Rendszergazda és a szék 3.

Csaknem egy hónapig kínlódtam, hogy egy kényelmes, ergonomikus székre tehessek szert.  Bosszantó, hogy a teljes magyar kínálatban nem szerepelt olyan szék, amiről ki merném jelenteni, hogy alkalmas napi 8 órás munkára.

Most végre van egy székem, amelyről úgy tűnik, hogy végre beváltja a hozzáfűzött reményeimet. Az Ergohuman Plus egy súlyos, masszív, nem nyeklős, kényelmes és minden porcikájában testre szabható irodaszék. Már csak tartósnak kell lennie ahhoz, hogy tökéletesnek mondjam.

Ergohuman Plus
Ergohuman Plus – Egy szinte tökéletes szék.

Sajnos, Magyarországon csak a régi modellhez lehet hozzájutni. A különbségek, fejlesztések viszont elég jelentősek. Az új modellben a karfa a háttámlával együtt mozog, nem az ülölaphoz rögzített, illetve több beállítási lehetősége van, pl. az ülőlap döléssszöge is testreszabható. Meglehetősen rossz szájízt kelt bennem, hogy itthon a régebbi, elavultabb modell sokkal többe kerül, mint tőlünk kissé nyugatabbra a legújabb.

A székhez Angliából sikerült hozzájutnom, a házhozszállítással is olcsóbban és gyorsabban, mintha itthon a régebbi modellt rendeltem volna meg.

23 hozzászólás “Rendszergazda és a szék 3.” bejegyzéshez

 1. Köszönöm a jó ajánlást az Ergohuman plus irodaszékhez. Szeretném megkérdezni, hogy Angliából honnét szerezte be, és szállítással együtt mennyiért?

 2. Az ergohuman.net shopból lett rendelve, a weblapjukon kint vannak az aktuális árak. A szállítás plusz 30 GBP volt. A szék két akkora csomagban érkezett, hogy a UPS futár megkért, hogy segítsek neki becipelni a kocsitól. A szék azóta is nagyon bevált, és azóta sem tudok ennyiért jobb vételt. Egyetlen okból tudom jó szívvel ajánlani, szerintem az ára ennek (is) erősen átlépi az egy székért reálisan elkérhető határt.

 3. Köszönöm a gyors reagálást és az infót.
  Három kérdéskör még van bennem, ha még van hozzám türelme megkérdezném a véleményét ezekről. Talán apróságnak tűnnek, de beruházás nagyságrendje miatt nekem mégis fontosak.
  1. Az első, hogy azon agyalok, hogy az erghuman classic vajon már megfelelő lenne-e? Tudom nagyon szubjektív, de a kérdés az, hogy a Plus és a Classic változat között olyan nagy lehet a különbség, mint amekkora a kettő ára között van (136 GBP)? Az ülőlap dőlésszögének beállítása ennyi pluszt adna? Vagy van még más lényeges különbség is?
  2. A második az ülőlap anyagával kapcsolatos. Önnek az ülőlap hálós vagy tömör? Melyiket érdemes választani inkább? Van aki tartósabbnak ítéli a hálós ülőlapot. Egyszer volt alkalmam a hálóst kipróbálni, kényelem szempontjából nekem első osztályú volt.
  3. A harmadik a karfával kapcsolatos kérdéseim. Ahogy írtam én egy Classic változatot próbáltam ki nemrég, a karfája nemcsak 3 fokozatú volt, hanem jóval több. Viszont két dolog nem volt annyira szimpatikus benne, az egyik, hogy nagyon kotyogott a műanyag tok a fémvázon, másrészt, hogy a karfa felső burkolat olyan anyagból volt, hogy pillanatok alatt átizzadt az alkarom és csúszkálni kezdett rajta (meleg nyári napon volt). A Plus változat ilyen téren mennyiben más, mint a Classic (karfa fokozatok, kotyogás, izzadós felső burkolat)?
  Mit gondol ezekről?

 4. Próbálok válaszolni.

  1. A dőlésszög állítása a kényelmes üléspozízió szempontjából lényegesebb, mint elsőre gondoltam volna. A hátsó rész 1-2 cm-nyi állítása elsőre nem is érezhető, de néhány óra után már előjőn a különbség. Egyiknél jelentkezik hátfájás X óra után, másiknál nem. A másik lényeges különbség a karfa, a Classic esetében ez az ülőlaphoz van rögzítzve, a Plus esetében viszont a háttámlához. Ennek akkor van komoly jelentősége, ha a szék dőlésszöge nincs fixálva, hanem a háttámla ellentartása van úgy beállítva, hogy egy egyensúlyi helyzet alakuljon ki bármelyik dőlési pozícióban. Én így használom, nem nevezném hintázásnak, de valamennyit mozgok benne, és épp annyira dőlök hátra, ahogy épp kényelmes. Ez az ülőlapra rögzített, hátradőléskor eltávolodó karfával kevésbé kényelmesen kivitelezhető.

