ZX Spectrum billentyűzet fólia

Ma megérkezett az a két billentyűzet fólia, amely a két ZX Spectrum 48k gép billentyűzetének felújításához szükséges. Talán csak mázlim volt, de a postásunk szerencsére nem félbehajtva tuszkolta be a postaládánkba.

ZX Spectrum 48k billentyűzet fólia
Két utángyártott ZX Spectrum 48k billentyűzet fólia.

Mára nincs olyan Speccy, amelyben még használható állapotban volna a billentyűzetfólia. Sajnos, az eredeti fóliákat nem csak az üzemszerű használatból eredő behatások viselték meg, de az anyagválasztás sem sikerült túl jól. A legtöbb gépben a jelentős hő miatt is megrepedeztek, és mára szinte elporlottak a fóliák.

A Spectrumok (és egyéb korabeli gépek) esetében vicces módon még nem a CPU termeli a legtöbb hőt, hanem a ma már egyértelműen elavultnak tekinthető, belső tápegységben lévő feszültségszabályzó IC (7805). Még gondolkodom rajta, hogy vajon mennyire szentségtörés ezt egy korszerűbb, de 7805 kompatibilis, kapcsolóüzemű stabilizátorra cserélni. Nyilvánvaló előnyei vannak a cserének, hiszen a fogyasztás és ezzel a hőtermelés is jelentősen csökkenthető, még az alumínium lemez hűtőre sincs szükség hozzá. Egy 7805-nél ugyan drágább egy ilyen stabilizátor, de komoly tételnek nem nevezném a kb. 1000 forintos árát. Van néhány feladatra alkalmas 5V-os Murata szabályzó a fiókomban, amely többet tud egy perifériákkal teli aggatott Speccynek szükségesnél is. Alkalomadtán kipróbálom ezeket is.

Már csak kis nyugodt szabadidőre volna szükség ahhoz, hogy a gépek új életre kelhessenek. Kár, hogy szabadidőt nem árulnak sehol…

Hivatkozások:

Egy újabb ZX Spectrum 48k
ZX Spectrum 48k javításra vár
ZX Spectrum csereszabatos alkatrészek