Vapcell S4 Plus akkutöltő

A 2019 végén megjelent Vapcell S4 Plus kétségtelenül érdekes színfoltja az egyébként már-már pangó Li-Ion töltők piacának. Olcsó, nagyon sokat tud, és az adatlapja alapján a legtöbb piacon lévő töltőt maga mögé utasítja. Kíváncsi voltam rá, hogy élőben mit produkál, így én is beszálltam egy korai groupbuy akcióba. Sok meglepetéssel szolgált a töltő, de ezek közül csak egy apróbb volt negatív.

Viszonylag kevés töltő jelenik meg, valószínűleg szerepet játszik ebben az, hogy egy már bevált töltőt nem szívesen cserélünk le. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon új dolgokat a Li-Ion töltésben már nem tudnak kitalálni. Ehhez jön, hogy nincs két akkutöltő, ami ugyanúgy működne, és egy új akkutöltő beüzemelése legtöbbször kénytelen-kelletlen manuál olvasással, tanulással kezdődik. Az első 1-2 töltést ráadásul érdemes végig figyelemmel kísérni, mert az akkunál többet is kockáztatunk egy esetlegesen hibásan beállított, vagy netán hibás töltővel. Ehhez az embereknek általában sem ideje, sem kedve nincs. Emiatt jelenik is meg viszonylag sok, nagyon-nagyon leegyszerűsített, kijelzőt sem tartalmazó teljesen automata töltő. Nos, a Vapcell S4 Plus nem ilyen.

Vapcell S4 Plus doboz
Vapcell S4 Plus doboz

A Vapcell S4 Plus töltőbe a gyártója megpróbált belesűríteni mindent, hogy a lámpás fórumokon összegyűlt elvárásoknak megfeleljen. Nekem úgy tűnik, hogy a mérnökeik ezúttal a konkurencia valamennyi modelljét alaposan szemügyre vették, hogy azoknál jobb töltőt alkothassanak.

  • A 76,9 mm hosszú slotokban elférnek a leghosszabb 21700 akkuk is.
  • Támogatja a IMR, ICR, NiMH és NiCD akkukat, de a 3,6 V feszültségű LiFePO4 akkukat nem.
  • Automata módban ellenállásmérés alapján határozza meg a töltőáram nagyságát.
  • Manuális módban 0,25 A és 3 A között beállítható a töltőáram, és akár a 4 slotban egyszerre is képes 3 A leadására.
  • A slot kiválasztása után a kijelzőn a slot valamennyi adata egyszerre szerepel a kijelzőn.
  • Töltés közben méri az akkuk hőmérsékletét.
  • Töltés mellett tud kisütést, kapacitásmérést és regenerálást is.
  • Kisütésnél 0,25 és 1 A között állíthatjuk a kisütőáramot, de az 1 A csak a két szélső slotban engedélyezett.
  • Egy USB töltőport is rendelkezésre áll (5 V / 1 A).

A töltő egy egyszerű papírdobozban, gyakorlatilag védelem nélkül utazta át a fél világot, mire a kezeim közé került. Szerencsére ezt csak a doboza sínylette meg. A Vapcell S4 Plus egy igen méretes darab, talán az eddigi legnagyobb 4 ágyas töltő, ami nálam járt. Pedig a hálózati tápegysége egy külön egységet képez, ráadásul az is eléggé méretes.

Vapcell S4 Plus
Vapcell S4 Plus

A 3 A árammal való gyorstöltést nem minden akku viseli jól, de a Vapcell S4 Plus töltés közben, az akku hőmérsékletének emelkedése esetén magától visszavesz a töltőáramból. Enélkül próbálkozni sem lenne érdemes ilyen nagy áramerősséggel. Nekem egyelőre nincs késztetésem a 3 amperes gyorstöltésre, de azért jó tudni, hogy vészhelyzetben nagyon gyorsan tele lehet pumpálni az akkukat ezzel.

Vapcell S4 Plus tápcsatlakozó
Vapcell S4 Plus tápcsatlakozó

Külön kiemelném, hogy a Vapcell S4 Plus használata magától értetődő és logikus. Néhány töltő túlzottan komplikált kezelését a komoly tudás sem képes ellensúlyozni, emiatt nem lett túl népszerű az egyébként komoly tudással felvértezett SkyRC MC3000. A Vapcell tervezői nem estek ebbe a hibába, a töltő kezelése nem igen hagy kívánnivalókat maga után. Az angol nyelvű használati útmutatóhoz nem sűrűn kell nyúlni, de ha mégis, akkor meglátjunk, hogy a a manuálja is a jobbik fajtából való (értsd. nem google-fordítóval hozták létre) .

