Liitokala Lii-500S akkutöltő

A Liitokala Lii-500S töltője 2019 nyarán jelent meg. Az elődje, a Lii-500 egy igen népszerű töltő volt az olcsó töltők ligájában, így kíváncsian vártam, hogy az utódja miképpen teljesít. A Lii-500S töltővel szemben nem voltak komoly elvárásaim, de a töltő ezeknek maradéktalanul megfelelt. A vele szerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy megéri az árát.

A töltő egy méretes fekete-sárga kartondobozban érkezik, ami eléggé hajaz a Nitecore jól bejáratott dizájnjára. A dobozban, a töltő mellett csak egy használati útmutató (angol/kínai/orosz) és a hálózati adapter (12V/3A) kapott helyet. Semmi extra, semmi sallang, de a költséghatékony töltő mellé nem is kell több.

Liitokala Lii-500S doboz
Liitokala Lii-500S doboz

Első pillantásra is látszik, hogy ennek töltőnek a nevén kívül nem sok köze van az elődjéhez (Lii-500). Az S betűs elnevezés csak egy jól bevált termékre utaló marketing fogás. Megoszlanak a vélemények az érintőgombokat és a negatív kijelzőt (sötét háttéren sárgán világító feliratok) illetően. Nekem a kijelző egy kimondottan kellemes meglepetés volt, mert egy bármilyen szögből tökéletesen olvasható típust kaptunk, ami kb. 30 másodperc után elsötétül. Az érintőgombok is jól működnek, bár a gyártó igazán kikapcsolhatóvá tehette volna a visszajelzést adó, igen hangos beep hangot.

A töltő maximum 1A töltőáramot adhat, ha minden slotot használatba veszünk. Két csatornát üresen hagyva viszont akár 2A-es áramerősséggel is tölthetünk vele. A legkisebb beállítható töltőáram 500mA, ami a kisebb akkukhoz (pl. 10440) sajnos túlságosan sok. Lii-500S csak 4,2V Li-Ion és 1,48V NiMH cellákhoz használható, de nem alkalmas LiFePo4 (3,7V) vagy 4,35V feszültséget igénylő (HV) akkuk töltésére. Ezekkel olyan ritkán találkozhatunk, hogy ezt nem is tudom igazán komoly hátrányának tekinteni.

Liitokala Lii-500S doboz tartalma
Liitokala Lii-500S doboz tartalma

A Lii-500S már képes a 21700-as akkuk fogadására, bár a hosszabb, védett 21700-as akkukhoz még a 73,5mm hosszúságú slotok is lehetnek túl rövidek. A védett 21700 akku viszont nem sok van, én pl. még eggyel sem találkoztam a lámpák kapcsán. A töltőben egyszerre maximum két 26650 akku fér el, de a maradék két slotba még tehetünk kisebb, pl. 18650 akkukat. Ez persze csak ráérős töltésnél célszerű, mert a jellemzően nagy, 5000mAh fölötti akkuk töltőáramát 1A értékre korlátozva azok igencsak lassan töltődnek fel.

Az akku behelyezése után 8 másodpercünk van rá, hogy kiválasszunk a kisütés vagy teszt lehetőségét, illetve átállítsuk a töltőáramot. Érdekes, hogy sok töltővel ellentétben a töltőáram állítására később már nincs lehetőségünk. Ha nem nyomunk semmit, akkor 8 másodperc után elkezdődik a töltés az alapértelmezett, 500mA értékű töltőárammal. Az akkuk belső ellenállásának mérése hiányzik a töltőáram beállításához, de ez a funkció a Lii-500 töltőben is inkább csak dísz volt, mintsem hasznos funkció. Az olcsóbb szegmensben megszokott módon, a megfelelő töltőáram beállítása és a hőmérséklet felügyelete a felhasználó dolga.

Liitokala Lii-500S töltő és adapter
Liitokala Lii-500S töltő és adapter

A Lii-500S mégsem teljesen egy alap töltő, mert két igen hasznos kiegészítő funkcióval is rendelkezik. Az egyik ilyen, hogy slotonként 250mA vagy 500mA árammal beállíthatunk rajta ellenőrzött kisütést. Ez különösen a régen fiókban pihenő, de memória effektus miatt az összevissza töltést nem toleráló NiMH akkuknál jön jól. Li-Ion esetén is van kisütési lehetőségünk, bár annál nem tudom miféle hasznát vehetnénk.

A másik extra a teszt mód, amely az akkuk valós kapacitásának meghatározására lett kitalálva. A teszt során a töltő egy teljes töltés után kisüti, majd újra teljesen feltölti az akkut. A kisütés során leadott és az utolsó töltés során felvett töltésből számítja az akku tényleges kapacitását. Ez a teszt természetesen nagyon sokáig tart, de a régebbi NiMH akkuk karbantartására is egészen jól használható. A Lii-500S jelenleg a legolcsóbb akkuanalízist is kínáló, 4 slotos töltő a piacon.

Az USB (5V/1A) kimenetet ennél a töltőnél sem tudom értelmezni. Maximum egy kisebb, USB töltésű lámpához jöhetne jól egy utazás során, de a Lii-500S egyáltalán nem egy utazáshoz ideális méretű töltő. Az USB port nem ad a töltőhöz powerbank funkciót sem, hisz csak a hálózatról kap áramot. Nem vesztettünk volna semmit, ha az USB portot kihagyták volna a Lii-500S töltőből.

Liitokala Lii-500S töltés közben
Liitokala Lii-500S töltés közben

A töltőben két 3,4V feszültségre merített 3000mAh kapacitású 18650 akku (LG HG2) teljes töltése 1A töltőárammal közel 3 óráig tartott. Kis pihentetés után az akkukon 4,21V és 4,22V feszültségeket mértem, amik megfelelő értékek. A töltés közben az akkukon 38,4°C, a töltőn pedig 41,5°C volt a mért hőmérséklet maximuma. Egy másik töltésteszt után négy különböző korú és állapotú NiMH akkuban 1,42V és 1,43V közötti feszültségeket mértem, amik szintén rendben vannak.

A töltő kisütési módját egy AA méretű NiMH akkuval próbáltam ki. Az akku kisütését a Lii-500S akkor fejezte be, amikor terhelés alatt az akku feszültsége 0,9V értékre esett. Ez műszerrel mérve valójában inkább 1,02V körüli értéken történt. A feszültség itt már szemmel láthatóan meredeken esett, de az akku feszültsége még jóval az elvárt 0,9V fölött volt. A Lii-500S által kisütött akku tehát egy megfelelően lemerített, de nem mély-kisült állapotba került. Ez így tökéletes, a Lii-500S szépen tette a dolgát.

Egy terhelés nélküli feszültségmérés a lemerített NiMH akkun nem mutatná meg sem a kisütés tényét, sem annak mértékét. Akár 1,15V is mérhető lehet a lemerített akkukon. Egy NiMH akku ugyanis hosszan és stabilan képes tartani a feszültséget terhelés alatt, de a lemerülésekor hirtelen és intenzív feszültségesés mérhető. A merült állapotra tehát leginkább ebből, a terhelés alatt mérhető feszültség gyors eséséből lehet következtetni.

A Liitokala Lii-500S egy igazán jól sikerült töltő, ami remek ár-érték arányt képvisel. Tudásában nem éri utol az olcsó töltők királyát, az Opus BT-C3100 töltőt, de így is jól végzi a dolgát. Nálam viszont továbbra is a két slotos Nitecore UMS2 kerül elő a legtöbbször, ha merült akku adódik.