Ulefone Paris tapasztalatok

Januárban vettem egy Ulefone Paris telefont, és eddig leginkább pozitív tapasztalatokat szereztem vele. Augusztusban kiadták rá az Android 6.0 Marshmallow frissítést, amit ebben a formában inkább ne tettek volna. Kipróbáltam, de a tapasztalatok után visszatértem az 5.1 rendszerhez.

A Paris legutóbb 24000 Ft volt szállítással együtt a Banggood.com európai raktárából rendelve, ezzel csak tovább javult az ár-érték mutatója. 2015. végén jelent meg a telefon, és a gyártó márciusra Marshmallow frissítést ígért hozzá. Ez nem teljesült, mert a Paris sikerén felbuzdulva újabb és újabb telefonokat adtak ki, ezzel a fejlesztői kapacitásuk teljesen le lett kötve. Nyárra kiadtak két béta verziót, de ezek olyan sok bugot tartalmaztak, hogy gyakorlatilag használhatatlanok voltak. A vásárlói nyomás egyre nőtt, így a második béta verziót átnevezték véglegesre és kiadták hivatalosan. Ennek így sok értelme nem volt, mert a Paris eredeti Android 5.1 szoftvere atomstabil és szinte bugmentes, ez a 6.0 frissítés viszont igen csúnya bugoktól hemzseg.

Android 6.0 előnyök (Ulefone Paris telefonon)

 1. A takarékosabb rendszer miatt kb. 20%-kal tovább bírja a készülék akkumulátora.
 2. Rendszerszinten monitorozott a memória használata.
 3. Biztonsági frissítések.

Android 6.0 problémák (20160811 verziónál)

 1. Az alsó gombok háttérvilágítása nem működik.
 2. A figyelmeztető LED nem működik.
 3. A közelség érzékelő szenzor rapszódikusan működik, így telefonálás közben kellemetlen meglepetések jöhetnek.
 4. Az 5.1 verzión tökéletesen futó alkalmazások egy része 6.0 alatt instabil vagy egyáltalán nem működik.

Az utolsónak említett probléma nem feltétlenül Ulefone sajátosság. Sok 5.x => 6.0 váltást kapott LG, Samsung és egyéb gyártótól származó készüléken hasonló a helyzet. Én nem sok alkalmazást használok, de a Runtastic PRO pl. el sem indul a telefonon a 6.0 frissítés után. A fejlesztő (Runtastic) is felelőssé tehető abban, hogy a lassan 1 hete leadott hibajegyemre a mai napig nem reagáltak, csupán az automatájuk küldözgeti rendszeresen a még egy kis türelmemet kérő válaszokat.

Alaposan átnéztem a 6.0 kiadást, de parasztvakításon kívül nem sok hasznos funkciót találtam benne. A „Turbo download” és a jogosultságok megváltozott kezelése nem igazán fog hiányozni, de a memória használatának monitorozását és a javított akkuidőt sajnálom (+20% körüli). Az Android 6.0 rendszerre az OTA frissítés nem megy (egyelőre), ezáltal a kevésbé próbálgatós kedvű felhasználókat megóvja ettől a bugos frissítéstől a gyártó.

Én szinte sírva menekültem vissza a jól bevált 5.1 rendszerhez, de ez nem ment könnyen. A 6.0 frissítés az SD kártyáról, könnyen telepíthető, de hasonlóan egyszerű mód a visszalépésre nincs. Marad a Windows alóli flash írás lehetősége. Windows 10 64bit alól  ez kissé rémálom, mert nem minden MTK driver működik megfelelően, a gyártói oldalon pedig lényeges részletekről sunyin hallgat a leírás.

Android 5.1 visszaállítás

Nem javaslom senkinek a telefon gyári szoftverének frissítését, mert a jelenleg kiadott 6.0 nem alkalmas a mindennapi használatra. Ha valaki mégis hozzám hasonlóan szeret saját kézből tapasztalatokat szerezni, akkor néhány napnyi szenvedés után jöhet majd a downgrade. Ezt könnyíti meg az alábbi leírás.

StopFONTOS! Az elflashelt telefonra nem érvényes a gyártói garancia, a szervizek pedig nagyjából egy új telefon árát kérik el a javításért. Ezen tények miatt hangsúlyozom, hogy a leírásom felhasználásából fakadó károkért felelősséget vállalni nem tudok, és a felmerülő problémák megoldásában nem tudok segíteni. Senkit nem bíztatok arra, hogy pusztán a leírásomra alapozva belekezdjen a flash felülírásába. A leírás felhasználása szigorúan csak saját felelősségre történhet!

A visszaállítás menete Windows 10 rendszeren:

 1. Menteni a telefonról minden fontosat, beleértve az SD kártyán lévő tartalmakat is.
 2. Windows 10 drivert telepíteni a leírása szerint. (link a bejegyzés végén)
 3. SPMultiPortFlashDownloadProject programot kicsomagolni. (link a bejegyzés végén)
 4. Az 5.1 ROM (20160128) archívumát kicsomagolni. A gyártónál ez már nincs fenn, de a Needrom.com oldalon fent lévő a gyárival azonos. (link a bejegyzés végén)
 5. Poweroff után a SIM-et, a memóriakártyát és az akkumulátort eltávolítani a telefonból.
 6. Elindítani a „Windows Device Manager” alkalmazást, majd a „View” menü alatt bekapcsolni a „Show hidden devices” lehetőséget.
 7. A telefont (továbbra is akku nélkül) USB kábelen csatlakoztatni a számítógéphez.
 8. A „Windows Device Manager” alkalmazásban megnézni (Ports alatt), hogy melyik COM portot kapta a telefon. (pl. MediaTek Preloader USB VCOM (Android) (COM3) esetén a 3. COM portot)
 9. A telefon USB kábelét kihúzni a számítógépből.
 10. A SPMultiPortFlashDownloadProject.ini fájlban a [PreloaderPorts] szakaszba (csak oda!) beírni  a kapott COM port számát a Channel0 változóhoz. (pl. Channel0=3)
 11. SPMultiPortFlashDownloadProject.exe indítása után a  „File” => „Open Download Agent File” menüpontban kiválasztani azt az „MTK_AllInOne_DA.bin” fájlt, amely a kicsomagolt SPMultiPortFlashDownloadProject  mappájában van.
 12. A „Scatter” gombbal kiválasztani a kicsomagolt ROM mappájából az „MT6753_Android_scatter.txt” fájlt.
 13. A beállítások zanzásítva: Firmware upgrade, 921600, High Speed, No battery, EnableAutoPolling.
 14. A „Start all” gombbal elindítani a feltöltést.
 15. Ismét rádugni a telefont a számítógép (ugyanazon!) USB portjára. (A telefon csak 2 másodpercig van firmware feltöltési módban.)
 16. A frissítés néhány percig tart, a végén le lehet húzni a telefont.
 17. Akkut és egyebeket visszatenni, bekapcsolni a telefont.
 18. Örülni a visszakapott 5.1 rendszernek.

Ezután lesz egy teljesen új, üres Android 5.1 az Ulefone Paris telefonon. Természetesen az alulfizetett kis kínai programozók által injektált malware alkalmazásokat illik eltávolítani a friss rendszerről. Az Ibingo és a CallerIDSearch appok törlése egyértelműen javasolható, de az utóbbihoz root jogosultság is kell. Ez egy 5 perces művelet, és eltávolítás után egy sallangoktól mentes, kiváló telefont kapunk vissza.

Az elmúlt 8 hónap tapasztalatai csak megerősítették bennem, hogy az Ulefone Paris a jelenleg kapható legjobb ár-érték arányú telefon a piacon. A kamerája köröket ver az eggyel (vagy kettővel) magasabb árkategóriában versenyző modellekre és a belépő szintű digitális fényképezőgépekre. A családunkban jelenleg 3 ilyen telefon működik kiválóan, az aktívabb felhasználóknál egy-egy powerbankkal megtámogatva.

Linkek:

http://ulefone.com/download/paris.html
http://tehnotone.com/windows-10-mtk-vcom-usb-drivers-for-32-64-bit-drivers-installation-tutorial/
http://www.needrom.com/download/ulefone-paris-7/

Frissítés (2016-09-08):

Az Ulefone újabb frissítést adott ki, amelyben több lényeges hibát már kijavított, de a 6.0 rendszeren továbbra sem működik pl. a Runtastic app. A próbát követően én emiatt tértem vissza újra a jól bevált 5.1 rendszerhez. A Runtastic érdemben a mai napig sem reagált a hibajelzésemre, így azt hiszem, idővel inkább másik futós app után nézek.

2 hozzászólás “Ulefone Paris tapasztalatok” bejegyzéshez

 1. Nem, nekem a kiadott 6.0 nem vált be. Gondolom 6.0 esetén is kb. ugyanazok az eljárások működnek, mint Lollipopnál (pl. TWRP + SuperSU).

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.