Xanes 3320 elemlámpa

A Xanes 3320 az egyik legolcsóbb USB töltéssel rendelkező kínai elemlámpa a piacon. Én egy zsákbamacska játék során tettem szert rá, ahol csak a csomagbontás után derült ki, hogy milyen lámpát kaptam egy sajtos pizza áráért. Sokat gondolkodtam rajta, hogy megéri-e a bejegyzést egy faék egyszerűségű lámpa. Végül annyi fórumon találkoztam a rajongóival és a lenézőivel, hogy úgy döntöttem áldozok rá egy órát.

A lámpa egy egyszerű, márkajelzést sem tartalmazó, vékony, fehér papírdobozban érkezett, amelyet a postások alaposan összenyomorgattak. A lámpa viszont így is sérülés nélkül élte túl az utat, innentől nem nagyon kell attól félnünk, hogy a széltől is óvni kellene. A lámpával csak egy kínai kezekre méretezett (azaz használhatatlan) csuklópánt, egy USB kábel, egy névtelen 26650-es akku (3000 mAh) és egy 18650 akkuhoz szükséges műanyag adapter érkezik. Használati útmutatóval már nem vesződtek a csomagolásnál.

Xanes 3320 dobozával
Xanes 3320 dobozával

Xanes 3320

A lámpa minden porcikáján érezhető, hogy a tervezői a létező legolcsóbb megoldásokra törekedtek. Sőt, néhány ponton az is sejthető, hogy a lámpa tervezőjét csak a tanára jó szándéka segíthette át egy-két vizsgáján. A lámpa árazását nézve viszont ez nem feltétlenül gond, hiszen pár gombóc fagyi áráért kapunk egy erős fényű, USB-n tölthető lámpát akkuval. Hozzá kell tegyem, ezt az USB töltést én maximum egy zombiapokalipszis közepén merném használni, mert a Li-Ion akkuk egyáltalán nem gyerekjátékok.

ModellXanes 3320 P50 XHP50
TípusEDC
EmitterXHP50 LED (biztosan nem Cree gyártmány)
Reflektoralumínium smooth
Lencsebevonat nélküli üveg
Fényáram1200 lm
Fényerő22000 cd
Hatótáv296 m
Firmware
Módok3 mód + 2 villogó mód
(10%, 50%, 100%, stroboszkóp, SOS)
Akku1 x 26650 (tartozék)
Kapcsolóelektronikus oldalsó
Fej átmérő50 mm
Hossz175 mm
Tömeg313 g (akku nélkül)
VízállóságIPx6

A három részre bontható alumínium lámpatest roppant egyszerű. Az egyébként méretes fejben, egy alumínium pillen helyezkedik el a LED a DTP csillagon. Ez egy ma már érthetetlen megoldás, hiszen egy integrált pill nem csak jobb hőleadást biztosítana, de gyártani is olcsóbb volna. A beépített LED valamelyik ismeretlen kínai gyártósorról származik, valószínüleg köze sincs a Cree XHP50-hez. Az elektronika egyszerű, de USB töltési lehetőséget ad. A kapcsoló pedig ebben az árkategóriában meglepő módon beépített visszajelző LED-del szerelt.

Xanes 3320 részei
Xanes 3320 részei

A lámpatestre sok szót nem érdemes vesztegetni, egy egyszerű, nagyon vékony falú alumínium cső. Viszont a zárókupak még a kategóriájában megszokottnál is egyszerűbb, az akku érintkezőjének acél rugója egyszerűen a kupakba mart hornyokba kapaszkodik. Egy komoly LED mellé, 4-6 A áramfelvételhez azért nem ez lenne a célravezető megoldás.

Xanes 3320 tapasztalatok

Első ránézésre is egyértelmű, hogy ez a lámpa nem lámpamániákusoknak készült. Ez csak egy nagyon-nagyon olcsó LED lámpa, akkuval és beépített töltéssel. A maximális fényárama a leírásában szereplő 1800 lm értéket nem éri el, inkább valahol 1200-1300 lm körüli lehet. Viszont ez sem kevés. A lámpa vetítési képe az XHP50 LED-es lámpák vetítési képéhez hasonló, azaz egy erősen hotspotos, kissé fánkos vetítési képet kapunk, használható mennyiségű szórt fénnyel.

