ZX Spectrum 48k javításra vár

A Spectrum Világ első számának megjelenése óta (1987) vágytam egy Sinclair ZX Spectrum 48k gépre. Akkoriban, gyerekként nem volt lehetőségem hozzájutni a nehezen behozható, és még borsos árú géphez. Később a Videoton TVC és az Enterprise 128 gépekkel való ismerkedés feledtette a Spectrum utáni vágyat, majd hamarosan véget ért a 8bites gépek korszaka. Jött az Atari ST, az Amiga és véglegesen lezártak egy korszakot. Valahogy mégis mindig ott motoszkált bennem, hogy nekem egyszer kell egy ZX Spectrum. Hát, most lett egy…

Sikerült szert tennem egy egyelőre még működésképtelen, de jobb sorsra érdemes gépre. A kis gép most itt várja a szebb napokat, hogy új tápegységet kapjon, és ismét szép és működőképes állapotba kerüljön. A gép beméréséről, javításáról, kipofozásáról biztosan lesz majd egy (vagy több) bejegyzés itt a blogon.

Sinclair ZX Spectrum 48k

Mindenki sejti, tudja, hogy a veteránautósok komoly és folyamatos(!) erőráfordítással képesek megőrizni az autóik szép, működő állapotát, de a retró gépekről már korántsem egyértelmű ez mindenkinek. Sokan nem értik, hogy egy régi, 20-30 éves gép akkor is tönkremegy, ha csak a polcon/vitrinben áll. Az sem óvja meg, ha eredeti csomagjában áll valahol. Az elektrolit kondenzátorok elhagyják magukat, és egyéb alkatrészek is elfáradnak itt-ott. Az első bekapcsolásnál aztán jön a füst és „amperszag”.

Létezik olyan is, amikor valaki azt hiszi, hogy egy kibelezett gépből (ZX Spectrum, C16, C64, Ep128) szép emlék, fali dísz, doboz vagy egyéb készíthető. Én ezt pont annyira szánalmasnak látom, mint a család kis kedvenceinek megőrzését kitömve.

Talán a sok-sok számítógépekkel eltöltött év járult hozzá ahhoz, hogy valamiféle tiszteletet érzek ezek iránt a régi gépek iránt. Számomra fontos, hogy ne csak birtokoljam, hanem működtessem is. Csak egy rendszeresen elővett, megjáratott, karbantartott és időnként (szakszerűen) javított retró gép az, aminek hobbiként értelme lehet. Ha játékra alkalmas a gép, akkor akármennyire retró (vagy vintage, nekem egyre megy) igenis közel kell engedni hozzá a gyerekeket is. Röviden, ha végre összeáll a szerszámpark hozzá itthon, akkor ez a kis gép is újra működni fog. Bízom benne, hogy békés nagypapaként jól elfér majd az itthoni PC-k, konzolok és egyéb kütyük között.

Sinclair ZX Spectrum 48k

Ezúton megkérnék mindenkit, hogy ne vásároljon be ilyen régi gépből csak azért, hogy a fiók mélyén porosodjanak! Garantálom, hogy nem lesz jó befektetés, az elmúlt 30 év is megmutatta, hogy ezek a gépek nem képviselnek jelentős pénzbeli értéket. Engedjék inkább eljutni a gépeket olyanokhoz, akik képesek gondoskodni ezekről a gépekről! És még egyszer, hagyd működni, élni a gépeket, dísztárgyat csinálj másból! (Írnám miből, de az túl vulgáris lenne itt.)

Hivatkozások:

https://www.facebook.com/groups/videotontvcomputer/
https://www.facebook.com/groups/112679608813524/
http://szergitata.blog.hu/