ergonómiához is van érzéke, mert 1-2 kisebb modellje a méreteit messze meghazudtolóan jól használható. A legjobb példák erre talán a CRKT Pilar és az MKM Isonzó kések. Nem sok tervező képes egyszerre érdekes, izgalmas és egyben jól használható kést alkotni. Vox képes erre, és ezért a nevével fémjelzett késekre mindig érdemes odafigyelni. Az Isonzo típusról érdemes tudni, hogy ugyan MKM márkanév alatt kerül forgalomba, de a Core Blue késhez hasonlóan ez is a Fox gyárában készül.

MKM Isonzo doboz
MKM Isonzo doboz

Az Isonzo kés 2019-es megjelenés óta elég sok változatban kapható, három pengeforma, számtalan szín és élezés teszi kuszán színessé az Isonzo típust. Anyagukban és árazásukban viszont egyeznek a kések, így mindenki a leginkább tetsző változatban birtokolhatja ezt az apró kést. Nekem a bárd forma tetszett meg leginkább, így erre csaptam le a holland késbolt MKM akciós napjain.

A kés egy apró, MKM feliratos dobozban érkezik. A Fox Core késhez hasonlóan a gyártó ehhez is mellékelt egy apró torx kulcsot, amivel a csavarokat meg tudjuk húzni szükség esetén. Elsőként szembe tűnő, hogy ez a kés még a pici dobozához mérten is apró. Második meglepetés, hogy a kés élezése nem rossz, nem tökéletes ugyan, de egy olcsóbb sniccert azért még így is lepipál.

GyártóMKM
TípusIsonzo FX03-2PBL
Nyitásmódnyitóvájat
Markolat anyagaFRN
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaliner lock
Tömeg70 g
Zárt hossz88 mm
Teljes hossz146 mm
Penge hossza57 mm
Penge vastagsága3,4 mm
Penge anyagaN690
Penge alakjabárd
Penge keménysége60 HRC

A Böhler N690 acélról már írtam, hiszen ez a középkategóriás kések egyik legkedveltebb alapanyaga. Az Isonzo késben viszont nem a tetszetősre kő-mosott penge anyagában, hanem a formájában találhatunk igazi különlegességet. A rövid, de széles és igen vastag bárd formájú penge ebben a méretben igazán extrém megjelenést kölcsönöz a késnek, amit a pengehát hegyhez közelebbi részén kialakított recézett ujjtámasz csak még inkább kiemel. A lányom meg is jegyezte, hogy szerinte ennek a késnek hiányzik a fél pengéje.

MKM Isonzo
MKM Isonzo

A kés markolata rövid, de a pengén kialakított ujjvájat miatt mégis nagyon jól használható fogást ad. Az FRN markolaton kialakított textúrát jól eltaláltnak látom, nem túl agresszív, nem szedi szét a nadrágot, de mégis kellő mértékben segíti a markolat csúszásmentességét. Nem azt mondom, hogy kőkemény munkára is alkalmas volna a fogása, de a méreteit messze meghazudtolóan jó. A narancs színű, alumínium távtartóból kialakított, hatalmas, karabiner formájú zsinórvájat egyedien széppé teszi a kést, de ez mégsem megy a használhatóság rovására. Ezt a színösszeállítást egyébként már a Fox Core Blue késen is kedveltem.

Szeretem a jól működő késeket, és az Isonzo meglehetősen jól működik. Egy kézzel is könnyű kipattintani, és a vaskos liner lock kattanó hangja egyszerűen gyönyörű. Utoljára egy Zero Tolerance késnél hallottam ilyen szép zárhangot, de az 2 méretkategóriával az Isonzo fölött volt. Muzikálisan is élmény tehát kinyitni ezt a kis kést. Zárni picit kevésbé az, mert a rövid és vastag liner lockot a megszokottnál valamivel nehezebb oldani, de valamit valamiért, ez az ára annak, hogy egyébként perfektül zár a kés.

MKM Isonzo klipsz
MKM Isonzo klipsz

A vékony drótklipsz bal oldalra is átszerelhető, és diszkrét deep-carry hordást is lehetővé tesz. Kellően feszes, méretében és formájában is nagyon jól illik ehhez a késhez. Az Isonzo 70g körüli tömege még nem a nadráglerángatós, így ez a kés könnyedebb, nyáriasabb viselethez is tökéletes. Könnyű, diszkrét, éles, mi más is kellhetne nyárra?

A zömök forma és a bárd jellegű penge miatt a kés megjelenése csöppet sem agresszív, és ennek EDC szerepben komoly jelentősége van. Ha elő kell venni a kést egy doboz felnyitásához, akkor a körülöttünk lévők számára egyáltalán nem lesz mindegy, hogy egy emerson nyitású, fogazott bökő kerül elő a zsebből, vagy egy ilyen anti-militáris cukiság. Az emberek a kés agresszív megjelenését azonnal a viselője személyiségére vetítik ki, és ebből sokszor nehéz jól kijönni. Az viszont biztos, hogy ez a pici Isonzo senkiben nem fog félelmet kelteni. A hawkbill verzió hasonló fogadtatásában persze már nem lennék ennyire biztos.

Benchmade Mini Bugout, MKM Isonzo és Spyderco Salt 2
Benchmade Mini Bugout, MKM Isonzo és Spyderco Salt 2

A fenti képen szándékosan két kisebb, legális méretű kés közé tettem az Isonzot, de még ezek kések is szinte óriásinak tűnnek az MKM modellje mellett. Persze a maga 5 centiméteres élhosszával az Isonzo nem egy szeletelőbajnok, de így is megbirkózik a legtöbb hétköznapi problémával. Ez a kés egy újabb szép példa rá, hogy a méret nem minden.

Az Isonzo az egyik legapróbb és egyben az egyik legkarakteresebb zsebkésem. Épp emiatt ajánlom szívesen mindenkinek, aki egy kicsit elrugaszkodna a jól bevált, de kissé már unalmas zsebkés formáktól. Az ára valamivel magasabb a hasonló N690 acélos késekénél, de cserébe az elmúlt évek egyik legérdekesebb zsebkését kapjuk meg. Néhány éve még nem gondoltam volna, de mára tény, hogy érdekes zsebkésekért az olaszokhoz érdemes fordulni.

MKM Isonzo kézben
MKM Isonzo kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott