Xtar VC4S akkutöltő

Az Xtar VC4S egy teljesen automata Li-Ion töltő, ami a felhasználónak beleszólást sem enged a töltés folyamatába. Ettől függetlenül a Li-Ion akkukon tökéletes munkát végez. A NiMH akkukhoz viszont annyira kíméletlenül nyúl, hogy a véleményem szerint fölösleges és túlzó volt a VC4S dobozára NiMH támogatást címkézni.

A VC4S egy egyszerű fehér papírdobozban érkezik. A használati utasításon és az USB kábelen kívül egy Xtar feliratos, összehúzható kis zsákot is mellékelt a gyártó, ezzel is hangsúlyozva a töltő hordozhatóságát. Úgy gondolom, hogy én hordozható töltőnek azért a VC4S-nél kisebb töltőt választanék.

Xtar VC4S doboz
Xtar VC4S doboz

A töltőhöz nem jár hálózati adapter, de szinte bármilyen USB tápegységet használhatunk, akár egy autós töltő vagy egy számítógép USB portja is megfelel. Ha viszont a gyorstöltést is használni szeretnénk, akkor egy QC 3.0 adapterre van szükségünk, amit a töltő 9V/2A módban is használhat.

A VC4S kijelzőjét sok kritika éri, de nekem szimpatikus a jól olvasható, mutatós műszereket utánzó LCD. Az analóg kijelzésnek persze ára van, így a skáláról leolvasható akkufeszültség és a választott töltőáram mellett már csak egy töltési információnak marad elég hely. Az aktuális töltőáram, a belső ellenállás és a felvett töltés kijelzése között a bal oldali nyomógombbal váltogathatunk. A töltőben szerencsére nincs hangszóró, így nem fog az idegeinkre menni csipogással.

Xtar VC4S doboz tartalma
Xtar VC4S doboz tartalma

A töltőáram maximuma akár 3A is lehet, ha csak egyetlen slotot használunk. Több slot használata esetén 4A oszlik meg a slotok között, így 1x3A, 2x2A vagy 4x1A töltőáram áll rendelkezésünkre. Sajnos, néhány ritka kivételtől (pl. Miboxer C4-12) eltekintve a 4 slotos töltők már csak ilyenek. Emiatt nem látom értelmét a 8 és 16 slotos töltőknek sem, amiknél sokszor ugyanennyi töltőáram oszlik 8 vagy 16 felé, egy fél íróasztalt elfoglalva és végtelenné nyújtva a töltés folyamatát.

A VC4S töltő az akkuk belső ellenállása alapján meghatározza a töltőáram maximumát, és ezt nincs is lehetőségünk felülbírálni. Ezzel nagyobb Li-Ion celláknál nincs is baj, hiszen azoknak még a 3A fölötti töltőáram sem gond. Ellenben egy új, kis belső ellenállású, de kis kapacitású akkunál már problémát okozhat a túl magasra állított töltőáram. Ilyen esetben a felülbírálat lehetősége már nagyon komoly hiányosság.

A vaskosabb 26650-es vagy 32650-es akkukból csak kettő fér el a két külső slotban. Ezekből mondjuk nem is lenne értelme többet tuszkolni a töltőbe, hiszen a 4 slot együttes használata már csak a nagy kapacitású cellák nagyon lassú töltését tenné lehetővé (1-1A). A töltőben a védelem nélküli 21700-as cellák még épp elférnek, de a védettekkel már meggyűlhet a bajunk, hiszen a töltő slot hossza (70,3mm) azokhoz már kevés.

A védett 21700-as akku amúgy ritka madár. A 18650 akkukhoz képest jelentősen nagyobb kapacitásuk, de alig nagyobb méretük miatt használják előszeretettel a 21700-asokat az újabb lámpákban. Nem a legolcsóbb, belépőszintű eszközökbe kerülnek ezek a drágább akkuk, így a beépített akkuvédelem jellemzően már integrált. A védett 21700-as akkuknak emiatt nincs komoly felvevőpiaca.

A VC4S nem egy teljesen alap töltő, hiszen két plusz funkcióval is rendelkezik. Egyik, hogy képes az akkukat a hosszú tároláshoz ideális feszültségre beállítani kisütés vagy töltés segítségével. Ezzel hosszú időre félretett akkuk élettartamát jelentősen megnövelhetjük. Másik, hogy az akkuk valós kapacitását is képes meghatározni egy töltés – kisütés – teljes-töltés ciklussal. Ez utóbbi funkció akár a NiMH akkuk felfrissítésére is használható volna, ha a töltő finomabban bánna ezekkel. Sajnos, nem így bánik, de erre még visszatérek.

Xtar VC4S töltés közben
Xtar VC4S töltés közben

Első tesztként két, 3,5V feszültségig merített 18650-es 3000mAh kapacitású LG HG2 akkut töltöttem vele. Az akkuk alacsony belső ellenállása miatt a töltő 2A töltőáramot választott, amellyel a két akku töltése kereken 92 percig tartott. A töltés közben a töltő legmelegebb pontja az akkuk pozitív érintkezőjénél volt, ahol 40,5°C hőmérsékletet mértem. Az akkuk a töltés CC szakaszának végén voltak a legmelegebbek, a hőmérsékletük ekkor volt 39°C. A feltöltött cellákon 4,16V feszültségeket mértem, ami teljesen rendben van. A töltő tehát kellően gyors és pontos a nagyobb Li-Ion cellákkal.

Kisebb, NiMH akkukkal egy kísérletet tettem. Eléggé meglepett, hogy az egyiken rögtön 2A töltéssel próbálkozott a töltő, ami erősen túlzó egy középkorú NiMH akkuhoz mérten. Talán a belső ellenállás változása vagy a hővédelem miatt észbe kapna a töltő, de ezt nem próbáltam ki, mert az akku addigra már biztosan károsodna. Inkább nem erőltettem a kisebb cellákat. A Li-Ion cellák esetén a töltő tökéletes munkát végez, de NiMH cellákhoz nem merném ajánlani. Véleményem szerint a gyártó sokkal jobban járt volna, ha inkább rá sem írja a dobozra a NiMH támogatást.

A töltő az Xtar márkától megszokott minőséget és megbízhatóságot hozza, ha a NiMH támogatását a helyén kezeljük (értsd. elfelejtjük). Ha valaki nem akar a töltőárammal bíbelődni, akkor a nagyobb Li-Ion akkuk kezelését nyugodtan rábízhatja a VC4S töltőre. Nekem VC4S megismerése után is a Nitecore UMS2 maradt a kedvencem.