Xanes 3320 LED
Xanes 3320 LED

A közepes és kis fokozatok is kellemesen használható fényáramot adnak. Ezek nem csak a ház körüli teendőkhöz, de akár egy kiránduláson is teljesen jól használhatóvá teszik a lámpát. Magas fokozaton a 70-80 m távolság sem gond a lámpának, ami egy ennyire olcsón beszerezhető lámpától azért nem rossz teljesítmény. Nekem csak egy gyengébb, kevésbé vakító fokozat hiányzik a lámpából. A villogó módok ebbe a lámpába is bekerültek, persze inkább a divat, mintsem a funkcionalitás okán. Ezek sajnos a normál módváltási sorban vannak, ami rettenetesen zavaró tud lenni.

Ezt a lámpát nem érdemes sokáig maximális fokozaton járatni. A keletkező hőt az alumínium pill még akkor sem volna képes átadni a fejnek és ezen keresztül a környezetnek, ha jó minőségű hővezető pasztával a pill és a DTP közötti hőátadást rendbe tennénk. A magas fokozat emiatt nem csak gyors merüléssel jár, de a gyengébb minőségű LED élettartamának sem tesz jót.

Xanes 3320 összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Astrolux C8, Xanes 3320, Astrolux FT03, Convoy L21A

A lámpa kezelése szerencsére a faék egyszerűségével vetekszik. A kapcsoló rövid ideig tartó lenyomásával váltogathatunk a módok között, majd az SOS mód után kikapcsolhatjuk a lámpát. Nincs módmemória, mindig a legnagyobb fokozatban indul a lámpa. A gomb 2 másodpercnél hosszabb lenyomásával bármelyik módból kikapcsolhatunk. Nem kell lámpa-fanatikusnak lenni ahhoz, hogy ennyit megjegyezzen az ember.

Mérési eredmények

A lámpát a szokásos körülmények között, saját akkujával mértem. A mérés során a lámpafej a többi lámpához képest lassan melegedett fel. Ez nem annyira a LED gyengébb teljesítményének, inkább a nagyon rossz hőelvezetésnek tudható be. Kétlem, hogy ez a lámpa sokáig elviseli a folyamatos turbó módban járatást. A lámpatest körülbelül 8 perc alatt érte el a 50°C körüli hőmérsékletet, majd 60°C-ig melegedett 50% alatti fényerő mellett. Ez egy meglepően szép eredmény az olcsó lámpától.

Xanes 3320 + Noname 26650 3000 mAh
Xanes 3320 + Noname 26650 3000 mAh

Második meglepetés a fényerő mérésekor ért. 30 másodperc után 22389 cd értéket kaptam, ami szinte pontosan a gyártói specifikációban megadott érték.

Összefoglaló

A Xanes 3320 lámpát tudásban és megmunkálási minőségben nem érdemes összevetni egy komolyabb lámpával, hiszen egy jobb 26650-es akku drágább, mint ez a lámpa akkuval és szállítással együtt. Őszinte leszek, egy lámpamániás szemmel nézve ez egy nagyon „gagyi” lámpa. Viszont így is egy nagyságrenddel múlja felül a szupermarketek polcain lévő LED lámpákat. És most nem csak az „egypálcás” noname lámpákra gondolok, hanem a jobb nevű elemgyártók 5-8000 Ft körül beszerezhető LED lámpáira is. A Xanes 3320 egy olcsó, nem-féltős, ütős-vágós, kölcsönadós, elhagyós lámpának tökéletes. A teljes árát talán nem érné meg, de a szinte folyamatosan akciós/kuponos félárat nagyon is (3000-3500 Ft körül). Az életét azért senki ne bízza rá!

Xanes 3320 kézben
Xanes 3320 kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.