Olight Warrior X Pro elemlámpa

Az Olight Warrior X Pro érdekes színfoltja az Olight kínálatának. Egy szinte bármit kibíró, de mégis végtelenül leegyszerűsített lámpával van dolgunk. Ez nem lámpamániásoknak készült, mint a Seeker 2 Pro, ez a lámpa inkább egy faék egyszerűségű céleszköz. Engem komolyan meglepett, hogy a rengeteg lámpa közül pont ez az egyszerű modell lett az egyik kedvencem.

A Warrior X Pro lámpa különlegességét nem csillogó AUX ledek, és nem is az üzemmódok sokasága adja. Viszont a lámpa minden porcikájából egyszerűen elpusztíthatatlanságot áraszt. Kicsi, nehéz, robusztus, akár egy mini-tank. Kézbe véve nem kétséges, hogy a lámpa egy nagyobb kaliberű fegyverhez is megfelelő párosítást adna.

Olight Warrior X Pro doboz
Olight Warrior X Pro doboz

Olight Warrior X Pro

A lámpa a szokásos prémium Olight körítéssel, mágnesesen záródó, vastag falú kartondobozban érkezik. A dobozban akku, mágneses MCC3 töltő, tok, csuklópánt és egy gumis taktikai gyűrű is érkezik. Én a lámpa árára tekintve még mindig hiányolom a töltőhöz a fali adaptert, de tudom, hogy nem mindenki osztja a véleményemet. Elsőre megdöbbentő a lámpa tömege, mert ez bizony kb. a duplája a hasonló méretű lámpák tömegének. A Warrior X Pro lámpát kézbe véve nekem Penge Borisz szavai ugrottak be a Blöff c. filmből.

„A súly a megbízhatóság jele, ha elromlik, ütni is lehet vele.”

ModellOlight Warrior X Pro
Típustaktikai
EmitterCree XHP35 HI LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram2250 lm
Fényerő90000 cd
Hatótáv600 m
Firmware
Módok2 mód (2250 és 300 lm)
Akku1 x 21700, tartozék
Kapcsolóelektronikus hátsó
Fej átmérő39 mm
Hossz149 mm
Tömeg239 g
VízállóságIPx8

A Warrior X Pro csupán két részre bontható szét, a lámpatestre és a zárókupakra. A lámpának még akku nélkül is tetemes tömege van, érezni, hogy nem spóroltak az alumíniummal. A szétszedésnél az is szembetűnik persze, hogy az olajjal sem spóroltak, legalábbis az én lámpám esetében kb. kétszer annyi volt rajta, mint azt az Olight lámpákon megszoktam.

A méretes kék, acél bezel gyűrű mögött keményített üveg is védi a lámpát a fizikai behatásoktól. A lámpa méreteihez mérten igencsak mély, sima reflektor közepén egy dóm nélküli Cree XHP35 LED helyezkedik el. A lámpafejen körben 5 méretes bemarás van, amely hűtőborda-szerű megjelenést ad, de a LED csillagtól ilyen távol a hőleadó felület növelése a tényleges hőleadást már csak csekély mértékben segíti, így ezeknek legfeljebb esztétikai hatása van.

A lámpatesten már-már eltúlzottan mély, körkörös bemarások gondoskodnak a csúszásmentes és biztos fogásról. A lámpa klipszét érdekes módon a taktikai gyűrű alá is bevitték, és ezzel atom-stabilan rögzítették. A komoly rögzítés kell is neki, mert az acél klipsz brutálisan erős, nem is tudom mire szánhatta a gyártó. Ha ezt a lámpát valamihez odacsíptetjük, akkor ott is marad. Mondjuk a lámpa egészét áthatja ez az erős túlépítettség, amely apokalipszis esetén még hasznos is lehet.

Olight Warrior X Pro részei
Olight Warrior X Pro részei

A Warrior X Pro ugyanolyan mágneses MCC3 töltővel érkezik, mint az M2R Warrior Pro. A 2A töltőáram az 5000 mAh kapacitású akkuhoz kell is, főleg ha emberi időn belül akarunk végezni a töltéssel. Természetesen a maximális töltőáramhoz fali adapterből is olyanra van szükség, amely képes a megfelelő áramerősséget biztosítani. A teljes töltés még megfelelő adapterrel is 5 óránál többet igényel.

A lámpa egyik érdekessége a rezgőmotoros merülés jelzés. Szerintem ez a funkció biztosan egy agyament marketinges nyomására került a lámpába. Sokan istenítik, de bennem inkább csak egy komoly kérdést vet fel. Miféle taktikai és fegyverlámpa az, amelyik egyszer csak rezgéssel, remegéssel jelez, hogy hoppá merülök? És ha épp az adott pillanatban nem olyan jó, hogy egy célra tartott fegyver csöve megremeg? Nem vagyok szakmabeli, de nekem olyan érzésem lett innentől, hogy a lámpa tényleges célcsoportja nem harcászati szakemberekből, hanem inkább hozzám hasonló a fotel-rambókból áll. A szivacslövő pisztolyon tényleg nem gond, ha a merülést rezgésessel jelzi a zseblámpa. Sebaj.