  2. Nekem hálós ülőlap van, mert miután kipróbáltam a nem befülledős, hálós lapot, nem akartam mást. Szeretem, hogy melegben nem izzad ettől az ember, hidegben meg nincs a bőrszékekre jellemző, kényelmetlen „átmelegítési” idő. Ettől függetlenül az a tapasztalatom, hogy a hálós ülőlap picit keményebb, mint a bőr, szivacsos, emiatt nem mindenki szereti.

  3. A karfa műanyag tokjának van egy mozgása, kotyogása, ami „gagyi” érzetet kelt, ettől én is tartottam a próba után. Szerencsére használat közben ez a része már nem zavaró. Másik dolog, hogy a karfa nagyon könnyen eltologatható a vízszintes síkban, engem először ez is zavart, de mostmár az zavarna, ha másmilyen lenne. Üléspozíciótól, tevékenységtől függően tologatom. Szerintem a Plus és a Classic ebben ugyanolyan. A nagy melegben ízzadós, csúszós karfa viszont probléma. A karfa nagyon kényelmes, puha, de nagy melegben kb. mintha korcsolyázna rajta az ember könyöke. Erre még nem tudok megoldást, mert a rendesen támasztó karfánál a bőr még rosszabb lenne, a szövet pedig az átizzadás mellett egyenesen szétszedné az ember bőrét.

  Remélem tudtam segíteni! Ha lenne még kérdése, akkor próbálok válaszolni.

 5. Köszönöm a leírást, pont ezen a széken gondolkozom én is, és az angol oldalt is megtaláltam már, de referencia nélkül nem mertem volna onnan rendelni.
  Egyetlen kérdésem van, hogy Budapesten/környékén van-e bolt, ahol ezt a széket ki lehet próbálni, mert azért próba nélkül ha nem jön be, elég húzós az ára.

 6. Kedves Szilvi! Én nem találtam olyan boltot, ahol ki lehetne próbálni ezt a modellt. Az előző verzióból még lehet találni 1-2 próbalehetőséget Budapesten, de annak nem sok köze van az újabb modellhez. Így persze nagy lutri a vásárlás.

 7. Hát azért köszönöm a gyors választ.

  Én egyébként Bónuszban még ha veszek akkor a lábtartóval kiegészített változatot veszem.

  Jó lett volna kipróbálni mert én is egyébként oda jutottam, hogy olcsóbb kategóriákban nemigen van szék amit értelme lenne megvenni ahelyett amiket a cég biztosít az irodában.

  Még így akkor gondolkodom kicsit rajta.

 8. Gondolkodtam a láb- és laptoptartóval szerelt változaton én is, de annak a tartósságát illetően kétségeim támadtak néhány Youtube videó megnézése után.

  Még egy apróság. Egy Youtube videóban valaki nagynyomású mosóval esik neki ennek a széknek. Akkor azt hittem, hogy ez csak idióta poén, de most, néhány hónap után inkább úgy érzem, hogy csak kissé kétségbeesett az illető. A szék hálós része komfortos, nem fülled, de cserébe nehéz letisztítani, mert a por mellett a ruha szövetszálai is lerakódnak rá (vagy inkább eggyé válnak vele). Egy bőrszéket elég áttörölni és ragyog, de ezen a hálón a porszívó sem segít.

 9. Már gondolom csak a tartók tartósságában más mert a többi része feltehetően ugyanaz.
  Én ha rendelek akkor mindenképpen bekockáztatom azért, mert nekem abban a pozícióban sokkal kényelmesebb mint simán ülni akármilyen jó széken is, és alapvetően nem vagyok az a nagy széknyűvő, még az ezer éves székek sem romlottak tovább soha alattam.
  Az ülőlap részből én nem a hálósat gondolom venni, pont amiatt, hogy azt írtad a másik puhább, sztem azt jobban szeretném.
  Hát a kosszal nem tudok mit kezdeni 🙁

  De egyébként ugye most pár hónap használat után nem bántad meg a választásod és most is ezt vennéd?

 10. Kedves MadAdmin,

  Ezt a széket néztem ki én is magamnak és szeretném megkérdezni, hogy még mindig úgy gondolod-e, hogy megérte a vétel vagy találtál esetleg azóta jobb alternatívát?

  Előre is köszönöm a válaszodat!

 11. Szia! Ez a szék sem tökéletes, de azóta sem találtam jobb alternatívát. Ha ma kellene széket vennem, akkor úgy hiszem, hogy ugyanennél kötnék ki.

  A legfőbb problémám vele, hogy a hálós része felszed minden szöszt a ruháról, és ezt nagyon nehéz róla letakarítani.

 12. Ha jól emlékszem, akkor az egyik Officedepot üzletben volt egy ilyen, és az ottani mezönyből messze ez tűnt a legjobbnak. Lehetséges, hogy ez már valamelyik hálós ülőfelületű szék kipróbálása után volt, és azután már egyik szivacsos szék sem tünt nyárra komfortosnak.

