Kizer Sovereign V4423N2 zsebkés

A kínai Kizer gyártó csupán 2 éve van a piacon, de ilyen rövid idő alatt is a késkedvelők egyik legkedveltebb márkájává nőtte ki magát. Késeikkel nem az olcsó, hanem inkább a prémium zsebkés-gyűjtői réteget célozták meg. A bejegyzésben egy olcsóbb modelljükről, a Vanguard Sovereign késről írok néhány szót.

A Kizer kések neves késtervezők licencelt munkái, a késacélokból csak a VG10 fölötti anyagokból válogatnak, az egyébként kedvelt D2 acél például már nem fér be a Kizer kínálatába. A Kizer termékek a gyártási minőségükkel nem csak a kínai vetélytársaikra vertek köröket, hanem igen gyorsan nemzetközileg is az élvonalba kerültek. Ha valaki prémium minőséget keres valamelyest reális áron, akkor előbb-utóbb a Kizer shopjában találja magát.

Kizer Sovereign doboz
Kizer Sovereign doboza

A Kizer kínálata két, egymástól jól elkülönülő csoportra osztható. Az olcsóbb (Vanguard) sorozatban is kíváló acélokat, jellemzően VG10-et és N690-et használnak, a markolat anyaga pedig legtöbbször a legjobb fogást adó G10. A Vanguard sorozat kései is messze felülmúlják az olcsóbb késgyártók termékeit, de ezek sem vitrinbe, hanem tényleges felhasználásra készültek. Még a legolcsóbb Vanguard szériás kés, a Kesmec is egy örök életű, nagyon jól használható társ.

A Kizer ezek mellett gyártja a jellemzően titanium vagy alumínium markolattal szerelt, prémium acélból (S35VN, S90V, M390) készült késeit, amelyeknek nagyon-nagyon megkéri az árát. Sok Kizer kés létezik mindkét sorozatban, például a Kesmec kés N690/G10 mellett elérhető S35VN/titánium változatban is. Természetesen az utóbbi árcímkéjén háromszoros ár szerepel. Nem hiszem, hogy sokan használják faragásra a gyönyörű, de sokkal kevésbé praktikus, titánium markolatos S90V pengés késeiket, amikért még akciós időszakban is elkérnek 50-80e forintnak megfelelő összeget.

Kizer Sovereign
TwoSun TS81, Kizer Sovereign, Ganzo FH71

Kizer Sovereign

A Kizer Sovereign egy kínai késtervező, Kim Ning munkáját dicséri. Az N690 acélból készült pengéjével és G10 markolatával a Vanguard kések középmezőnyének komoly versenyzőjével van dolgunk. A kés fekete dobozban érkezik, és a gyártói tanúsítvány mellett ehhez is jár egy mikroszálas Kizer törlőkendő. Természetesen Kizer kistáskát nem adnak hozzá, de kétlem, hogy bárki is ilyenben tartana egy ilyen ízig-vérig munkakést.

GyártóKizer
TípusSovereign V4423N2
Nyitásmódflipper
Markolat anyagaG10
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg155 g
Zárt hossz118 mm
Teljes hossz210 mm
Penge hossza92 mm
Penge vastagsága3,2 mm
Penge anyagaN690
Penge alakjamódosított drop point
Penge keménysége59-60 HRC

A Sovereign alapvetően egy egykezes nyitásra kitalált flipper, de nyitószemölccsel is használható. A nyitási hangja egy Porsche ajtajának csukódásához hasonlóan meggyőző. Nekem nincs óriási kezem, de lehet pont ezért annyira ideális a mérete. A penge tökéletesen középre zár, és lötyögésnek még a legkisebb gyanúját is határozottan visszautasítja. Jellemző, hogy a hasonló kést még nem tapasztaló ember kezébe adva elsőre komoly megdöbbenést vált ki, hogy ennyire masszív tud lenni egy összecsukható kés.

A „kőmosott” penge a legjobb választás volt a Kizer részéről, sem a fényesre polírozott, sem a barnított nem áll ennyire közel hozzám. A rétegezett G10 markolatból kialakuló, de nem túl tolakodó mintával együtt egy nagyon barátságos megjelenést ad a savazott penge.

A Kizer kések nem életlenül érkeznek a gyártótól, ez a Sovereign gyakorlatilag a dobozból kivéve is alkalmas egy gyors borotválkozásra, legfeljebb plasztikai műtétekhez érdemes egy picit finomítani az élén. Az N690 viszont nem gyenge anyag, így az élezéshez tapasztalt kézhez is jó követ vagy egy jobb élezőszettet javaslok.

Kizer Sovereign klipsz
Kizer Sovereign klipsz

A kés klipsze nem teljesen „deep carry”, de számomra ennek nincs komoly jelentősége, mert a pengehossza miatt Magyarországon egyébként is illegális volna a viselése. Talán furcsa, de a komolyabb gyűjteményem ellenére én egyáltalán nem hordok zsebkést. A táska mélyén lapuló, teljesen legális méretű vágóeszközöket is tartalmazó Leatherman multi-tool mellett egyszerűen nincs szükségem rá. Ha hordanék, akkor esélyesen ez a Kizer Sovereign volna a legtöbbször a választott útitársam.

Kizer Sovereign kézben
Kizer Sovereign kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.