A Warrior X Pro tokja eltér a többi Olight toktól. Egy erős mágnessel záródó, a lámpa formájára alakított, merevített tokot kapunk. Érdekessége, hogy a lámpa fejjel lefelé és fejjel felfelé pozícióban is betehető. Ezzel elejét is vették a vitának, hogy melyik hordmód a célszerűbb, és a felhasználóra bízták a döntést. Apróság, de mégis kedves gesztus.

Olight Warrior X Pro LED
Olight Warrior X Pro LED

Olight Warrior X Pro tapasztalatok

Érdekes megtapasztalni egy lámpát, aminél semmiféle menü, módcsoport váltás, hosszan- röviden morzézott kód nincs. Nincs stroboszkóp, nincs jelzőfény. Ez a lámpa leginkább vadászoknak készült, egyszerűen csak világít, viszont azt nagyon meggyőzően teszi. A kisebb fokozata bőven elég közeli nézelődéshez, míg a magasabb fokozata több száz méterre is elegendő fényt szór. A stroboszkóp és egyebek nekem nem hiányoznak, csak egy köztes fokozatnak éreztem néha hiányát, az elfért volna a két véglet között. A lámpa alapvetően thrower, de mégis elegendő szórt fényt is kapunk tőle, ami igencsak jól használhatóvá teszi.

Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Olight Warrior Mini, M2R Pro Warrior, Seeker 2 Pro és Olight Warrior X Pro
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Olight Warrior Mini, M2R Pro Warrior, Seeker 2 Pro és Olight Warrior X Pro

Én nem vadászok, nem harcászkodom, és nincs is fegyverem sem. A Warrior X Pro mégis gyakran kerül elő, mert egyszerűen jó kézbe venni ezt az masszív, megbízhatóságot és erőt sugárzó lámpát. Ha egy lámpám lehetne csak, és egy perc alatt kellene választanom akkor esélyesen a Warrior X Pro mellett döntenék. Ennek oka valószínűleg az, hogy annyi különböző lámpa gyűlt fel a gyűjteményben, hogy mára megtanultam értékelni az egyszerűséget is. Ehhez a lámpához biztosan nem kell magammal vinnem egy laminált kezelési útmutatót.

A magas fokozaton indítva kezdetben 2250 lm fényáramot kapunk, amelyet a lámpa hővédelme fokozatosan 1200 lm körüli fokozatra mérsékel. Ezt viszont már nagyon hosszú ideig képes egyenletesen tartani a Warrior X Pro, és csak az akku teljes lemerülése előtt korlátozza (két lépcsőben) az alacsony fokozatnak megfelelő értékre, amivel a lámpa még további 30 percig képes világítani. Fontos kiemelni, hogy a lámpa hővédelme jól végzi a dolgát, folyamatosan magas fokozaton járatva még a lámpafej legmelegebb pontja sem lesz égetően forró.

Mérési eredmények

A Warrior X Pro lámpát is a szokásos körülmények között, zárt térben, de gyenge légáram mellett teszteltem. Szabad térben a lámpa biztosan jobban teljesítene. A tesztelés során a lámpafej legmelegebb pontja 55°C hőmérsékletet ért el a bekapcsolástól számított másfél perc után, és a fényáramot ekkor 55% körüli értékre mérsékelte a beépített hővédelem. A lámpa ezt a visszalépés utáni, nagyjából 1200 lm fényáramot egyenletesen megtartotta, majd a 85. percben 600 lm körüli értékre lépett vissza. A 100. percben újabb visszalépés történt, de már az alacsony fokozatnak megfelelő 300 lm körüli értékre, ahol a kikapcsolásig még 30 percig világított a lámpa. Ezek nagyon-nagyon szép értékek, és úgy gondolom, hogy egy prémium lámpának ma ezt a szintet kell hoznia.

Olight Warrior X Pro - High
Olight Warrior X Pro – High

A fényerőmérés során 88000 cd értéket kaptam, ami meglepett, merthogy ez az adatlapon feltüntetett értéknél (90 kcd) egy picit alacsonyabb. Egy prémium lámpánál azért én szívesebben mérnék a gyártói adatlapon szereplőnél magasabb értéket, de szerencsére nem vészes a különbség. A Warrior X Pro ezzel 594 m számított hatótávot tud, ami nem rossz eredmény.

Összefoglaló

Az Olight Warrior X Pro egy érdekes lámpa, meggyőző és szerethető is, de az árcímkéje miatt sajnos távol van az ajánlott címkémtől. Az ára nagyon bátorra sikerült ahhoz képest, hogy egy minden-álló, de mégiscsak faék egyszerűségű lámpáról van szó. Persze, ha valaki egy apokalipszis-álló fényforrást keres, akkor jelenleg nincs jobb választás a Warrior X Pro lámpánál.

Olight Warrior X Pro kézben
Olight Warrior X Pro kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.