 13. Igen, próbáltam. Nem lenne rossz, de én nagyon túlárazottnak látom.

  A magyar forgalmazótól 450e Ft-os ajánlatot kaptam az alapmodellre, amin még a karfa sem volt állítható. Állítható deréktámasz +35e Ft, állítható karfa 60e Ft lett volna, tarkótámasz meg nincs. Nem tudom miképp szállíthatják, de 2 hónapra vállalták volna. Egy 500e fölötti széket hajóznak?

  Külföldről olcsóbban és sokkal gyorsabban megrendelhető, de azért onnan is a 400e Ft fölött jön meg az új szék.

  A rettenetes árához képest engem egyáltalán nem győzött meg az üléspróba során. Pl. a damilos feszítésű műanyag deréktámasz csöppet sem volt meggyőző, inkább erősen gagyinak hatott. Nem tudom, hogy ezt helyretették-e az újabb modellen.

 14. Kedves MadAdmin! Egy sima Ergohuman széket kaptunk egy hét próbára. Alapvetően nem rossz, de nagyon hervasztó hallani időnként valami recsegést – pedig nem egy leharcolt példány jött a tesztre. Sajnos úgy tűnik, Ergohuman Plust nem tudunk sehol kipróbálni, ezért kérdezem: tapasztaltál recsegést a használat közben?

 15. Szia! Recsegést nem tapasztaltam még. Nálam nincs rögzítve a háttámla pozíciója, hanem folyamatosan egy kiegyensúlyozott „hinta” üzemmódban van a szék 2017 óta. Állandóan mozgok benne, és ennek hintázásnak van egy nagyon pici hangja, de ezt recsegésnek semmiképp nem nevezném.

 16. Kedves MadAdmin! Ezúton is köszönöm a témával kapcsolatos blogbejegyzéseidet, igen hasznosnak és helytállónak bizonyultak. Végül mi is az ergohuman.net-ről rendeltünk Ergohuman Plust.

  A korábbi hozzászólások miatt lenne némi észrevételem, másnak jól jöhet majd:
  1. Az általam kérdezett recsegés a megvásárolt székeknél nem jelentkezett, tehát lehet, hogy a mintaszék, amit próbáltunk, egyszerűen nem volt jól összerakva.
  2. Ülőlap: úgy alakult, hogy egy bőr és egy hálós széket is vettünk. Én bőrszéket használok kb. 20 éve, a hálósban fáztam. Viszont nem a hálós a keményebb, hanem pont fordítva (legalábbis az Ergohuman Plus esetén). A bőr (és alatta a szivacs) egy merev műanyag lapon van, és a szivacs sem túl vastag. A bőrös székben egy kicsit „csúszkál” is az ember. Összességében véve kényelmes, de az idő dönti majd el, beválik-e.

 17. Kedves Patrik!

  A linken lévő szék egy picit régebbi, előző verzió. Ettől még nem rossz. Egyszer próbáltam, akkor ez is kényelmesnek tűnt, illetve abban jobb is volt az új verziónál, hogy ez néhány centiméterrel alacsonyabbra állítható. Nekem sajnos nincs ezzel a verzióval hosszabb távú tapasztalatom.

  Nagyon nehéz dolog a székvásárlás, csak a cipőhöz tudnám hasonlítani. Még 1-1cm is nagyon sokat számít, és minden ember más, másképp támaszkodik, mást érez kényelmesnek. Mindenképp csak alapos próba után vásárolj széket, főleg ha ilyen sokba kerül!

  MadAdmin

 18. Köszönöm szépen a gyors választ. Fejlesztőként nem egyszerű a választás… napi 10-12 órát ül az ember a széken. Miről ismerem meg az újabb típust? tudsz esetleg linket küldeni? esetleg egy alternatív megoldást? Sajnos a járvány idején a külföldről való rendelés nem nagyon opció.

  Patrik

 19. Sajnos, már itthonról sem egyszerű bármit is rendelni. Az újabb verziónak igazából teljesen más kialakítása, a karfája pl. nem az ülőlappal, hanem a háttámlával mozog együtt, így könnyebb vele „hintázni”, azaz egy picivel kevésbé egészségtelen rajta az ülés. Illetve egy-két ponton jobban testreszabható, apróságok, de sok ülésnél azért ennyi is számít.

  Az alábbi videóban a v1 az, ami az alza.hu linken is volt. A v2 pedig az, amit én használok 2017 óta. (Sajnos, problémás napokon napi 12-16 órában is.)

  https://www.youtube.com/watch?v=UsjAOOC4Ae4

  Mindenképp azt mondom, hogy csak próba alapján vásárolj. Ült olyan a székemben, aki az Ikea Markust sokkal jobbnak ítélte. Én most úgy hiszem, hogy ha szétmegy valamikor, akkor valószínűleg egy ugyanilyet szerzek be.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.