AptX codec és az Ubuntu 18.10

Egy Sennheiser 4.50 BTNC fejhallgató kapcsán merült fel, hogy a kedvenc Ubuntu desktop rendszeremen is jó volna az aptX codec használata. Az alap A2DP SBC codec sem használhatatlan, de az aptX egy kategóriával feljebb emeli az audió élményt.

Az aptX dióhéjban

Az aptX nem több és nem kevesebb mint egy egyszerű audió codec, azaz egy veszteséges tömörítési eljárás az audió adatok átviteléhez. A kifejlesztésének elsődleges célja volt, hogy a 16 bites (CD minőség) audio streamet viszonylag alacsony sávszélességen is át lehessen vinni. Az aptX nem új, az 1980-as évek óta létezik. Csupán az aptX kereskedelmi forgalomban történő elterjedése késői, csak 2015-ben (25 évesen!) terjedt el igazán, amikor a Qualcomm a CSR céggel együtt az aptX szabadalmaihoz is hozzájutott.

Az aptX öregecske codec, de elég jól muzsikál

Az aptX továbbra sem nyitott szabvány, így az algoritmusa csak reverse engineering útján vált ismertté, és a felhasználása továbbra is szabadalmakat sért. Emiatt az aptX codec egyetlen linux disztribúciónak sem része, és ez várhatóan még sokáig így is marad.

Van értelme küzdeni az aptX codec telepítésével?

Szinte minden fejhallgató támogatja az alap SBC codecet. Egy jó fejhallgatón ez már nem is szól olyan rosszul, de a jobb fejhallgatók kivétel nélkül támogatnak emellett egy vagy több sokkal jobb codecet is, amivel esélyesen egy minőségi lépcsőfokkal feljebb kúszhat az audió élmény. A Sony LDAC vagy az aptX HD nem tudom képes-e tovább emelni ezen az aptX által adott szinten, mert az én kevéssé érzékeny fülem számára már az aptX is megkülönböztethetetlen a vezetékes átviteltől.

Sokan állítják, hogy nem hallani különbséget a fejhallgatóknál egy A2DP SBC stream és egy aptX stream között. Ez bizonyos körülmények között még mérésekkel is alátámasztható, csakhogy a szubjektív tapasztalat azért mást mutat.

Egy Spotify HQ stream (320 kbps) eleve veszteségesen tömörített, és ezen az SBC hallhatóan többet ront, mint az aptX. Emiatt van, hogy az SBC stream a már hallgatható, „nem-rossz-nem-rossz” kategóriába esik, de az aptX egy igazán élvezhető, „azta-mindenit” érzést ad nekem ugyanannál a 320 kbps bitrátával tömörített számnál. Nyilván egyénenként változó a különbség érzetének mértéke, illetve ez a zene forrásától és a stílusától is erősen függ.

Sennheiser HD 4.50 BTNC egy középkategóriás füles, aktív zajszűréssel és nagyon jó hangzással, ennél már megéri kicsit dolgozni a codec oldalon

aptX, aptX HD, LDAC codec telepítés Ubuntu 18.10 rendszerre

A hivatalos pulseaudio comagok nem támogatják a fenti codecek használatát, ezért ezek csak félig vagy félig sem legális, tehát nem ellenőrzött forrásokból érhetőek el. EH5 elkészítette a fenti codecek támogatását a pulseaudio szerverhez (az Ubuntu desktop alapértelmezett audio szerveréhez), és egy PPA tárolót is létrehozott hozzá. Ezzel gyakorlatilag a megfelelő csomagok telepítése csupán néhány parancs kiadását jelenti.

sudo add-apt-repository ppa:eh5/pulseaudio-a2dp
sudo apt-get update
sudo apt-get install libavcodec-dev libldac pulseaudio-module-bluetooth

A sikeres telepítés (reboot) után a „pactl list sinks” parancs kimentét megvizsgálva a legegyszerűbb meggyőzödni róla, hogy a milyen codec van aktuálisan használatban a csatlakoztatott BT eszközön.

sudo pactl list sinks | grep a2dp_codec
		bluetooth.a2dp_codec = "APTX"

Ha nem a fejhallgató által támogatott legjobb codec látható itt, akkor egy BT reconnect közben a „hcidump” parancs kimenetét érdemes átnézni. Itt látható, hogy az eszköz mit mond magáról és végül milyen codec lesz használatban az átvitelhez.

Fontos kiemelni, hogy ezek a csomagok nem Ubuntu által ellenőrzöttek. Így természetesen senki nem vállalhat értük felelősséget.

Megéri néhány percet rászánni a beállításra, mert egy jobb fejhallgató az SBC codec mellett biztosan nem képes a legjobb tudását adni.

Linkek:

https://en.wikipedia.org/wiki/AptX
https://github.com/EHfive/pulseaudio-modules-bt

Egy hozzászólás “AptX codec és az Ubuntu 18.10” bejegyzéshez

  1. Oh igen, én is épp ilyen fülest vettem, csak Fedorát használok, így csináltam hozzá egy COPR repót. 🙂

    Szerintem javult a hangminőség, sima A2DP kodekkel az egészen magas (~15kHz) hangoknál hallottam némi recsegést, valószínűleg nem maradt dinamikatartománya már ott a tömörítésnek. Ez az aptX kodekkel megszűnt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.