Ulefone Paris, egy ár-érték bajnok telefon

Lecseréltem az 5 éves HTC mobilomat egy relatív olcsó, kínai Ulefone Paris mobilra. Nyilván furcsának tűnhet a váltás, de sok érvvel alá tudom támasztani a döntésemet.

Közel 5 évig nyüstöltem a 2011-ben vett androidos telefonomat, ami ma is működőképes, így kijelenthetem, hogy nem volt rossz vétel. Az öreg HTC Incredible S az egyetlen processzormagjával és a szerény 768 MB memóriával ma is köröket ver a belépő szintű mobilokra. Persze nem elméletben, de gyakorlatban mégis. Többször gondoltam a cserére, de sem a hazai szolgáltatók kínálatában, sem a műszaki áruházak polcain nem találtam értelmes utódot értelmes áron. Megjegyezném, értelmesnek azt tekintem, ami valamelyest előrelépés volna egy 5 éves mobilhoz képest.

A túlárazott prémium márkák

Prémium modell púposodó hátlappal
Prémium Xperia modell púposodó hátlappal?

Fejbe vágott a csúcsmobilok ára is (a 300e forint fölötti árcímkék), de inkább az bosszantott fel, hogy 80e alatt minden mobilban jókora visszalépést láttam. Ehhez jött még néhány ismerősöm kínlódása a jó nevű gyártók prémium kategóriás mobiljaival. Egy példa, 150e fölötti japán telefon esetében a normál használat mellett felpúposodott a hátlap és levált a kijelző. Naivan azt hittem, hogy ennyi pénzért legalább a szerviz biztosan „prémium” kategóriás, hogy ilyenkor a tévedését belátva legalább két-három japán mérnök dől a kardjába. Természetesen (?) nem ez történt, csak „fuss az igazad után” játékot játszottak a rászedett ügyféllel, aki végül kínjában „megpillanatragasztózta” a készüléket. Ilyen kiszolgálásért én nem szívesen fizetnék, így a két nagy (S betűvel kezdődő) gyártó akkor is biztosan kiesne nálam, ha nem nekem kellene kigazdálkodnom a mobilom árát.

A belépő szinten igazán siralmasak a mobilok kameráinak képességei is. Nem várok én DSLR minőséget egy mobiltól, de az 5 éves mobilom kameráját pipálják már le, vagy legalább közelítsék meg. Ehhez képest a legtöbb esetben egy sokéves noname webkamerám röhögve ver köröket a belépő szintű mobilokban lévő, pocsék minőségű, tűző napfényben is csak épphogy használható eredményt produkáló kamerákra.

Mondjuk ez a tendencia a belépő szintű digitális fényképezőgépekre is igaz, a tavaly vett szép új Nikonok nem csak a DSLR gépeinktől maradnak le mindenben (sebességben, képminőségben, fényérzékenységben, stb.), de az azonos kategóriájú 2-3 évvel régebbi gépeinktől és az én 5 éves mobilomtól is. Egy jó nevű gyártó alapmodelljétől nem várható el, hogy alkonyatkor egy hóemberre fókuszáljon? Esküszöm, hogy a hóember teljesen együttműködően állt modellt, mégis a régi mobilommal kellett végül lefényképeznem. Nevetséges.

Egyértelmű, hogy én 80-100e forintot nem adok ki egy olyan mobilért, ami még meglehetősen kompromisszumos választás eredménye volna. Más megoldást kerestem.

A kiszemelt: Ulefone Paris

Belefutottam néhány kínai mobilba, amik árban a belépő szint környékén vannak. Sok köztük az igazi elektronikai hulladék, de alapos kutatással lehet olyat találni, ami első (és második) nekifutásra nagyon-nagyon megéri az árát. Nekem egy hetembe került, mire összeállt egy 6-7 telefonból álló lista, amely ebbe a kategóriába esik. Ezek közül is kiemelkedett végül a kiszemeltem, az Ulefone Paris fantázianevű mobilja, amiről meggyőző leírások és videók keringenek a neten. A 2015 végén megjelent telefon prémium kategóriás felszereltsége 100 USD körüli árral párosul, azaz szállítással együtt kb. 35e forintba kerül. A többi telefonhoz képest olyan ütős ez a mobil, mint a Lola volt az autóskártyában.

