Convoy M21b elemlámpa

Eltöltöttem 1-2 napot a piacon lévő elemlámpák böngészésével. Egy sétához, kiránduláshoz leginkább megfelelő, kis méretű, de elég erős fényáramot adó lámpát kerestem. A választásom végül a Convoy M21b modellre esett.

Régebben elegendő volt eldönteni, hogy mennyit szánunk egy lámpára, milyen célra kell, és hipp-hopp rögtön le is szűkítettük a választási lehetőségeinket. Ma már sokkal nehezebb dolgunk van. Gyártóból és lámpából is sok van, és a marketing legtöbbször köszönőviszonyban sincs a valósággal. Ha képben akarunk lenni a kínálat valóban használható darabjait illetően, akkor marad a lámpa-fanatikusok fórumainak és blogjainak olvasgatása. Mit ne mondjak, egy elég érdekes közösségbe csöppenhet bele az ember az olvasgatás közben.

Convoy M21b doboza
Convoy M21b doboza

A rengeteg elérhető információ mellett sem könnyű megtalálni az igényeinknek leginkább megfelelő lámpát. A megosztott vélemények nagyon-nagyon szubjektívek. Van ugyan sok számszerűsíthető adat, de a lámpaválasztásban minden egyéb az egyéni megítélésen múlik. Van akinek nem is lámpa az, ami nem lő 1 km fölé, másoknak a homogén szórási kép vagy a hotspot mérete 100x fontosabb szempont a hatótávnál.

Csak tovább rontja a dolgot, hogy a lámpaválasztással folyamatos kompromisszumokra kényszerülünk. Nagy teljesítmény, kis tömeg, hosszú üzemidő. Ez még csak három tulajdonság, de máris legalább az egyiket fel kell adjuk, hogy a két fontosabb alapján megfelelő lámpát találhassunk. És ilyen tulajdonságból ezer van…

Convoy M21b SST40 CW

Kirándulós lámpának egy hideg fehér (6500 K) fényt adó SST40 emitterrel szerelt Convoy M21b lett most a befutó számomra. Ez egy olcsó lámpa, a csomagolása is csak egy buborékos fólia, de ennek nincs sok jelentősége, hisz úgysem díszdobozban visszük a lámpát kirándulásra.

ModellConvoy M21b SST40 CW
Típusáltalános
EmitterLuminus SST40 6500 K (CW) LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos üveg
Fényáram2300 lm
Fényerő40000 cd
Hatótáv400 m
Firmware
Módok4 mód (0.1%, 3%, 30%, 100%), módmemóriával
Akku1 x 21700
Kapcsolómechanikus, hátsó, reverse clicky
Fej átmérő35,7 mm
Hossz141,5 mm
Tömeg120 g (akku nélkül)
Vízállóságvízálló, de nincs IP minősítése
Convoy M21b felépítése
Convoy M21b felépítése

A lámpa a szokásos építési elveket követi, 3 részből álló test, vezetékkel áthidalt érintkező-rugók, réz DTP csillagra szerelt SST40 LED és egy akár 6 A leadására képes meghajtó. Az egyszerű, 4 módos UI a „reverse clicky” típusú, hátsó kapcsolóval vezérelhető. Nem találok rajta semmi kifogásolhatót, egyszerű, de rendben lévő minden egyes porcikája.

Convoy M21b tapasztalatok

Az M21b leginkább a sokak által kedvelt M1 és M2 modellekhez hasonlít, de azokhoz képest jelentősen előre lép fényerőben. Sőt, ebben még a C8 modellt is maga mögé utasítja. Örömteli, hogy az M21b egy 18650 akkuval is működtethető, de elfér benne a jóval nagyobb kapacitást (~1,5x) adó 21700 típus is. Az akkuval együtt közel 190 g tömegével az M21b még épp egy kényelmesen hordható, könnyen zsebre vágható méretű kirándulós lámpa.

