ZX Spectrum+ tulaj lettem

Nemrégiben egy barátomtól kaptam egy terjedelmes TVC csomagot, amelyben egy ZX Spectrum+ gép is lapult. Szinte minden 8bites gépet kedvelek, de számomra már csak a Spectrum marad a legnagyobb kedvenc. Reménykedem benne, hogy hamar sikerül beüzemelnem ezt a gépet.

ZX Spectrum+Kis ZX Spectrum+ történelem

A Sinclair ZX Spectrum 48k géphez képest a ZX Spectrum+ 1984-ben csak egy kis ráncfelvarrás volt. A két gép olyannyira egyezik, hogy a 48k alaplapja minden módosítás nélkül átemelhető a Spectrum+ házába. Kicsit dizájnosabb házban, új billentyűzetben és egy reset gombban kimerülnek az újítások. A gép minőségileg sem igazán javult, ugyanazon problémák, meghibásodások jellemzőek rá, mint a jó öreg 48k-s Speccyre. A ZX Spectrum 128k bár külsőre hasonlít a a ZX Spectrum+ gépre, de mégis más lapra tartozik, hiszen abban már számos újítással rukkolt elő a gyártó. Erre visszatérek majd, amikor hozzájutok a ZX Spectrum 128k valamelyik típusához.

A saját ZX Spectrum+ gépem

A gép saját dobozában került hozzám, és első ránézésre jó állapotban van. Tápegység is van hozzá, és különösen kellemes meglepetés volt, hogy a doboz egy DKTronics típusú joystick illesztőt is megőrzött.

ZX Spectrum+ hátulról
Jobbról az első csatlakozó nem gyári

A gépen egy apró, gyári állapottól eltérő átalakítás van. Szerencsére nem teljesen kotvány módon követték el, talán szakszervizben készülhetett. Aki tisztában van a nyolcvanas és kilencvenes évek alatt a szervizekben uralkodó állapotokkal, az tudhatja, hogy néha még a garanciális javítások is olyan minőségben készültek, amit jobb nem firtatni. Persze a legtöbb esetben az ok az alkatrészhiány volt, de ez azért nem lehet mindig magyarázat a véghezvitt gányoláshalmokra. Sajnos, a helyzet ma sem jobb, csak a kiváltó okok lettek mások.

Én rendszerint a gyári állapotra törekszem, nem alakítok át gépeket. Sokan vannak, akik a gépekhez minden tisztelet és józan ész nélkül nyúlnak, és néha minden esztétikát nélkülöző fúró-faragó barkácsolást végeznek. Egy átalakításra egyetlen mentség  a szememben, ha valaki olyan minőségben képest azt produkálni, ami összemérhető a gyári minőséggel, vagy jobb annál.

Létezik ilyen, nemrégiben egy Amiga 1200 „faragását” láttam ilyennek. VGA kimenetet, USB portokat, CD-rom olvasót és sok-sok egyebet épített be a gép tulajdonosa olyan minőségben, hogy az átalakítása alaposan veri a gyári minőséget.

ZX Spectrum+ a TV-n
Egyelőre ennyit tud a gépem

Sajnos, az én gépem egyelőre még nem üzemképes. Az RF kimeneten adott, széteső kép épp csak annyit árul el, hogy a gép nagyjából elindul. Első tippem szerint a gyengére sikerült RF modulátorban adta meg magát valamelyik alkatrész. Szerencsére ezt újjáépíteni sem nagy kaland.

Ha viszont már van egy luk a házon, akkor lehetséges, hogy a kijavított RF mellé kap ez a Spectrum+ egy kompozit video kimenetet is. Esetleg egy DivIDE, DivMMC vagy hasonló megoldás kellhet még a tökéletességhez, hogy a magnózást is el lehessen felejteni.

Most kicsit várakozni kényszerül ez a klassz kis gép. Előbb egy C64, egy C16, egy ZX Spectrum 48k, egy CPlus4, egy C64G, egy C64C és pár TVC van a sorban. Szigorúan érkezési sorrendhez tartom magam, hogy előbb-utóbb minden újra működhessen.

Hivatkozások:

http://www.worldofspectrum.org/
http://www.sinclair.hu/

Egy hozzászólás “ZX Spectrum+ tulaj lettem” bejegyzéshez

 1. Szia!
  Találtam a szekrényben egy ZXs+ gépet.
  Kidobni sajnálom, de talán nálad jobb helye lenne, mint egy raktár mélyén.
  Dobj egy mailt, ha esetleg érdekel!
  Üdv,
  D.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.