A töltő a kissé kattogós gombjaival leginkább az Opus BT-C3100 töltőre emlékeztet, viszont azzal szemben hatalmas előnye, hogy ebben nincs idegesítően zümmögő ventilátor. Csaknem néma a töltő, de a töltés/kisütés befejezését azért egy eléggé észrevehető csipogással jelzi. A kijelző a szokásos, kék háttérvilágításos típus, de abból kivételesen a jól olvasható fajta. Külön dicséret illeti amiért 25 másodperc után magától elsötétül.

Vapcell S4 Plus kapcsoló
Vapcell S4 Plus kapcsoló

A Vapcell S4 Plus töltőben elsőként 4 különböző NiMH akkut töltöttem manuális módban, 0,5 A áramerősséggel. A töltés befejeztével, kis pihenő után mind a 4 akkun 1,46 V körüli feszültség volt mérhető, ami teljesen rendben van. Ezután a kisütést teszteltem két akkun, 1-1 A áramerősséggel. A kisütés végén mindkét akkun 1,1 V feszültség volt mérhető, tehát a kisütésből is tökéletesre vizsgázott a töltő. Végül 2 eltérő mértékben elhasznált NiMH akku automata töltésével tettem próbára, a jobb állapotban lévő akkut 0,5 A, a kicsit leharcoltabbat pedig 0,25 A áramerősséggel töltötte. Meglepett, mert ezek közel ideálisnak mondható eredmények. A NiMH akkuk töltése és kisütése közben a töltő gyakorlatilag nem produkál említésre érdemes hőt, gyakorlatilag minden pontja szobahőmérsékleten maradt.

Ezután Li-Ion akkukkal kísérleteztem. Két KeepPower 18650 3000 mAh kapacitású akkut merítettem, majd töltöttem fel vele. Az 1 A árammal történő kisütés közben azért megjelent a hő, de ez teljesen normális, hiszen valahol hővé kell alakítanunk a kivett energiát. Viszont itt is pozitív, hogy a legmelegebb pont gyakorlatilag az akkuk hőmérsékletét mérő szenzorokhoz esett. A Li-Ion cellákon a kisütés befejezése után 2,66 V feszültség volt mérhető, ami teljesen rendben van. A két akku töltéséhez automatikus módban 2 A töltőáramot választott a töltő, és ezzel 1 óra 51 perc alatt töltötte fel az első akkut, majd 2 perccel később csipogott a második is. A hőkamerás mérés szerint eközben legmelegebb pont az akkuk negatív pólusa alatt mérhető 38 °C volt. A töltés után, rövid pihenőt követően mindkét cellán 4,202 V és 4,203 V feszültséget mértem, ami gyönyörűen ott van a nagy könyv szerinti 4,2 +- 0,05V értéken.

Érdemes még kiemelni, hogy a töltő a szokásosnál is pontosabban méri az akkufeszültséget, gyakorlatilag csak századvoltnyi eltérést mutatnak a töltő által kiírt és a multiméterrel mért eredmények. A töltő ezzel beigazolta, hogy ma már az olcsó kategóriában is lehet gyöngyszemeket találni.

Vapcell S4 Plus képernyő
Vapcell S4 Plus képernyő

A töltő tökéletesen teljesített minden teszt során, és több napnyi folyamatos nyúzás után is csak egyetlen negatívumát találtam. Ez a negatív pont pedig nem más, mint a hálózati tápegység. Ez egy olcsóbb, kapcsolóüzemű táp, ami tökéletesen teszi a dolgát, de 1 m távolságon belül már van egy alig észrevehető ciripelése. Alig észrevehető, és a legtöbb ember nem is hallja, de én sajnos érzékeny vagyok az ilyen típusú zajra. Mielőtt sokakat elriasztok a töltőtől, gyorsan hozzáteszem, hogy nálam a cicergés-teszten csak kb. minden 6. telefontöltő megy át, de még a jobb laptopok adaptereinek fele is elvérzik.

A Vapcell S4 Plus hálózati adaptere egy teljesen szabványos 12V/5A táp, 5,5 milliméteres, center pozitív csatlakozóval. Hihetetlen, de pont ilyen maradt rajtam egy 2 éves projektből, így csak le kellett porolnom a dobozát, és ezzel már tökéletesen néma is lett a töltő. Ezzel felfegyverkezve viszont a Vapcell S4 Plus már messze a többi töltőm fölé emelkedett, pedig volna a polcon 10 másik vetélytársa. Ha ez az apróság nem volna, akkor már-már a tökéletes jelzőt aggatnám rá, de még ezzel együtt is vastagon megkapja az ajánlott címkét.

A Vapcell S4 Plus töltő egy nagyon-nagyon jól sikerült modell. Jelenleg nem is tudok ennél jobb gyorstöltőt ajánlani Li-Ion és NiMH akkuk töltésére és karbantartására. Azt hiszem, hogy nálam ez váltja a jó öreg Opus BT-C3100 töltőmet.

Ajánlott