Convoy M21b kézben
Convoy M21b kézben

Bár, az adatlapon szereplő 2300 lm esélyesen nincs meg, de turbó módban a Luminus SST40 LED a sima reflektorral rettenetesen erős fényt ad. Egy plusz pont jár neki azért is, mert ez a turbó nem csak fél percig működőképes rajta. Persze az alumíniumból készült, hűtőbordákkal ellátott, de kis fejnek sok ez is, így néhány perc után jelentősen visszavesz az elektronika. A kis egyakkus lámpának nem is ez a fő felhasználási területe, hiszen turbó módban még egy erősebb 21700-as akku is 45 percen belül csurig merülne benne.

Convoy M21b LED
Convoy M21b és az SST40 LED

Az M21b a magas (30%) módjával maga mögé utasítja a legtöbb elemlámpát, hisz még ebben is 600-800 lm körüli fényáramot kapunk, tetemes mennyiségű szórt fénnyel. Hasznos ez, mert hiába lő el egy lámpa 200 m-re, ha a kutyapiszok épp a lábunk előtt van. A közepes (3%) módban használva 60-80 lm körüli fényáram marad, ami több, mint elég ahhoz, hogy ne essünk orra a sötétben. Ebben a módban a lámpa 20-22 óránál is többet bír egy jobb 21700-as akkuval.

Convoy M21b összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 21700 akku, Convoy S2+, Convoy M21b, Convoy L21a, Convoy L6

Van ugyan egy holdfény (0,1%) mód is, de ennek maximum térképolvasáskor vagy mondjuk egy betörés során vehetnénk hasznát. Esetleg arra jó még, ha a koromsötétben szeretnénk meghallgatni, ahogyan a szentjánosbogarak röhögnek a porig alázott lámpánkon.

Mérési eredmények

A lámpák legerősebb módjának futásidő-grafikonja elég sokat elárul az adott termék gyengéiről, ezért készítettem egy futásidő grafikont az M21b lámpa turbó módjában. A méréshez egy saját készítésű, RPi alapú rendszert használtam, mert az okostelefonos teszteket nem érzem elég megbízhatónak. Az M21b lámpát zárt helyiségben teszteltem, kinti körülmények között, jó szellőzéssel a lámpa biztosan még jobb eredményt produkálna.

Convoy M21b SST40 + Samsung INR21700-40T
Convoy M21b SST40 + Samsung INR21700-40T

A lámpa 4 percig volt képes 100% fényerővel világítani, ezalatt a fej lassan 57-58 °C-ig melegedett. Ekkor az elektronika visszavett, de még így is 78% körüli fényerőt produkált a lámpa, és ezt közel másfél órán át tartani tudta. Ezután az akku merülése szólt közbe, 1:45 után érkeztek meg a merülésre figyelmeztető villanások, majd közel 2 óra után (1:57) kapcsolt le a lámpa. Az akkumulátor feszültsége ekkor 2,8 V volt, tehát mind a hővédelem, mind az akkuvédelem tökéletesen tette a dolgát.

Kis érdekesség, hogy a saját méréseim szerint a lámpa túlteljesíti a gyártói adatlapon megadott 40000 cd fényerősséget is. Kis távolságon mértem, de a megvilágítás (lx) és a távolság (m) mért értékeiből számítva 68343 cd érték jött ki, ami 520 m fölötti hatótávot ad (ANSI).

Összefoglaló

Az M21b alaposan túlteljesíti azt, amit az ára és mérete alapján elvárhatunk tőle. Egy igazán kellemesen használható, erős fényű kirándulólámpa lett, taktikai beütéssel, de fölösleges sallangok nélkül. Nyilván millió másik lámpát is választhattam volna, hiszen a kínálat tényleg óriási, de a tapasztalataim után nem bánom, hogy az M21b mellett döntöttem.

Convoy M21b talpon
Convoy M21b talpon

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott