Manker U22 II CW elemlámpa

A Manker U22 II lámpa 2020 elején jelent meg. A Manker ebben a lámpájában használta először az Osram KW CSLNM1.TG típusjelzésű, apró, ám rettenetes fényerőre képes LED-et. Alig vártam, hogy élőben is kipróbálhassam ezt a lámpát, így azonnal lecsaptam rá, amikor egy magyar shop kínálatában akcióssá vált. Nem bántam meg.

A kínai Manker gyártó nem kevés modellel örvendezteti meg a lámpamániákusokat. A legtöbb modelljükre érdemes odafigyelni, mert a kínálatukban kellemes minőség és az extra funkciók legtöbbször jó árazással vannak párosítva. Ennek ellenére nincs sok Manker lámpám, de az Osram emitteres U22 II lámpának egyelőre kevés vetélytársa van, és azok is jóval drágábban és nehezebben beszerezhetőek.

Manker U22 II dobozával
Manker U22 II dobozával

Manker U22 II

A lámpa a prémium lámpák körítésével érkezik. A jó védelmet adó, egyszerű, de tetszetős kartondobozban, alaposan kibélelten utazik a lámpa a tartozékaival. Tartalék O-gyűrű, csuklópánt, övtok, USB-C töltőkábel és USB OTG kábel mellett egy csak kínaiul írt használati utasítás pihen. Szerencsére a lámpa kezelése nem ördöngösség, bár 1-2 funkciójához az angol nyelvű útmutató hasznos tud lenni.

ModellManker U22 II CW
Típusmini thrower
EmitterOsram KW CSLNM1.TG
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram850 lm
Fényerő260000 cd
Hatótáv1020 m
FirmwareManker
Módok5 mód + villogó módok (1-10lm, 35lm, 160lm, 380lm, 850lm)
Akku1 x 21700
Kapcsolóelektronikus, oldalsó
Fej átmérő51 mm
Hossz140 mm
Tömeg183 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

A lámpa három fő részből áll, de a test és a fej nem bontható szét, mert a gyártó valószínűleg ragasztással is rögzítette. A lámpa érzésre is kiváló minőségű bevonatot kapott, a HAIII eloxálás ráadásul igen tetszetős matt felületet ad, ami nekem jobban tetszik mint pl. a Sofirn gyártó által használt fényes megfelelője.

Manker U22 II részei
Manker U22 II részei

Az oldalkapcsoló barátságos nyomásponttal rendelkezik, és nagyon könnyen kezelhetővé teszi a lámpát. A kapcsoló közepébe épített LED az akku töltöttségéről is megfelelő visszajelzéssel szolgál. A kapcsoló kék fénye 50% töltöttség alatt lila, majd 20% alatt vörös fényre vált.

A lámpa USB-C töltővel tölthető, és akár 3 A áramerősséggel is pumpálhatjuk az akkuba a kakaót. Ennél is érdekesebb, hogy a mellékelt OTG kábellel a lámpát powerbankként is használhatjuk, azaz vészhelyzetben a telefonunkat is 2 A áramerősséggel tölthetjük a lámpáról. Az U22 II egy igazi túlélőlámpa.

Manker U22 II tapasztalatok

A lámpa fényerőben mindent lepipál, köszönhetően az Osram LED-nek, ami a jelenleg kapható LED-ek közül kiemelkedően legjobb teljesít a throwerekben. Külön érdekesség, hogy ezt a rettenetes fényerejét 1 mm² (egy négyzetmilliméter) felületen adja, ami sokkal kisebb, mint a mai csúcs LED-ek emissziós felülete. Az SST40 LED 4 mm², míg az XHP70.2 LED már 31,5 mm² felületen bocsát ki fényt. A vetélytársaihoz képest tehát eléggé „sűrű” az Osram csúcs LED.

Manker U22 II LED
Manker U22 II LED – Osram KW CSLNM1.TG 1x1mm!

