Windows 10 és egy hibás merevlemez

A minap úgy gondolta az asztali gépem, hogy az egyik diszkem megérett a kidobásra. A diszk sokat futott, régi, a csereérettséggel nem is volna bajom. Csak a Windows 10 hibakezelése hagy némi kívánnivalót maga után.

WD500 Raid Edition
WD500 Raid Edition, 6,8 évnyi folyamatos működés után pusztult el

A Windows 10 alapvetően bevált nálunk, a bekapcsológomb lenyomása és a bejelentkezés között max. 5 másodperc telik el, de csak mert lassan gépelem be a jelszavamat. Gyors, kényelmes, megfelelő. Azt azonban nem tudom tolerálni, hogy az adattárolásra használt merevlemez meghibásodásáról semmiféle jelzést nem kaptam az egyébként meglehetősen tolakodó, ezer fölösleges dologról buzgón tájékoztató „Notification Center” ablakában sem.

A merevlemez elvesztése csak onnan derült ki, hogy az éjszakai (hajnali) munkaórák békés csöndjét a fel-felpörgő merevlemez zavaró kattogása durván megtörte. Nyomozgatás közben a „Computer Management” alatt annyi már látszott, hogy az adattárolásra használt tömb szétesett. A lemezekkel a Windows 10 szerint azonban továbbra sincs probléma, mindkét diszk  státusza rendben van (This device is working properly.).

Csak az event log árulkodik némi problémáról, merthogy 10 percenként megjelent benne a következő sor.

„Disk 1 has been surprise removed.”

Ezt meglátva csúnya szavak jutottak eszembe, melyek közül a legenyhébb is a fejlesztők felmenőinek szórakoztatóiparbeli foglalkozását és közeli rokonságát firtatná… A logban tehát benne van, hogy már órák óta meglepve detektálta a Windows 10, hogy bizony, bizony eltűnt az egyik lemez. Erről persze nem kell a buta felhasználót tájékoztatni. Miért is kellene?

A lemez SMART adatai nem annyira vészesek, de a lemez ettől még nem működik. Egyetlen SMART adat azért szemet szúrt, a lemez 59751 órát ment folyamatosan (PowerOnHours), ez közel 7 évnyi folyamatos pörgés. Ez a 9 éve gyártott Western Digital 500 Raid Edition diszk elég alaposan kiszolgálta a maga idejét.

Tanulság, hogy a havi karbantartás alkalmával alaposan érdemes átnézni a Windows 10 logokat, mert egy-egy diszk elvesztése a Microsoft berkeiben nem számít akkora eseménynek, hogy arról a felhasználót felugró ablakokkal kellene zaklatni.