Xtar PB2S akkutöltő és powerbank

A több napos túrák ma már elképzelhetetlenek az elektronikus eszközök nélkül. A túrafelszerelés mellé kell egy jó elemlámpa, legalább egy tartalék akku, egy GPS képes okostelefon, egy telefontöltő és egy méretes powerbank. A tartalék akkukat és a powerbankot viszont összevonhatjuk egy Xtar PB2S-ben, így megtakaríthatunk néhány dekát a hátizsákban, és még egy Li-Ion töltő is kéznél lesz.

Az Xtar PB2S egy egyszerű, fehér papírdobozban érkezik, amelyben csak a használati utasítás és egy USB A – USB C kábel van mellé csomagolva. Hálózati adaptert nem tartalmaz a csomag, de ilyet már lassan egyik új Li-Ion töltőhöz sem kapunk. Egy jobb hálózati töltő mellett egy USB C – USB C kábelt is érdemes beszereznünk, ha a töltő minden funkcióját ki szeretnénk használni.

Xtar PB2S doboz
Xtar PB2S doboz

Az Xtar előző powerbankja, a PB2 még csak 18650 akkukat fogadott, de a PB2S-t már védelem nélküli 21700 akkukkal is használhatjuk. A PB2S gumírozott borítása kellemes, jó fogást ad, bár nehezen hiszem el, hogy tartós volna. Az akkufedelet erős mágnesek tartják a helyükön, és a régi, szalagos megoldással végre kivenni sem nehéz az akkukat.

Egy megfelelő QC 3.0 vagy PD 3.0 kompatibilis adapterrel mindkét sloton rendelkezésre áll a 2A töltőáram. Ez a jellemzően nagy kapacitású és terhelhetőségű 21700-as akkukhoz teljesen rendben van. Kisebb, gyengébb akkukkal viszont nem is érdemes próbálkozni, mert a töltőáram nagysága nem állítható. QC/PD támogatású áramforrás nélkül persze kisebb a rendelkezésre álló töltőáram is, 5V/2A adapterről 1x2A vagy 2x1A a maximum.

Xtar PB2S powerbank
Xtar PB2S powerbank

A PB2S-t feltöltött akkukkal QC 3.0 és PD 3.0 kompatibilis powerbankként használhatjuk, így a telefonokat is elég gyorsan tudjuk vele tölteni. Érdekessége, hogy az akkutöltéskor bemenetként funkcionáló USB C aljzat kimenetként is működik, így egy időben két készüléket is tölthetünk róla. Ehhez persze szükség van egy USB C – USB C (vagy microUSB) kábelre is, ami nem része a csomagnak.

Az akkutöltést két 3,4V-ra merített, 4000mAh kapacitású, 21700-as Samsung akkuval teszteltem. 2A töltőárammal az akkuk 2 óra 38 perc alatt töltődtek fel. A töltés közben a töltő legmelegebb pontján 56°C-ot mértem, ami picit sok, de a teljesen zárt és kissé zsúfolt kialakítás miatt érthető. Az akkuk hőmérséklete viszont teljesen rendben volt, a töltés CC szakaszának végén sem ment 38,4°C fölé. A feltöltött akkukon 4,19V feszültséget mértem, ami perfekt eredmény. A PB2S tehát jelesre vizsgázott, gyors és pontos akkutöltőnek is.

Xtar PB2S töltés közben
Xtar PB2S töltés közben

Pusztán powerbanknak nem tudom jó szívvel ajánlani az Xtar PB2S-t, mert ha az árához még hozzácsapjuk két jobb 21700-as akku árát, akkor bizony nem lesz ebből olcsó powerbank. Ha viszont már adott egy pár jó tartalék akku, akkor a PB2S még akár költséghatékony is tud lenni. Én két 21700-as tartalék akkummal használom, ezekkel egy 8000mAh körüli powerbankom van, amiből szükség esetén áttehetőek az akkuk a lámpákba.

Az Xtar PB2S leginkább hosszabb túra során jön jól, amikor a lámpához amúgy is cipelt tartalék akkuk energiáját akár a telefonokba is áttölthetjük róla. Túrázni szerető lámpa-mániákusoknak emiatt szinte kötelező darab.