Ulefone Paris a dobozán
Ulefone Paris a dobozán

Én kissé türelmetlen vagyok, így gyorspostával kértem (+3e Ft). A Gearbest-en akciós volt az angliai lerakatból rendelve, és a DHL futár másnap délben adta a kezembe. Gyakorlatilag a kiszállítás tényét közlő e-mail után pontosan 9 perccel csöngetett a futár.

Az első benyomások

Hátlap nélkül
Hátlap nélkül

A telefon egy egyszerű, de igényesen szép dobozban jött. A gyártói videóban ebben dobják le a 10. emeletről, tehát szállítási sérülés esélye is elég kicsi. A hozzáadott nyitható tok (a hall érzékelő nyitja/zárja a telefont ezzel) és kijelzővédő fólia biztosan sokaknak hasznos, de nekem maradt a dobozban. Nem azért keresgélem annyit a telefonokat, hogy aztán ilyenekkel csúfítsam el. Én viccesnek látom, hogy egyesek a szép telefonokat ilyen-olyan kinyíló tok-förmedvényekbe teszik, vagy egy gusztustalan szilikon „gumibugyiba” húzzák. Kopjon, használódjon inkább, azért használati cikk.

Screenshot
Elegáns, sallangoktól mentes launcher

A telefon megérkezése után kicsit hagytam felmelegedni, majd összeraktam. Megjegyezném, hogy a hátlapja olyan passzosan van rajta, hogy körömmel lehetetlen leszedni, de egy bankkártya csodákra képes. A hátlapos birkózás miatt inkább már most beletettem egy gyorsabb Sandisk Ultra kártyát, hátha kell még valamikor. Számítottam rá, hogy lesz egy halom beépített, semmire sem jó app, de egy sem volt. Kissé puritánnak tűnhet emiatt a készülék, de nekem ez maximálisan pozitív élmény volt. A feleségem Xperiájáról nemrégiben nem győztem törölni a sok gyárilag szállított szemetet.

A telefon mellbevágóan gyors, a régi telefonomhoz képest főleg. Megszoktam, hogy a Google Play telepítésekre várni kell, hát, ezen a készüléken nem igazán kell.  A 10-15 Mbyte méretű appok 1-2 másodperc alatt települnek fel, de a nagyobbaknál sincs idő kávézni. Gyors és nagyon-nagyon (jobb magyar szót nem tudok rá) reszponzív a telefon, azaz várni semmire nem kell.

A kamera nagyon jó minőségű képeket készít. A fényérzékenységére is csak csillagos ötöst adhatok, látványosan jobb a régi mobilomnál, pedig arra koromsötétben sem panaszkodhattam.

További szócséplés helyett összefoglalom néhány pontban a meglátásaimat.

Előnyök

 1. Korszerű, 8 Cortex A53 magos CPU és Mali-T720 GPU. Gyakorlatilag minden mai alkalmazáshoz elegendő teljesítménnyel bír a telefon.
 2. 4G/LTE kompatibilis, két micro-SIM kártyát támogat.
 3. 2 GB RAM. Ez is elegendő tartalékot ad, hiszen a fele is elegendő a mai Androidos alkalmazások 99%-ának.
 4. 16 GB belső tárhely. Több, mint elég, de microsd kártyával tovább bővíthető.
 5. Ultrakönnyű fém váz, amin Corning Gorilla Glass 3 üveg védi a nagyon szép képet adó, 5 collos, HD felbontású IPS kijelzőt.
 6. A telefon súlya 128g akkuval, ami az előző telefonomnál (4″) 7 grammal könnyebb.
 7. 10 pontos multitouch.
 8. Olyan minőségű 13 MP felbontású autófókuszos hátlapi kamera, ami csak két árkategóriával feljebb megszokott.
 9. Az előlapi (selfie) kamera jobb, mint a legtöbb (azonos árkategóriában lévő) mobil főkamerája.
 10. Gyors, pontos GPS, az ablaktól méterekre is másodpercek alatt jelennek meg a műholdak.
 11. USB OTG támogatás, azaz billentyűzet, egér, pendrive vagy bármi egyéb USB eszköz csatlakoztatható a telefonhoz.
 12. Cserélhető akkumulátor, ma már ez sem általános tulajdonság.
 13. Sallang és bloatware mentes Android 5.1, egy meglepően kiváló gyári launcherrel.
 14. Folyamatosan frissített a gyári szoftver, és 2016. márciusára várható a Marshmallow frissítés is.

