Convoy L6 XHP70.2 elemlámpa

Ha valaki komoly fényáramot szeretne, de nem szándékozik vaskosabb összeget a lámpaboltban hagyni, akkor előbb-utóbb eljut a Convoy L6 modellhez. Hatalmas test, nagyon komoly fényáram, és egy-két kisebb kompromisszum. Elég könnyen belátható, hogy komoly vetélytársak nélkül áll az olcsó brutál-lámpák kategóriájában az L6.

Az L6 néha-néha olyan árakon is akciós, amelynél kizártnak tartom, hogy akár csak a gyártás költségeit fedezni tudná. Egy ilyen, kihagyhatatlan akció keretein belül tettem szert én is tavaly az L6-ra. A lámpa sokkal nagyobb és nehezebb annál, hogy mindenkinek ajánlható legyen, de talán épp a méretei miatt ad egy megnyugtató érzést, ha egy ilyennel a kezünkben nézünk szét a sötétben.

Convoy L6 dobozával
Convoy L6 dobozával

Az L6 a megjelenése óta átesett ugyan egy frissítésen, de ez lényegében csak a LED cseréjét jelentette. A lámpa megkapta a Cree újabb kiadású XHP70.2 LED-jét, de ennél többet sajnos nem kaptunk a ráncfelvarrással. Pedig a hővédelem nagyon hiányzik ebből a kiváló lámpából. Kissé érthetetlen is, hogy a Convoy miért nem hozta még ki jobb driverrel az L6 modelljét. Szerencsére a nagyon jól sikerült L21A azért valamelyest kárpótolja a Convoy rajongókat.

Convoy L6 XHP70.2

Az L6 egy méretes, vastag kartondobozban érkezik, ami megfelelően védi a lámpát nemzetközi szállítás viszontagságaitól. A komoly szivacspárnák között viszont nem sok tartozékot találunk. A lámpa mellett mindösszesen egyetlen taktikai gyűrűt rejt a szivacshalom. Legalább egy tartalék O-gyűrű nem ártana a lámpához, de az L6 esetében ennek beszerzéséről magunknak kell gondoskodnunk.

ModellConvoy L6 XHP70.2 CW
Típuskeresőlámpa
EmitterCree XHP70.2 (6500 K) LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram4300 lm
Fényerő100000 cd
Hatótáv300 m
Firmware
Módok5 mód (1%, 5%, 35%, 100%, stroboszkóp)
Akku2 x 26650
Kapcsolómechanikus hátsó és elektronikus oldalsó
Fej átmérő75 mm
Hossz255 mm
Tömeg550 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

A lámpa teljesen szokványos felépítésű, méretes bezel, hatalmas fej, megfelelő vastagságú cső, és korrekt zárókupak. Az anyaggal nem spórolt a gyártó, ez jól látszik a lámpa tömegén is, hiszen a lámpa akkuk nélkül is több, mint fél kiló. A hátsó mechanikus kapcsoló nekem kissé fölöslegesnek tűnik, de a technika iránt bizalmatlanabb felhasználóknak biztosan megnyugtató, hogy van egy áramkört biztosan megszakító kapcsológomb is a zárókupakon. A HAIII bevonat is a Convoytól megszokottan kiváló minőségű.

Convoy L6 részei
Convoy L6 részei

A Cree XHP70.2 LED méretes (7×7 mm) és roppant erőteljes, és a két 26650-es akkuval az L6 képes is kihozni belőle a tartalékokat. Az L6 ugyanis egy jobb autó fényszórójának fényáramát képes előállítani, akár huzamosabb ideig is.

Convoy L6 LED
Convoy L6 LED

Egy kicsit fejlettebb driverrel az L6 lehetne az elemlámpák Land Rovere, de a jelenlegi driverrel azért inkább csak elemlámpák Ural teherautójával van dolgunk. Ettől még nem rossz, ahogy az Ural is átmegy a falon, folyón, bármin, de azért lehetne egy hangyányival korszerűbb.

