ZX Spectrum csereszabatos alkatrészek

Ha már összegyűjtöttem magamnak egy rövid listát, hogy a ZX Spectrum 48k egyes alkatrészei milyen típusokkal csereszabatosak, akkor közzéteszem itt a blogon is. Szerencsére 1-2 cserére alkalmas alkatrész néha még beszerezhető ehhez az öreg géphez is. Ha valahol belefutsz egy elfekvő készletbe, akkor a jövőre gondolva érdemes kicsit feltölteni a fiókod, mert a legtöbb már nincs gyártásban.

1. Alsó 16k RAM (8db IC)

A ZX Spectrum memóriájának alsó 16 kilobyteja 8 darab 16 kilobites RAM IC-ből épül fel. Ez a 16 kB tartalmazza a videó memóriát is, amelyet a ZX Spectrum ULA chip használ a képi információk előállításához. A ZX Spectrum érdekessége, hogy egy adott memóriacímen lévő byte minden bitje másik memóriachipben tárolódik. Ezek a RAM chipek már a Spectrum megjelenésének idején sem számítottak túl korszerűnek. Három tápfeszültséget igényelnek a működéshez, a +5V, +12V és -5V igényükkel ezek a chipek a ZX Spectrum legnyűgösebb alkatrészei. A belső táp hibája vagy egy bővítőcsatlakozón okozott zárlat legtöbbször ezeket (is) tönkre teszi.

ZX Spectrum alsó 16k RAM chipek
ZX Spectrum alsó 16k RAM chipek egy Issue 3B alaplapon

Az alábbi listák nem teljesek, a gépeket több típussal is szerelték, és persze más kompatibilis típusok is léteznek. Cserére a 200ns hozzáférési idejű vagy gyorsabb RAM-ok tökéletesek.

Eredeti típusok:

 • TMS4116 (Texas Instruments, 16k x 1, 150ns)

Csere típusok:

 • AM9016EDC (AMD)
 • F16K-2PC (Fairchild)
 • HM4716 (Hitachi)
 • MB8116 (Fujitsu)
 • MCM4116 (Motorola)
 • MK4116 (Mostek)
 • MM5290 (National Semiconductor)
 • TMM416 (Toshiba)
 • UPD416 (NEC)
 • stb.

2. Felső 32k RAM (8db IC)

ZX Spectrum felső 32k RAM chipek
ZX Spectrum felső 32k RAM chipek

A ZX Spectrum felső 32 kilobyte memóriája szintén 8 darab RAM chipből épül fel. Ezek kevésbé problémásak, mint az alsó 16 kB chipjei. Ha el is szállnak, a Spectrum 16k-s modellként még használható marad. Érdekesség persze itt is van, az eredetileg beépített RAM IC-k olyan 64 kilobites chipek, amelyeket a gyártásuk során hibásnak találtak, ezért csak az eredeti kapacitásuk fele, azaz 32 kilobit használható belőlük. Hardveres tiltás nincs a chipeken, csak a típusjelzésük utolsó karaktere utal rá, hogy épp mely területen van hiba. Nyilván ezzel is csökkentették a gyártási költségeket. Ezeknél az alkatrészeknél (leginkább bontásból származhatnak az ilyen részlegesen hibás chipek) tekintettel kell lenni arra, hogy a chipeknek az alsó vagy a felső 32 kilobites része működőképes, mert egy gépen belül ezek nem keverhetőek. A fentiek miatt előfordulhat, hogy két RAM-hibás Spectrum-ból nem rakható össze egy működőképes.

Jobb nem lévén akár 256 kilobites RAM chipekkel is helyettesíthetőek felső 32k chipjei, nem használja ugyan ki a Spectrum, de működik vele. Természetesen van mód rá, hogy kihasználjunk belőle egy keveset, de ehhez eléggé át kell drótozni a kis gépet. Ha csak nem komoly HW/SW fejlesztésen törjük a fejünket, akkor nem éri meg.

Sebességet tekintve a 250ns hozzáférési idejű vagy gyorsabb RAM-okkal nem lesz gond.

Eredeti típusok:

 • MSM3732 (OKI, 32k x 1, 200ns)
 • TMS4532 (Texas Instruments, 32k x 1, 200ns)

Csere típusok:

 • D4164 (NEC)
 • HM4864 (Hitachi)
 • IMS2600 (Inmos)
 • KM4164 (Samsung)
 • MB8264 (Fujitsu)
 • MCM4164 (Motorola)
 • MSM3764 (OKI)
 • TMM4164 (Toshiba)
 • TMS4164 (Texas Instruments)
 • stb.

3. ULA

Ez az alkatrész nem igazán helyettesíthető. Egy kizárólag ZX Spectrumhoz tervezett,  más gépben nem használt cél IC, amelyet a Ferranti gyártott a Sinclair megrendelésére. Több típusa is létezett (5C102, 5C122, 6C001). Elvileg kisebb FPGA chipen is megvalósítható lenne, de eddig senkit nem motivált annyira a feladat, hogy mai alkatrészekből létrehozza ezt. Talán azért, mert a ZX Spectrum 48k dobozában elegendő hely sem lenne hozzá. Ez tehát egy pótolhatatlan alkatrész (pontosabban csak donor gépből pótolható), de a meghibásodása sajnos nem ritka.

ZX Spectrum ULA
Ferranti ULA, ha ezzel van gond, akkor baj van.

4. CPU

A Zilog Z80 processzorát szerencsére használják még különféle vezérlőkben, ezért kis utánajárással a mai napig beszerezhető Spectrumhoz szükséges DIP40 tokozású változata.

ZX Spectrum Z80
Z80 CPU, ez a darab épp a NEC gyártósoráról jött le.

5. ROM

A 128 kilobites ROM szükség esetén helyettesíthető egy azonos kapacitású és lábkiosztású EPROM-mal (pl. 27128) .  Természetesen a cseréhez az eredeti ROM tartalmán kívül egy EPROM égetőre is szükség van. Ez az alkatrész viszonylag ritkán hibásodik meg.

ZX Spectrum ROM
ZX Spectrum ROM, ehelyett egy 27128 típusú EPROM is megfelelő.

Nem ejtettem szót a  tranzisztorokról és az egyéb, könnyen pótolható alkatrészekről, hiszen cserealkatrészek beszerzése ezeknél nem okozhat gondot senkinek. Nem volt célom egy mindent kiveséző bejegyzést írni, hiszen az Interneten számos jó cikk található a témában. Csupán a magam számára összemazsolázott listát másoltam egy bejegyzésbe.

Hivatkozások:

http://www.worldofspectrum.org/
http://www.sinclair.hu/

8 hozzászólás “ZX Spectrum csereszabatos alkatrészek” bejegyzéshez

 1. Azok kevésbé problémásak, szerencsére. Katalógusokban könnyen található pár perc alatt alkalmas cserealkatrész.

  A fólia billentyűzet inkább nehéz téma, mert azon még a donor gépek sem segítenek legtöbbször. Lehet érdemes lenne elraktározni párat, amikor épp hozzáférhető valahol. 🙂

 2. Ha majd épp C64 javításhoz kell valamilyen alkatrész, és listává gyűlik a keresgélés, akkor arról is írok. Ez a bejegyzés is így született, 4116 ramok után kutattam a boltokban. 🙂

 3. Nagyon szuper bejegyzés! Örülük, hogy még mindig van, aki foglalkozik ezzel a legendás masinával. Gratulálok! Sokat segített ez a cikk és nagyon érdekes. Én is éppen egy Spectrum 48k-t élesztgetek. Már van kép, megjavítottam a billentzűzetet is, de sajnos nem tudok sem magnóról, sem más eszközről programot játszani bele. Abszolút nem reagál a belépő szignálra, a load”” után teljesen fehér a képernyő, nem villog a Border. Remélem nem az ULA ment ki, mert „Ez az alkatrész nem igazán helyettesíthető”. Mi más probléma okozhatja még ezt?

 4. Hát, kimérni egyszerűbb, de próbálok 1-2 dolgot írni. Bocs, ha valami nagyon magától értetődőt is leírok. 🙂

  1. Nem mindig egyértelmű, hogy az EAR a ZX Spectrum bemenete, tehát ide kell kötni a magnó (vagy egyéb) kimenetét a betöltéshez. A mono csatlakozó piszkos és oxidált is lehet, illetve egy esetlegesen sztereó jack nem biztos, hogy megfelelő ponton érintkezik. A Spectrum belső hangszóróján hallatszik a magnó „csiripelése”?

  2. A ZX Spectrum bemenete nem valami érzékeny, kicsit magasabb jelszintet igényel, mint azt elsőre gondolnánk. A hangkártyák/hifik line szintű kimenete sokszor kevés. Kb. 3V-os (peak-to-peak) jel kell neki.

  3. Ha jó helyre van dugva a magnó, és a jelszint is ok. Akkor még a szétszedés előtt megpróbálnék menteni egyet, az ULA chip ugyanazon lábán megy ez is.

  4. Ezután már sajnos bontani kell, mert elszállhatott valamelyik, remélhetőleg filléres alkatrész.

  Elsőre ennyi ugrott be.

 5. Nagyon szépen köszönöm az infót! A Spectrumon még nem sikerült megtalálnom a problémát, de legalább az ULA chip működik. A másik gépemen viszont, amely egy Didaktik M (csehszlovák klón) hasonló problémával sajnos biztosan az ULA1 9102 ment el. A Speccyvel még spekulálok tovább. Mégegyszer köszi mindent!

 6. Az ULA nyűgös egy alkatrész. Akkoriban űrtechnika volt, könyvet is írtak róla, de mára leginkább csak problémaforrás. Én azon döbbentem le leginkább, hogy a C64 SID chipje mellett a távol-keleten ezt is hamisítják. Simán rászitázzák ilyen-olyan 40 pines chipekre, hogy „Ferranti ULA …”. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.