Hátrányok

Nem is igazán merem hátrányoknak nevezni az itt felsoroltakat, inkább csak leírom miben tud kevesebbet egy 250e forint fölé árazott prémium készüléknél ez a telefon.

Akkumulátor
Szerényebb teljesítményű, de cserébe nagyon könnyű akku
 1. Az átlagosnak mondható 2250 mAh teljesítményű akkumulátort megeszi reggelire a maximumra pörgetett 8 magos CPU és a GPU.
 2. Nincs optikai stabilizátor a kamerában.
 3. Nincs ujjlenyomat olvasó.
 4. Nincs NFC.
 5. Nincs 802.11ac és 802.11ad Wi-Fi támogatás.

Bevallom, én igazából egyetlen hátrányát sem tartom említésre érdemesnek. Még az akkuidőt sem érzem kritikusnak. Néhány óra játékkal csurig meríthető ugyan a teljesen töltött telefon, de nálam átlagos használattal 2-3 naponta elég feltölteni. Inkább csak azért említettem meg ezeket, mert ezekkel a pokoli hiányosságokkal áll szemben az, hogy a kisebbik Galaxy S6 Edge áráért 8-9 darab ilyen készülék vásárolható.

Egyelőre maximálisan elégedett vagyok a telefonnal, de egy-két hónap múlva kiegészítem majd ezt a bejegyzést a valamivel hosszabb távon szerzett tapasztalataimmal.

Linkek:

http://ulefone.com/products/paris/features.html

 

20 hozzászólás “Ulefone Paris, egy ár-érték bajnok telefon” bejegyzéshez

 1. Valószínűleg nem véletlen, hogy egy felhelyezett képernyővédő fóliával érkezik a telefon, és még a csomagolásban is van egy külön. Ennyi pénzért nincs Gorilla Glass, úgyhogy a helyedben visszatenném, mielőtt az olvashatatlanságig karcolgatod a kijelzőt.
  Nekem egyébként érdekes ez a szemlélet, hogy valakinek nagyobb örömet okoz az, hogy valamit 1 hét kutatás után a legjobb „ár-érték” arányban vesz meg piti összegért, mint az, hogy birtokoljon egy valódi felső kategóriás prémium eszközt, főleg úgy, hogy 4-5 évre tervez. Az élelmiszert megveszed drágán, a benzint megveszed drágán, a fizetésed fele az államé, mindenkit kifizetsz, csak saját magadtól sajnálod a minőséget?

 2. Mindenkinek mások a szempontjai. Én nem azt állítom, hogy 30e forintért prémium kategóriát lehet kapni, de a saját és a környezetemben élők tapasztalatai azt mutatják, hogy már a „prémium” kategóriás árcímke mögött sincs elvárható minőség és kiszolgálás. Sem telefonnál, sem autónál, sem egyebeknél.

  Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy toronymagasan jobb ár-érték aránnyal rendelkezik néhány „kínai-gagyi” mobil, mint a „prémium” márkák túlárazott modelljei.

  A telefonnal én nem 5 évre tervezek, de egy prémium kategóriás csúcsmodellel sem tehetném azt meg. Vagy azt állítja valaki, hogy a 2 év után megszűnő gyártói támogatás és 2 év alatt teljesen elavuló hardver mellett 5 évig tud használni egy okostelefont?