Convoy L6 XHP70.2 tapasztalatok

Az Cree XHP70.2 LED teljesítménye már komoly tömeget kíván, nem is értem miért pakolják annyi kis lámpába manapság. Az L6 szerencsére egy súlyos egyéniség, így a hoszt valóban alkalmas ehhez a LED-hez. A hővédelem hiánya miatt azonban odafigyelést igényel, mert enélkül könnyen önjelölt kempingfőzővé alakulhat a kedvenc lámpánk. A nagy tömegének köszönhetően ugyan a hőmérséklet nem 1 perc alatt fog az egekbe szökni, de egy ott felejtett L6 azért könnyen komoly veszélyforrássá is válhat.

Az L6 nem apróság, nemhogy nem zsebre vágós, de még a hátizsákban is nehéz neki helyet szorítani. A mérete, illetve konkrétan a hossza viszont segít abban, hogy a súlyának nagy részét adó fejnek ne a csuklónkból kelljen teljesen mértékben ellentartani. A rövidebb, de súlyosabb lámpák esetében ez hosszabb távon nem is olyan apró probléma.

Convoy L6 összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Astrolux C8, Astrolux FT03, Convoy L21A, Convoy L6

A Convoy L6 számos kiépítésben elérhető. Még sima reflektorral is nagyon kellemes, mindent beborító szórt fényt kapunk, de OP reflektorral ez még tovább fokozható. A vaksötétben keresgéléshez talán nem is tudnék még egy ennyire jól használható lámpát ajánlani, és ez még inkább igaz, ha a lámpa árát is figyelembe veszem. A Convoy L6 tulajdonképpen vetélytársak nélkül áll a reális árú keresőlámpák piacán.

Az L6 módjainak elosztása jó, de a stroboszkópot én fölöslegesnek érzem ebben a lámpában. Ehelyett lehetne valami a 35% és a 100% mód között, ami több értelmet adna a két akku által biztosított energiahalomnak, de még folyamatosan, túlmelegedés nélkül használható volna. Ez persze csak egy kis szőrszálhasogatás, hiszen az L6 lámpába azért elég nehéz belekötni.

Mérési eredmények

A szokásos körülmények között, zárt térben készült az alábbi üzemidő grafikon. A lámpa nagyon erős fényét adó XHP70.2 LED még ekkora fej mellett is nagyon komoly melegedést produkál. A lámpa feje 5 perc alatt elérte az 50°C hőmérsékletet, majd lassan, 30 perc alatt már 75°C fölé kúszott, és ekkor már a zárókupak környékén is 53°C volt mérhető. Itt megszakítottam a tesztet, mert az akkukat nem akartam megsütni. A nagy fényáramnak ára van, és ezt a lámpáknál hőtermelésben kell megfizetnünk. Persze jó szellőzéssel sokkal szebb eredményt kapnánk, de a teszt is igazolta, hogy az L6 nem épp egy zárt térbe való lámpa.

Convoy L6 + 2x KeepPower 26650 30A
Convoy L6 + 2x KeepPower 26650 30A

Az L6 egy keresőlámpa, így nem a szűk hotspot, hanem a hatalmas mennyiségű fény a fő erőssége. Ez alapján nem meglepő, hogy a fényerő mérésekor „csak” 107356 cd értéket kaptam, ami 655 m ANSI szerinti hatótávot ad. Ez az Astrolux C8 lámpáéval közel azonos érték, ami szinte a thrower kategória belépőszintjéhez sem elegendő, csakhogy az L6 nem egy lézerpointerhez hasonló szűk nyalábot ad. Az L6 fénye kb. mindent beterít az SMO reflektora ellenére is.

Összefoglalás

A Convoy L6 egy brutális fényvető alkalmatosság, aminek felhasználási köre mégsem olyan szűk. Ezt főként a jól elosztott fokozatoknak és a kellemes mennyiségű szórt fénynek köszönhetjük. Mindezek mellett egy kellemesen megnyugtató érzést ad a közepes buzogány méreteivel rendelkező lámpa, ha esetleg a sötétből mégis elénk toppanna valami. A biztonsági őrök kedvence az L6 lámpa, amely egy-két tulajdonságában levillantja a Maglite termékeit is. A hővédelem hiánya miatt azért csak óvatosan!

Convoy L6 kézben
Convoy L6 kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.