Astrolux FT03 elemlámpa

Az Astrolux FT03 egy minden ízében igazi thrower, amely a méreteit meghazudtoló módon képes átvillantani hatalmas távolságokat is. Ez a lámpa mindent megad, amit egy korszerű középmezőnyös throwertől el lehet várni 2020-ban. Úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon sokat kell várnia annak, aki ennél jobb ár-érték arányú throwert szeretne birtokolni.

Az FT03 lámpa egy Astroluxtól megszokott minőségű, szivacsokkal alaposan kibélelt, vastag kartondobozban utazik. A dobozban a lámpa mellett egy csuklópántot, két tartalék o-gyűrűt és egy használati utasítást találunk. A lámpát a Mateminco gyártja a Banggood részére, így teljesen ugyanez a lámpa elérhető Mateminco MT35 mini név alatt is.

Astrolux FT03 dobozával
Astrolux FT03 dobozával

Astrolux FT03

Az FT03-ból több verzió is létezik, szerelik XHP50.2 és SST40-W LED-ekkel is, illetve nemrég került bele az Luminus csúcs LED-je, az SBT90.2 is (FT03S). Az XHP50.2 verzió jóval erősebb fényáramra képes (4300 lm) mint a SST40 (2300 lm), de az SST40 a fényereje és ezzel a hatótávja is jobb a sokkal koncentráltabb fénye miatt. Nekem thrower kellett, így a célnak leginkább megfelelő hideg fehér fényű (6500 K) SST40-W LED-del szerelt verziót rendeltem.

ModellAstrolux FT03 SST40 CW
Típusthrower
EmitterLuminus SST40-W (6500 K) LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos üveg
Fényáram2400 lm
Fényerő190000 cd
Hatótáv871 m
FirmwareNarsilM
Módokalapértelmezetten ramping, memória funkcióval
Akku1 x 26650
Kapcsolóelektronikus, oldalsó
Fej átmérő69,5 mm
Hossz170 mm
Tömeg295 g (akku nélkül)
VízállóságIPx7

Az FT03 felépítése a teljesen szokványos, három fő részre osztható modellt követi. A zárókupak és az egyszerű test kevésbé érdekes. A méretes bezel gyűrű és AR réteges üveg lencse mögött van a lámpa kiváló thrower tulajdonságait adó, meglehetősen mély, alumínium reflektor. A hatalmas fej oldalán találhatjuk a visszajelző LED-del szerelt elektronikus kapcsolót és az USB Type-C aljzatot is. A DTP csillagon lévő magányos SST40 LED szinte elvész a fej méretei miatt. A fej érdekessége, hogy a gyártó a fej elülső részén nem alakított ki bordázatot. A DTP csillagtól távol eső, így szinte értelmetlen hűtőbordákat más gyártók előszeretettel alkalmazzák sajátos dizájnelemként, az Astrolux FT03 esetén nem tették.

Astrolux FT03 részei
Astrolux FT03 részei

Astrolux FT03 tapasztalatok

Az FT03 a méreteihez képest brutális thrower. Az apró SST40 LED nagyon-nagyon hotspotra koncentrált fénye miatt az FT03 hatótávban még a jóval nagyobb, XHP70.2 LED-del szerelt Convoy L6 lámpát is veri.

Astrolux FT03 LED
Astrolux FT03 LED

Az FT03 rendelkezik beépített töltéssel, így a 26650 akkut akár egy USB Type-C csatlakozón keresztül is feltölthetnénk vele. Azért a feltételes mód, mert nekem a lámpatestben történő, visszajelzés nélküli töltéssel szemben fenntartásaim vannak. Ez a megoldás egyszerűen nem az, amire szívesen bíznék meglehetősen drága 26650 akkukat. Az akku inkább töltődjön csak egy megfelelő töltőben, felügyelet mellett. Csak végszükség esetén nyúlnék az USB töltés lehetőségéhez.

A lámpán lévő, nyílt forráskódú NarsilM firmware ugyanaz, ami pl. a GT Mini lámpát is vezérli, így a teljes körű testre-szabhatóság az FT03 lámpának is sajátja. A NarsilM firmware beállításai egy kissé összetettek, így ehhez a lámpához is hasznos hozzácsomagolni laminált lapon a puskázási lehetőséget. Enélkül szinte esélytelen visszaállítani a lámpa normális működését egy avatatlan kéz nyomkodása után.

Astrolux FT03 összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Astrolux C8, Astrolux Ft03, Convoy L21A, Convoy L6

Mérési eredmények

A lámpát ezúttal is légmozgás nélküli szobában mértem. Ez a mérés leginkább az összehasonlíthatóságot hivatott szolgálni, hiszen valós körülmények között, kézben lóbálva a lámpa sokkal-sokkal jobb hűtést kap, így nagyobb fokozatot enged, és persze egyben gyorsabban is merül. A grafikonon jól látható, hogy a lámpa néhány percen belül elérte az 50°C hőmérsékletet, amit légmozgás nélkül csak 10% körüli fényáram mellett tudott megtartani. A fentiek miatt én csak egy 60 perces tesztet néztem, mert a 26650-es akkuról ezt a kis fényáramot rettenetesen sokáig tudta volna tartani a lámpa, de az egyenes vonal már nem adott volna a teszthez hasznos adatot.

Astrolux FT03 + KeepPower 26650kézben
Astrolux FT03 + KeepPower 26650

A lámpa fényereje a bekapcsolás után nagyon-nagyon gyorsan zuhan, így nem mindegy melyik pillanatban mérünk rajta. Én friss akkuval, 30 másodperccel a bekapcsolása után 285426 cd értéket kaptam. Ez jóval több, mint az adatlapon szereplő, de további 30 másodperc után már jóval kevesebbet mérhetnénk. Mindenesetre a lámpa a teszt során eléggé meggyőző eredményeket produkált.

Összefoglaló

Az FT03 egy nagyon-nagyon jó thrower, melynek turbó módban még a 200-300 m távolságban lévő cél használható mértékű megvilágítása sem okoz gondot. Zombiapokalipszis esetén egy ilyen lámpa nélkülözhetetlen lesz, addig viszont legfeljebb mezőőrök vehetik komoly hasznát. Ha valakinek mégis erre van szüksége, vagy egyszerűen csak hiányzik a gyűjteményéből egy ízig-vérig thrower, akkor jó szívvel ajánlom az Astrolux FT03 modellt. Az ár-érték arányt tekintve jelenleg nincs ennél jobb választás a throwerek középmezőnyéből.

Astrolux FT03 kézben
Astrolux FT03 kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.