 3. Saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy az Apple tényleg hozza a prémium minőséget, és kiszolgálást is. Ők nem javítgatják a telefont, kicserélik egy másikra, és a biztonsági mentés visszaállítása után szinte teljesen ugyanaz van a kezedben, amit leadtál.

  Samsung telefont használtam kettőt eddig, mindkettőt kb. 2 évig, egyikkel se volt bajom, de ez az én szerencsém, a környezetemből voltak többen is, akik szívtak a szervizzel.

  Abban igazad van, hogy a kínai márkák jobb ár-érték aránnyal rendelkeznek, ezzel nem is lehet vitatkozni, én csak azt mondom, hogy ha ráveszem magam, hogy kifizetem a háromszoros árat, hogy a legjobbat kapjam, nem bánom meg.

  Az avulás kérdése egy érdekes kérdés. Annak idején, mikor megjelentek az első okostelefonok, akkor sokkal gyengébb volt a hardver, és lassan fejlődtek, tehát azok a telefonok elég gyorsan avultak. Viszont egy idő után eljutottunk oda, hogy bizonyos célokra olyan erős a hardver, hogy azt már nem lehet megfektetni általános felhasználás mellett. Ma már, ha megveszel egy középkategóriás telefont, az sem lassú, nem akad, és valószínűleg évek múlva sem fog, hacsak nem direkt avultatják a frissítésekkel, hogy lassuljon. A számítógép jut eszembe példának. Régen mindig fejlesztettem, cseréltem a hardvert, hogy élvezhető legyen a gép előtt eltöltött idő, ma már aki nem játszik, az akár egy 5 éves géppel is tökéletesen elvan, mert akkor már olyan szinten volt a hardver, ami netezésre, videózásra még ma is elég, és gyors.

 4. Ha csak 3-szoros szorzó lenne, akkor még meg is gondolnám, de sajnos ennél rosszabbak az arányok. A szerény véleményem szerint Jobs nélkül az Apple is szépen lassan az enyészeté lesz, az innováció már most a nullához konvergál náluk.

  Ha a telefont nem csak a telefonálás eszközeként kezelném, és nem érdekelne mennyit költök rá, akkor is mellőzném a jelenlegi prémium márkákat. Inkább valamilyen érdekes, minőségi terméket választanék egy tényleg innovatív gyártótól. Csak példaként írom, hogy a Fairphone vagy az orosz Yotaphone ilyen.

  Amíg viszont a telefon csak és kizárólag használati értéket képvisel számomra, addig figyelembe veszem az ár-érték arányt is.

 5. A mai napig maximálisan elégedett vagyok a telefonnal. Tökéletesen, flottul működik rajta minden. Elvileg a jövő hónapban érkezik a Marshmallow frissítés is hozzá, ha azzal is minden ilyen marad, akkor esélyesen még egyet veszünk ugyanebből.

 6. Nekem a Chrome kezdőlapja egyszer csak átváltott a http://www.lmuch.com-ra és folyamatosan ajánlgatott a készülék mindeféle progit letöltésre. Végül úgy sikerült megoldanom a problémát, hogy telepítettem a Nova launcher-t (Play Store), aztán letöröltem az ibingo-t és társait. Egyszerre két Paris-on is indultak a problémák. Azóta rendben van!

 7. Február második hetében velem is eljátszotta ezt az Ibingo. Szerencse, hogy az értesítési log visszanézhető Androidon, de ezzel a gyári launcher ment is a kukába. Pedig ezt leszámítva nagyon elégedett voltam vele.

  Úgy látszik nem csak én kedvelem a Nova Launchert. Tavaly az Xperia gyári launcherével való kínlódás után végignéztem egy halom újabb launchert, de 2015 végén is csak a régi jó Nova ment át a szűrőn.

