A Blog írója, egy rendszergazda

A blogomnak nem célja önmagam bemutatása, megismertetése másokkal, de a bejegyzések megértéséhez talán szükséges egy kevés infó az írójukról is. Álljon tehát itt néhány szó magamról, egy rendszergazdáról.

A számítástechnikával való kapcsolatom még a múlt században kezdődött. Szó nem volt még az Internetről akkor. A 80-as években sikerült hozzájutnom az első számítógépemhez. A „fertőzés” és a játékok varázsának elmúlása után jött az érdeklődés a gép tényleges működése után, a játékokat felváltotta a programozás, a joysticket a billentyűzet nyüstölése. Gépek jöttek, mentek, én pedig elvesztem a kódolás imádatában.

A 8 bites gépeket leváltotta az Amiga, majd azt a PC. A kódolás után jött a kódtörés, ami talán a kódolásnál is érdekesebb volt. Később jött az Internet, jött a Linux, majd a többi operációs rendszer, amit megismertem, megszerettem, néhol megutáltam.

1996 óta foglalkozom BSD/Linux alapú rendszerek tervezésével és üzemeltetésével, és a mai napig is nagyrészt ebből élek. Miért BSD/Linux van ideírva? Mert 1996-ban egy Redhat telepítő akadt a kezembe, de mára éppúgy kiütést kapok ettől is, mint a többi disztribúciótól, de a FreeBSD-t sok éve kedvelem. Persze nem jobb ez sem a többi OS-nél, de ennek megszoktam és elfogadtam a korlátait, hülyeségeit. Nem használom kizárólagosan ezt sem, hiszen nem is lehet. Van ahová Windows kell, van ahová Linux, van ahová BSD, de meg van a helye az OS X-nek is, mára pedig ott a virtualizáció is, de erről még úgyis lesznek postok.

A történelemből és személyemről ennyi elég is lesz.

Ki a rendszergazda?

A rendszergazda az, aki számítástechnikai rendszereket épít gépekből, operációs rendszerekből, szoftverekből. Kitalálja, tervezi, méretezi, frissítgeti és pátyolgatja ezt a rendszert, hogy egy adott feladatot ellásson. Ezekkel él és dolgozik, hogy a rendszeréből a lehető legjobb teljesítményt és rendelkezésreállást hozza ki. Aki a tonert cseréli a nyomtatódban a cégednél az nem rendszergazda, hanem informatikus. Tudod, mint az autógyárban, a rendszergazda tervezi meg az autódat gyártó gépsort, az informatikus meg a 22b csavart húzza meg a 3. sor 4. állásában. Nem ugyanaz. Utáljuk, ha informatikusnak, számítógépszerelőnek neveznek, de pl. a rendszermérnök kifejezés nem sért minket.

A rendszergazda és a felhasználók

Egy rendszergazda életét nem a BSD-k, Linuxok, Windowsok és egyebek keserítik meg, hanem … leginkább a felhasználók. Akik miatt nincsenek tökéletes rendszerek. Nem szeretjük a felhasználókat. Van rendszergazda, aki mást mond, de neki ne higgy. Egy hacker, flooder, spammer sem olyan rossz nekünk, mint a felhasználó. Persze, ők fizetnek minket, de ez csak egy szükségszerű rossz. Meglepődtél? Miért, szerinted a focipálya gyepének gondozója szereti a focistákat? Csak nem hiszel még a mesékben is?

A gyűlölt felhasználók mellett ott vannak az értékesítők, akik eladják a szolgáltatást a felhasználóknak. Eladják … azt is, ami nincs. A programozók, akik számára egy érdekes megoldás mindig vonzóbb, mint egy jól bevált. A munkánk 90%-a hülye programozók miatt van, ez tény. És persze a főnökök és további munkatársak is sorban állnak, akik semmit nem tudnak a munkánkról. Hol misztifikálják, hol lefitymálják, de érteni nem értik még percekre sem. A felhasználók és a munkatársak hol a kegyeinket keresik, hol meg máglyán szeretnének látni minket. Hmmm, azt hiszem a boszorkányokkal is így vannak az emberek, meg a szuperhősökkel. Pókember! Huhh, milyen jó is ezek közé emelkedni, és csak jól kellett pályát választani.

