HP ProLiant MicroServer G8

A munkaállomások mellett nekünk nincs igazán szükségünk irodai szerverre, csupán néhány felügyeleti funkciót ellátó Raspberry Pi  és egy NAS üzemel folyamatosan. A kétlemezes Zyxel NAS325 v2 tökéletesen megbízhatóan tette és teszi a dolgát, de – a felhős mentés mellett – csak ez őrzi a munkáinkat. Nálunk irányelv, hogy problémák nélkül is 2 évente lemezestől együtt cseréljük a hálózati tárolókat. A cserének 2017 januárjában jött el az ideje, de a NAS felhozatal finoman szólva nem valami fényes. Emiatt lett a Zyxel NAS utódja egy új HP MicroServer WD Red lemezekkel megrakva.

Miért nem NAS?

Egy NAS egyszerűbb, halkabb, kevesebbet fogyaszt, könnyebb és gyorsabb beüzemelni. Csakhogy értelmes áron jelenleg nem kapható megbízható NAS. A Zyxel újabb kiadásai olcsók, de megbízhatóságban már erősen visszaléptek a néhány éves modellekhez képest. A Synology, QNAP,  Asustor modellek között vannak jók, de már a 2 lemezes modellek is közelítik, sőt, átlépik a 100 ezer forintos lélektani határt. Lemezek nélkül. Nekem kissé abszurd, hogy egy „gagyi”, egymagos ARM processzoros rendszer 512kB vagy 1GB memóriával ennyibe kerül manapság. A lemezek is drágák. de nálunk csak a WD Red vált be, így abból nem engedek.

HP MicroServer G8
HP MicroServer G8, minőségi szerver alig 50 ezer forint fölött.

Nem mániám a „csináljunk mindent saját telepítésű Linuxon”, inkább a kész rendszereket preferálom, de most mégis egy Linux  szerver telepítése mellett döntöttem. A HP MicroServer G8 ugyanis sokkal olcsóbb, mint egy középkategóriás (értsd: legalább 2 lemezes, gyors, megbízható) NAS. A G8 ára kétmagos Intel Celeron processzorral és 4GB DDR3 ECC memóriával szerelve (lemezek nélkül) alig több, mint 50 ezer forint  (+ÁFA természetesen).

WD Red 3TB
Lemezek kizárólag a Western-Digital RED sorozatából jöhettek.

HP ILO, akár a nagy szervereken

Engem kissé meglepett, hogy már a legkisebb HP szerveren is elérhető a korrekt remote konzolt és virtuális médiát is tudó ILO (Integrated Lights-Out). A teljes örömhöz ugyan kell egy license kulcs is (ILO Advanced), de mégis meglepő lehetőség ez a belépő szinten. Nagyon kényelmes, hogy a dedikált ethernet porton is elérhető ILO a hardver monitorozást mennyire leegyszerűsíti. Probléma esetén levelet, SNMP trapet küld, és persze SNMP-n is monitorozható. Perfekt.

microSD slot
Alaplapi microSD slot.

Épp azon gondolkodtam, hogy a WD Red lemezekből épített tömb mellé kellene valami kisebb SSD a rendszernek, hogy munkaidőn kívül ne pörögjenek annyit fölöslegesen a lemezek, amikor második kellemes meglepetésként ért, hogy az alaplapon van microSD kártya slot. Innentől biztos volt, hogy ezt a szervert nekünk találták ki. Lehet vitatkozni róla, hogy egy SD kártya mennyire jó választás egy 24/7-es rendszer alá, de a tapasztalataim szerint megfelelő beállítások mellett (noatime, logok redukálása, stb) a jobb kártyák probléma nélkül eldöcögnek 2-3 évet is.

Szinte nevetséges számomra, hogy kis cégeknek pusztán NAS funkciókra is a legjobb választás egy HP szerver. A szerver persze alkalmas volna kisebb cégek számára web, levelező vagy egyéb szervernek is, de ezekről a területekről a VPS-ek már nagyrészt kiszorították a fizikai szervereket.

Az első tapasztalatok

SanDisk Extreme microSD kártya
Erre a SanDisk Extreme U3 kártyára került a rendszer, és nem feltűnő, hogy nem merevlemezről fut.

Egy Ubuntu 16.04 LTS lett a kiválasztott oprendszer, nyilván lehetett volna FreeNAS vagy OpenFiler is, de a jelenleg minden szerverünk Ubuntu alapú, így a webes UI nem volt komoly érv a választásnál. A NAS funkciókat kiválóan ellátja a szerver. Gyors, a Samba megosztások a gigabites hálózaton gigabites sebességgel olvashatóak és írhatóak, a 120 Mbyte/sec körüli érték pedig nálunk, egy kis cégnél több, mint elegendő. A HP MicroServer minimálisan hangosabb ugyan a régi, két lemezes NAS-nál, de még 1 méteren belülről sem túl zavaró.

A boot szervereknél megszokott módon lassú persze. Ha az asztali gépemmel egyszerre kapcsolom be, akkor a Windows 10 boot és bejelentkezés után még egy kis Facebook olvasgatás is belefér mire a MicroServer egyáltalán elkezdi a Linux indítását. Megjegyzem, hogy a Sandisk Extreme kártya veszettül gyors, használat közben egyszerűen nem vehető észre, hogy a rendszer nem merevlemezről fut.

A szerverrel nincsenek komolyabb terveim. A NAS funkció és felhős mentés mellett nem kerül rá egyéb funkció. Sokmindent elbírna, de nálunk tényleg csak az ár-érték aránya miatt került be a régi NAS helyére.