TwoSun TS81 zsebkés

A kínai TwoSun márka nem tartozik a legismertebbek közé, pedig a termékei nagyon-nagyon jó ár-érték arányt képviselnek a piacon. Nekem roppant pozitív csalódás volt már az első kezembe kerülő késük is. Most az egyik olcsóbb, de nagyon meggyőző TS81 modelljükről írok.

A TwoSun árazásával a közép- és felső-kategóriába pozicionálja a késeit. Termékei valamivel drágábbak a Ganzo késeknél, de anyaghasználatban, gyártási minőségükben és nem utolsó sorban a megjelenésükben is jobbak azoknál. Néhány felső-kategóriás késüktől eltekintve az árazásuk sem túlzó. A TwoSun kései nagyon megérik az árukat.

TwoSun TS81 doboza
TwoSun TS81 doboza

TwoSun TS81

A TwoSun a Kizerhez hasonlóan több minőségi osztályban is kínálja egy-egy kését. A népszerű TS16 modelljük például elérhető G10 markolatos, D2 pengés késként, de háromszoros áron kapható titánium markolatos, M390 pengés verzióban is. A TS81 nekem az olcsóbb, D2 verzióból van. A 225mm hosszát tekintve a TS81 igazi gigásznak számít a zsebkések között, és sok dologban még a fix pengés kések között is megállja a helyét.

GyártóTwoSun
TípusTS81-G10
Nyitásmódflipper
Markolat anyagaG10
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg128 g
Zárt hossz127 mm
Teljes hossz225 mm
Penge hossza96 mm
Penge vastagsága3,8 mm
Penge anyagaD2
Penge alakjastraight back
Penge keménysége60 HRC

A kés olcsóbb verzióhoz elfogadható módon, körítés nélkül, egyszerű karton dobozban érkezik. Egy védőzacskón kívül csak a kést rejti a doboz, a zacskó is leginkább csak azért van, hogy a bőségesen megolajozott penge ne áztassa szét a saját dobozát. A doboza egyébként kissé alulméretezett, mert a késtől alaposan dudorodik minden irányban.

TwoSun TS81
TwoSun TS81

A kés pengéje borotvaéles és tűhegyes, az első érintésre is sérüléssel büntet. Ha van olyan kés, ami még óvatlanabb felnőttek kezébe sem való, akkor a TS81 biztosan az. A penge tökéletesen középre zár, és mind zárt, mind nyitott állapotában mozdíthatatlan. A széles markolat nagyon-nagyon masszív fogást ad, és kicsapáskor a liner-lock a vájtfülű késbarátok hallójáratát kéjesen simogató csattanással adja tudtunkra, hogy innentől a penge már csak akkor mozdul, ha mi azt akarjuk.

A klipsze igazi „deep carry” viselést tesz lehetővé, azaz zsebbe tűzve semmi sem látszik ki a késből. A viselésnek viszont komoly akadálya van Magyarországon, mert a vonatkozó jogszabályok szerint a 96mm-es penge már sokkal hosszabb, mint a közterületeken megengedett. Próbálkozni sem érdemes vele, mert a kés fölött már az agresszív kinézete miatt sem fog szemet hunyni egyetlen hatóság sem.

TwoSun TS81
TwoSun TS81 klipsz

A késről sokat elmond, hogy a TS81 promó videójában a talpára állított, félliteres vizes palackot, megtámasztás nélkül, egyetlen suhintással vágják ketté vele. Amíg nem fogtam a kést a kezemben, addig hajlottam rá, hogy megmosolyogjam ezt a picit túlzónak ható előadást. A valóságban viszont ez a kés roppant meggyőzően sugallja, hogy még a videóban látottaknál is több van benne.

TwoSun TS81 kézben
TwoSun TS81, Kizer Sovereign, Ganzo FH71

A TS81 tervezője (Wong) ezzel a késsel egy nagyon-nagyon agresszív megjelenésű, de mégis szép késsel gazdagította a TwoSun kínálatát. Ez nem célszerszám, nem is egy EDC kés, értelmes felhasználási területét sem tudnám igazán megsaccolni, de mégis helye van minden zsebkés-gyűjteményben. Nekem a TS81 egy kicsit túl agresszív ahhoz, hogy a kedvenc késem címre pályázhasson.

TwoSun TS81 kézben
TwoSun TS81 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.