A lámpa legkellemesebb pontja az egyszerű szoftvere. Itt nem a NarsilM vagy Anduril összetettségű menürendszert kell elképzelni, ez a lámpa halandóknak készült. A nagyon egyszerű kezelhetőség mellett viszont mégis állítható a holdfény mód erőssége. Leginkább a leggyengébb mód az, amiből mindenkinek más a megfelelő, így ennek az 1 és 10 lm közötti beállíthatósága számomra a lámpa legkomolyabb előnyeinek egyike. Látszik, hogy a Manker tervezői figyelembe veszik a felhasználói visszajelzéseket.

Manker U22 II összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Astrolux C8, Manker U22 II, Nightwatch NI40, Astrolux FT03

A lámpa minden porcikájában kellemes, nagyon könnyen megkedvelhető. Ahogyan a fenti képen is látszik, a lámpa még a C8 lámpánál is rövidebb. Engem a másik nagyon kedvelt throweremre a Lumintop GT mini lámpára emlékeztet, de ahhoz képest is nagyon komolyan előre lép. Az U22 II-t kezelni egyszerűbb, kényelmesebb, fényerőben pedig a GT mini sokszorosát tudja. Sajnos, Manker akkus szettből nem volt a kereskedőnél, és ez vélhetően a posták akku-ellenes szabályozásainak tudható be.

A felhasználók a Manker U22 II esetén az adatlapon is korrekt tájékoztatást kapnak, a turbó módhoz a Manker végre nem csak a maximum értéket, hanem a maximum és minimum értéket is odaírja (850-380 lm). Talán ez nem tűnik nagy dolognak, de én személy szerint visszatetszőnek tartom más gyártók gyakorlatát, ahol az 1-2 percig elérhető maximális fényáramot tüntetik csak fel, miközben sok lámpa ennek csak a 10%-át tudja a teljes üzemidő alatt. A Mankernek egy nagy pirospont jár ezért is.

Mérési eredmények

Az üzemidő grafikont most is a szokásos körülmények között, zárt térben végeztem, így hozzá kell tennem, hogy valós körülmények között a lámpa többet tud. Viszont az azonos körülmények között valamennyi tesztben szereplő lámpa grafikonja ténylegesen összevethető. A teszteléshez egy Samsung INR21700-40T típusjelzésű, 4000 mAh kapacitású akkut használtam. Bekapcsolás után a Manker U22 II néhány perc alatt elérte az 50 °C értéket, majd a lámpa a túlmelegedést elkerülendő alacsonyabb fokozatra kapcsolt. Ezt az alacsonyabb fokozatot viszont nagyon sokáig, az akku merüléséig egyenletesen tartotta. Az LVP végül 2 és fél óra után kapcsolta le a lámpát, az akkun ekkor 2,95 V feszültség volt mérhető.

Manker U22 II + Samsung INR21700-40T
Manker U22 II + Samsung INR21700-40T

A fénymérés megdöbbentő eredményt adott, mert a lámpa minden más lámpámnál komolyabb fényerőt produkált a hotspot közepén. A gyári értéknél is magasabb, 291223 cd mért érték már 1079 m ANSI hatótávot ad. Ez egy olyan lámpától, amit el lehet rejteni egy nagyobb férfitenyérben szinte sokkoló.

Összefoglaló

Elég sok lámpám van, de azért igazán céltalan óriás throwerekből (GT70, GT90, stb.) egy sem akad a gyűjteményemben. A számtalan sokkal nagyobb lámpámmal összevetve viszont ez a kis Manker lett a legerősebb versenyzőm, legalábbis fényerőben. Maga mögé utasítja az FT03 (SST40), az L6 (XHP70.2), de még az NI40 (SBT90.2) lámpámat is. Azt kell mondjam, hogy az U22 II egy méreteit meghazudtolóan perfekt thrower, aminél erősebbet ma csak az óriás throwerek mezőnyében találhatunk. Tökéletes.

Manker U22 II kézben
Manker U22 II kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott