Mora Eldris LightDuty kés

A Mora Eldris késnek 2020 nyarán jelent meg az egyszerűsített változata, a LightDuty széria. A kés méretében és anyagában nem hozott változást, azonban a penge kialakítása miatt mégis jelentősen eltér az eredeti Eldristől. Mivel az eredeti Eldris nagy kedvenc nálam, az újabb modellt is ki kellett próbálnom. Erről szól ez a bejegyzésem.

A Mora Eldris a legkisebb fixpengés késem, és erről a kis kedvencről már született bejegyzés. Az ott leírtak a LightDuty verzióra is nagyrészt érvényesek, hiszem a két kés legnagyobb részben azonos. Próbálom ebben a bejegyzésben nem ismételni önmagam.

Mora Eldris LightDuty doboz
Mora Eldris LightDuty doboz

A LightDuty három színben érhető el, de hogy őszinte legyek a zöld színben ritka csúnyácska lett, a kék már teljesen vállalható, viszont a sötétszürke az, ami nekem is tetszett. A kés olcsó, ezért csak egy egyszerű, bliszteres csomagolásban, minden körítés nélkül érkezett. Ezzel éles ellentétben áll az első Eldrisemmel, amihez szép kis dobozban szikravető, rögzítőpánt és paracord is érkezett. A rögzítőpánt elég hasznos dolog, ha más nem is, de ez az egy kissé hiányzik a késhez.

GyártóMora
TípusEldris LightDuty
Markolat anyagaTPE/PP
Tömeg59 g
Teljes hossz145 mm
Penge hossza59 mm
Penge vastagsága2 mm
Penge anyagaSandvik 12C27
Penge alakjadrop point
Penge keménysége58 HRC

A LightDuty és a normál Eldris között a penge kialakítása tesz különbséget. A LightDuty pengéje végig egyszerű, hagyományos skandináv leélezést kapott, a pengeháton nincs kaparóél, így a kés hüvelykujjal is kényelmesen támasztható, irányítható. Faragáshoz, munkakésnek ez előnyösebb. A normál Eldris pengéje ezzel szemben a hegy felé vékonyított, így picit jobb metszőképességgel bír, ételkészítéshez, szeleteléshez egyértelműen alkalmasabb. A normál verziónak emellett a pengeháton kaparóéle van, amivel szikravető is használható. A LightDuty pengéje tükrösre polírozott, míg a normál verzió szatén finist kapott. Gondolom egyértelmű innen, hogy a két kés másra és másban jó, de összességében egyik sem egyértelműen jobb a másiknál.

Mora Eldris LightDuty
Mora Eldris LightDuty

Lényeges, hogy a LightDuty kést nem árulják szettben, így a rögzítőpántos készlet csak külön volna vásárolható hozzá. Azt kell mondjam, hogy ez a kiegészítő sajnos nem éri meg az árát, hiszen csaknem ugyanannyiba kerül, mint maga a kés a tokkal. A tok alján lévő lukak, a markolaton lévő zsinórfurat és némi paracord felhasználásával két perc alatt megoldható a tuti rögzítés, és talán még egyedibb és mutatósabb is lehet az eredmény.

A normál Eldris egy perfekt mini-bushcraft kés, míg a LightDuty inkább egy kemény mini-munkakés a házkörül felmerülő kisebb feladatokhoz. A mérete persze mindkettőnek erősen behatárolja a használhatóságát, de valójában ezeknél többre az esetek 99%-ában nincs is szükség. Az Eldris jól eltalált, kézbesimuló formája annyira kellemes a szemnek is, hogy már emiatt is elmaradhatatlan része kell legyen egy túrának vagy pikniknek.

Mora Garberg, Eldris és Eldris LightDuty
Mora Garberg, Eldris és Eldris LightDuty

Nem tehetem meg, hogy ne tegyek említést arról, hogy a Mora kínálatából is van néhány olcsóbb kés, ami a használati értékben jócskán felülmúlja az Eldrist. Akár a legolcsóbb Mora 511-es is jóval hosszabb pengét ad. Az Eldris tehát már-már illogikus választásnak tűnhet. Mégsem az, mert az Eldris már a folderek méretkategóriájába esik, nadrágzsebben, nyakban is elfér, viszont a zsebkésekkel össze sem hasonlítható, hogy mennyire nem kell féltenünk a használattól. Nálam a cukiságfaktor mellett leginkább ez magyarázza az Eldris népszerűségét.

Összefoglalva, az Eldris és a LightDuty késeket egyaránt jónak tartom, így természetes számomra, hogy a LightDuty is kap tőlem ajánlott címkét. A kettő között viszont nem tudnék dönteni, mert mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, és emiatt általánosságban egyik sem jobb a másiknál. Én egyiktől sem válnék meg, de tény, hogy a normál verzió van velem többet.

Mora Eldris LightDuty kézben
Mora Eldris LightDuty kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott