MSP430 Launchpad

Nemrégiben döntöttem el, hogy feltámasztom a régi hobbimat, és újra belevetem magam az elektronika világába. 10, talán 15 év is eltelt azóta, hogy utoljára aktívan használtam a forrasztópákát. Az azóta kiadott mikrovezérlőkkel kitágultak a lehetőségek, sok mindent meg lehet valósítani ezekkel hobbistaként.

MSP430 Launchpad

MSP430 Launchpad dobozA Texas Instruments mikrovezérlői koránt sem annyira elterjedtek, mint a PIC és AVR típusok. A TI talán ezen szeretne változtatni, mert másképp nem tudom magyarázni azt, hogy miért érné meg 5 USD alatt osztogatni a legkisebb, MSP430 kitet. A 4 dolláros lehetőségről lemaradtam ugyan, de még ma is 10 dollár alatt rendelhető a kit. Hihetetlen, de ebben az árban a nemzetközi (DHL futárral) történő szállítás is benne foglaltatik. A rendelés után néhány napon belül kezemben is volt a doboz.

Az MSP430 kit tartalma

  • USB portos Launchpad fejlesztői kártya, néhány leddel, kapcsolóval, tüskesorokkal, amellyel 14 – 20 pines DIP tokozású mikrovezérlők programozhatóak és debugolhatóak(!)
  • MSP430G2553IN20 mikrovezérlő, mintaprogrammal programozva
  • MSP430G2452IN20 mikrovezérlő, mintaprogrammal programozva
  • 10 pines forrasztható panelcsatlakozók
  • 32 kHz kristály
  • USB kábel

Mire jó?

A kit leginkább a mikrovezérlőkkel történő ismerkedéshez megfelelő. Az olcsósága miatt ideális kísérletező, oktató eszközként használható. Egy komolyabb (a drágább jobb szó) PIC vagy AVR programozót nem hiszem, hogy szívesen adnánk avatatlan kezekbe, de a 2000 forintnál alig drágább kitre bátran ráengedhetjük a gyerekeket is. Kíváncsian várom, hogy nálunk a lányaim közül sikerül-e valakit elcsábítani egy kis breadboardos, mikrokontrolleres építgetésre. Ha ezzel boldogulnak, akkor a Pickit 3 kitekkel is játszhatnak.

MSP430 Launchpad Tartalom
Röviden, a mikrovezérlőkkel most ismerkedőknek csak ajánlani tudom a kitet, mert ilyen áron máshol még az USB kábelt sem kapják meg.

Hivatkozások:

http://www.ti.com/launchpad
https://estore.ti.com/MSP-EXP430G2-MSP430-LaunchPad-Value-Line-Development-kit-P2031.aspx
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/launchpad_ismerkedes_az_msp430_mikrovezerlokkel_i.html

Traktor
Ilyen képet is fel kell töltenie a blog írójának, ha egy 4 éves kislány segítője van.