Xtar B20 Pilot II elemlámpa

A kínai Xtar gyártó leginkább az olcsó, de nagyon rendben lévő akkutöltői miatt ismert a lámpás körökben. A régebbi B20 Pilot II lámpájuk viszont csak mérsékelten népszerű, ennek oka talán leginkább az, hogy ez a lámpa elvész a kategóriájában a sok olcsóbb modell között.

A B20 Pilot II modellel az Xtar gyártó nem a legolcsóbb piaci szegmenst célozta meg, és ez érződik a lámpa körítésén is. A lámpa nagyobb csomagban is megvásárolható, amiben akkut, hálózati és autós töltőt is mellékelnek hozzá gyöngyvászon hordtáskában. Én nem ebben, hanem a legkisebb kiszerelésben vettem egykor, de még így is járt hozzá tartalék gumigyűrű, csuklópánt, rozsdamentes klipsz és egy praktikus, övre rögzíthető hordtáska. Szerintem ennél több nem is kell.

Xtar B20 Pilot II doboz
Xtar B20 Pilot II doboz

Xtar B20 Pilot II

A B20-at egy általános célú lámpa, amelynek OP reflektora bőségesen elegendő mennyiségű szórt fényt ad a túrák során. A lámpa egésze minőséget és elpusztíthatatlanságot sugall.

ModellXtar B20 Pilot II
Típusáltalános
EmitterCree XM-L2 U3 (CW) LED
Reflektoralumínium OP
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram1100lm
Fényerő13225 cd
Hatótáv230 m
Firmware
Módok5 mód (1100lm, 600lm, 250lm, 30lm és jelzőfény)
Akku1 x 18650
Kapcsolómechanikus, hátsó, forward clicky
Fej átmérő34,5 mm
Hossz140,5 mm
Tömeg120 g (akku nélkül)
VízállóságIP68
Xtar B20 Pilot II részei
Xtar B20 Pilot II részei

A Cree XM-L2 U3 típusú LED-el narancsos reflektorral párosítva nagyon kellemes fényű flood lámpává teszi a B20-at. Az alumínium test jó minőségű fekete eloxálást kapott, és az IP68 minősítésű por- és vízállósága is biztosított. A rozsdamentes bezel gyűrű mögötti edzett üveg tükröződésmentes bevonattal van ellátva. A „forward clicky” típusú kapcsoló a lámpa végén kapott helyet, így ez a lámpa is a divatos taktikai vonalba illik. A reverse clicky kapcsolók elterjedtebbek manapság, emiatt kézbe véve néhány perces átszokást igényel nekem a kapcsoló működtetése.

Xtar B20 Pilot II LED
Xtar B20 Pilot II LED

Xtar B20 Pilot II tapasztalatok

A méretéhez képest jó hőleadó képességének köszönhetően az Xtar B20 sok taktikai lámpánál több ideig képes magas fokozaton is működni. Természetesen a védelem ennél a lámpánál is hamar beavatkozik. Turbó módban akár 1100 lm fényáram és 230 m körüli számított hatótáv áll rendelkezésünkre. Egy szinte súlytalan, tenyérben elférő kis lámpától meglehetősen szép értékeket kaptunk.

A lámpa módjai nagyon jól elosztottak. A legkisebb, 30 lm fényáramot adó módban (3%) akár 75 óráig is képes világítani egy 3000 mAh kapacitású 18650-es akkuról. Ez a lámpa a legjobb bizonyíték rá, hogy esti sétákhoz, közelre ennyi is bőven elegendő.

Turbó módban persze még ennél a kis LED-nél is nagyon sok hő termelődik. Nem is a turbó mód a B20 igazi játéktere, inkább a közbenső fokozatokra van méretezve ez a lámpa. Ezekkel a B20 egy szabadba, kiránduláshoz, esti sétához ajánlható lámpa komoly tartalékokkal.

Xtar B20 Pilot II
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Convoy S2+, Astrolux EC01, Xtar B20 Pilot II, Convoy M21b

Tisztában vagyok vele, hogy a túrázáshoz a fejlámpák sokaknak praktikusabbak, de én azokat valamiért gyűlölöm. Nem barlangászok, így igazából szükségét sem érzem egy homlokomra vagy sisakomra gatya-gumizott fejlámpának. Emiatt nem akad a halomnyi lámpám között egy igazi fejlámpa sem.

Mérési eredmények

A futásidő-grafikon ezúttal is zárt térben, légmozgás nélkül készült. A B20 viszont egyáltalán nem remekelt, a pár éve még impozáns teljesítménye mára leginkább a középmezőny alsó szegmensébe pozicionálja. Valós körülmények között, kézben tartva, kis légmozgással azért valamivel jobb eredményre is képes a B20.

A lámpa feje turbó módban 4 és fél perc alatt elérte az 50 °C hőmérsékletet, ezután nem sokkal az elektronika visszavett. A fényerő ekkor 60% körüli értékre esett vissza, és az akku merülésével folyamatosan csökkent. A B20 körülbelül 3 óráig volt képes használható mennyiségű fényt adni a 3000 mAh kapacitású KeepPower akkuval.

Xtar B20 Pilot II + KeepPower IMR18650 20A
Xtar B20 Pilot II + KeepPower IMR18650 20A

Én közel 7 óráig hagytam futni, ekkor már csak 1% alatti gyertyafényt produkált, de LVP hiányában az elektronika ekkor sem kapcsolt le. Végül én szakítottam meg a tesztet, amikor az akku feszültsége 2,6 V alá esett. A KeepPower akkumat ugyanis nem akartam még kukába dobni. Bár a leírása nem tér ki rá, de a teszt alapján is egyértelmű, hogy ezt a lámpát csak védett akkuval szabad üzemeltetni. Szerencsére a lámpatestben rendben elférnek a valamivel hosszabb, védett akkuk is.

A megvilágításmérővel ezúttal 19981 cd maximális fényerőt mértem teli akkuval, a bekapcsolás után 30 másodperccel. Hozzá kell tennem, hogy közvetlenül bekapcsolás után ennél jóval magasabb érték is mérhető volna, de néhány másodperccel később már csak egy sokkal alacsonyabbat kapnánk. Emiatt nehezen értelmezhetőek a kisebb lámpák adatlapjai, még nevesebb gyártóknál is. Szemrebbenés nélkül leírják egy táblázatba, hogy turbó mód, akár 3 óra üzemidő, akár 3000 lm fényáram, ami részleteiben még igaz is, csak épp így együtt eléggé félrevezető. Merthogy a turbó mód végére sokszor még 300 lm sem marad abból a 3000 lm-ből.

Összefoglaló

Hozzám nőtt a B20 lámpám, de el kell ismernem, hogy az egyik előző tesztben szereplő Convoy M21b nem hiába sokkal újabb modell, szinte mindenben felülmúlja ezt. Az összehasonlítás persze nem teljesen tisztességes, hiszen az M21b egy új lámpa, a B20 pedig lámpa-években mérve már-már aggastyán. Ettől még tény, hogy a B20 mai árából akciós időszakban bizony két ennél jobb Convoy lámpát is be tudunk szerezni.

Xtar B20 Pilot II kézben
Xtar B20 Pilot II kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.