 8. Sziasztok!
  Arról tudtok valamit hogy miért van az hogyha mobilnettel például messengerezek, és a messengert bezárom, akkor az tulajdonképpen lecsatlakozik a mobilnetről és hiába hagyom bekapcsolva a mobilnetet, az üzenetet csak akkor kapom meg ha szépen megnyitom újra a messengert és újra rá nem kapcsolódik… Wifivel nincs ilyen problémám csak ha mobilnetet használok… Mivel a Paria dual simes, tettem bele egy telenorosat és egy telekonosat, sokáig csak a telekomosat használtam netezésre, de mostanság már váltogatom, de mindkettővel ugyanez a probléma.
  Előre is köszönöm a válaszokat!

 9. Serteperte: Ez szerintem nem telefonspecifikus probléma, inkább csak beállítási gond lehet. Nem korlátoztad a háttérbeli adatforgalmat?

  Magyar nyelvre állított telefonnál pl. így ellenőrizheted:

  A Beállítások / Adathasználat alatt válaszd ki a Telekom/Telenor/egyéb szolgáltatót. Görgess le a Messenger (vagy egyéb) alkalmazáshoz, majd érintsd meg a nevét. Itt megnézheted, hogy mennyit forgalmazott előtérben és háttérben a Messenger app, illetve ott van alatta a kapcsoló, amellyel a háttérben futó alkalmazás számára engedélyezheted/tilthatod az adatforgalmat. Alapértelmezetten engedélyezett a háttérfolyamatok számára a mobil adatforgalom, de ez akár a mobilnet beállítása közben is letiltható.

 10. Tisztelt MadAdmin! Én is vettem egy Ulefone Paris készüléket, amelyet tegnap kaptam meg. A készülék azonban amelyet Dominó feltöltő kártyával használok nem küldi el a számomat hívásomkor és így nem tudják a barátaim, hogy én vagyok a hívó, helyette nullákat ír ki a hívott félnél. Mit kell tennem, hogyan állítsam be, hogy számom vagy nevem náluk olvasható legyen?
  Köszönettel: Pintér Anikó

 11. Ez nem Ulefone Paris specifikus probléma, bár abban sem lennék illetékesebb. A kártyán valószínűleg alapértelmezetten le van tiltva a hívószám küldése. Ellenőrizni/beállítani ezt ugyanott kell, mint minden más androidos telefonon (a tárcsázóban => Menü => Beállítások alatt).

 12. Sziasztok!

  Én három napja kaptam meg a Paris-omat.
  Hozzá nem értőként, egy barátom javaslatára vásároltam meg, és eddig maximálisan elégedett vagyok.
  A legfontosabb szempont a gyorsaság volt, és – mint írtad, kedves Admin, – extra gyors a teló.

  És én is külön örültem a mindenféle felesleges appok hiányának.

  Nekem egy picit nagy a készülék, de hát ez van…

  Az biztos, hogy a gyerekemnek is ilyet fogok venni, már amennyiben jövő februárig tökéletesen működik.
  Mert akkor ez a telefon egy nagyon jó vétel.

 13. Sziasztok!

  Egy kérdésem lenne: képtelen vagyok megtalálni, hol lehet a képernyőt inaktiválni, mikor beszélek?
  Nagyon érdekes dolgokat művelek telefonálás közben:)

  Köszönöm
  Réka

 14. Sziasztok.a számküldèst teloban is lehet állitani.hiváslista megnyit.jobb felül van 3 függ pont.oda katt.beállitások.telefonos fiokok.szolgáltató kiválasztása.további beállitásokra katt.ekkor kiadja a hivó azonositot.ott lehet állitani.èn hivás közben röviden megnyomom a bekapcs gombot.elsötètül a kèpetnyő.amugy meg egyet èrtek madadminnal.volt kezemben 50 különfèle kinai telo.ès 2 volt ami nem volt annyira jo.10 klasdzis volt.verve a nagy márkákat több funkcioban.androidot ujra lehet rakni rajtuk pl.èn is meg vagyok elègedve amim van;elephone p6000 pro.