Összefoglalva az előbbi mondatokat, a rendszergazdák azok, akiket a felhasználók és a cég többi dolgozója egyszerre utál és fél. Nem túl hálás szerep, de ott vannak az rendszerek, amelyek kárpótolhatnak minket. A rendszerek, amik kiszámíthatóak, és amik szinte élnek a kezeink alatt. Amiknek a működését látva érezhetjük azt, hogy valamit jól csinálunk.

A pesszimista rendszergazda

A rendszergazda kívülről mindig pesszimistáknak látszik, pedig mi csak látjuk a dolgok lehetséges rossz oldalait is. Látjuk, merthogy vannak. Ha nem vagy rendszergazda, és egy rendszergazdát egy adott informatikai problémát illetően optimistának látsz, akkor jól nézd meg magadnak, mert egy potenciálisan alkalmatlan embert látsz magad előtt. Kérdőjelezd meg, hogy jó székben ül-e, és légy biztos abban, hogy aki oda ültette, az is csak egy inkompetens barom.

Talán a beosztottad egy optimista rendszergazda?

Két lehetőséged van:

  1. Te egy rendszergazdai képességekkel megáldott személy vagy, aki akár el is tudná látni az embere munkáját! Ezért látod az optimizmust abban, amiben senki más körülötted! Szuper!
  2. Te is egy saját pozíciójára alkalmatlan idióta vagy, aki felvett egy másik idiótát maga alá. Mondj fel te is a beosztottad kirúgása után, lehetőleg ma!

Természetesen nem minden rendszergazda pesszimista, csak azok, akik alkalmasak erre a feladatra!

Hogy nézz ki egy rendszergazda?

Sokan azt hiszik 100 méterről felismernek minket, de ….. te ne gondolkozz sztereotípiákban! Elárulom a titkokat.

  • Nem minden rendszergazda hord szódásüveg vastagságú szemüveget!
  • Nem mindegyik jár laptop- vagy gázálarctáskával!
  • Nem mindegyik jár szakadt, divatjamúlt rockerként!
  • Nem mindegyiket könnyű összetéveszteni egy hajléktalannal az arcszőrzete és hajzata miatt!
  • Nem mind elhízott vagy legalább pocakos!
  • Nem mindegyik él cölibátusban!
  • Nem mind ápolatlan!

Van legalább 2 vagy akár 3%, amelyre nem illenek – tökéletesen – a fentiek! Én például 185cm magas, kisportolt, természetesen szőke, kék szemű macsó vagyok. Egyetlen testi tökéletlenségem a linuxos pingvin-tetkóm a gyantázott mellkasom bal felén. Ez van … BSD-s kisördög kellett volna oda, de hát, fiatalság, bolondság. És csak a vicc kedvéért olyan ennek az oldalnak a bal felső sarka, amilyen!

És mit eszünk?

Gyorskajákat. Pont. A rendszergazdák bookmarkjában első helyen vannak a pizzériák lapjai. A változatosság azt jelenti az étrendünkben, hogy a pizzát nem minden nap kérjük ugyanazokkal a feltétekkel. Tetszik vagy sem, de a kajás cégeket a rendszergazdák tartják el. A pizzafutárok előre köszönnek nekünk, mert gyakran találkozunk, és nem kevés borravalót kapnak. Hát, inkább segítsük hozzá az új suzuki swifthez a jóembert, mintsem turhás-pizzát kapjunk… És hogy mennyit eszünk? Tippelj…

Végszó

Ez volt néhány szó rólam, egy rendszergazdáról…

Többet szeretnél tudni? Keress rá szépen: „A pokoli operátor naplója”. Olvasd úgy,  hogy tudd, ezen az íráson mi is nevetünk, hiszen annyira sok dologban merített az író a valóságból…

Háááát, ez van…