 15. A sajátom a Gearbest EU raktárából lett rendelve, de a napokban a Banggood EU volt a legolcsóbb lehetőség. Mi is innen rendeltünk egyet a lányomnak a múlt héten, a 20 dolláros kedvezménykuponnal bruttó 25.643 Ft-ba került szállítással, tokkal, fóliákkal, EU töltővel, stb.

  Sajnos, mindkét Paris kupont 500-as limittel adta ki a Banggood, ami 2 nap alatt el is fogyott, mi még belefértünk a másodikba. Enélkül 31.000 Ft körül van náluk. Nézegetni kell, hogy mikor lesz legközelebb ilyen kupon, és le kell csapni rá. 1-2 havonta szokott lenni ilyen akció.

  http://www.gearbest.com/
  http://www.banggood.com/

 16. sziasztok,most néztem,banggodon 99usd az ulefone paris,+ száll költség,de gearbesten az elephone p6000 pro 96usd +száll költség,szinte ua mint az ulefon pici eltérésekkel,de 3 giga rammal,nekem is elephone van,és nagyon jól megy,ulephone is éppilyen jó,sok különbséget nem vettem észre,elefántnak 2700 akkuja van,lehet flesselni jópár androidot rá,én nem a gyárit használom,semmi felesleges nincs rajta,mindent telepiteni kell amire szükség van,yutub,fész lite,stb,pillanatnyilag az elephona p6000 pro a legjobb ár értékben.viszont olcsobb a homtom ht3 pro,gyengébb procival 2giga rammal,többi azonos emeezekkel,de van pár jó dolog rajta,pl a jelzöfény fent,zöld ha imél,kék ha skip,piros viber irásnál,akkuja 3000-es,84usd+ száll költség,nekem nagyon tetszett az is,4 magos 6735m cpu kevesebbet eszik akkubol,és igen gyors teló,aki nem játszik annak bevállik szerintem:)

 17. Sziasztok!

  Bár nem friss cikk, de hátha lenne válasz.
  Gearbestről vettünk egy Parist és fél év után elkezdett mindenféle kéretlen és nem telepített progikkal nyűglődni, pop up ablakokat dobált fel. A Malware egy programot talált, amit viszont nem lehet törölni. Kettőt pedig tudtunk likvidálni a telefonról. Ezután olvastam, hogy ezek némelyike romba égetett kártevőkkel érkezik.

  Ezt nyilván rom frissítéssel lehet csak eltávolítani. Az ezen az oldalon található másik paris cikk alapján tudunk különösebb szakértelem és eszközpark nélkül is romot frissíteni, vagy ettől függetlenül megmarad a reklámokat dobáló és a háttérben ki tudja mit művelő féreg a telefonon?

  Régesrégen Asus P535-ön napi szinten csináltam rom cserét, ha ez is hasonló, akkor menni fog, de ha nem oldja meg a gondot, akkor nem erőltetem. Érdekes, hogy a szintén GB-s Ulefone BePro tiszta, nincs rajta kártevő.

 18. A szoftver frissítés nem igényel különösebb felkészültséget, de nem biztos, hogy megoldást jelent. Egyrészt 5.1 romból a legújabb is tartalmaz malwaret, ami X idő után aktiválódik, másrészt a kiadott 6.0 is hagy maga után kivánnivalókat. Ez sajnos nem Ulefone sajátosság, sok alulfizetett fejlesztőcsapat beépít ilyen-olyan malwaret a telefonok szoftverébe. A saját márkásként forgalmazott Telenor/Vodafone és egyéb kínai mobilokon is ott vannak ezek, de még a jobb nevű gyártóknál sem ritka ilyen eset.

  Én azt javaslom, hogy rootolás után töröljétek a kártékony alkalmazásokat. A rootolás sajnos nem kerülhető meg, mert a normál jogokkal nem írható/törölhető fájlokat kell törölni a telefonról. A malware-mentesítés után a rootolás természetesen eltávolítható.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.