KeepPower L2 Plus akkutöltő

A ledes lámpák mellé elengedhetetlenek a jó minőségű akkuk, azok pedig megkövetelik a minőségi töltőket. A nagy terhelhetőségű KeepPower Li-Ion akkukat eléggé megbízhatónak tartom, így a gyártó olcsó, L2 Plus típusjelzésű töltőjére is beneveztem nemrég. Igazából csak egy alap, tartalék töltő kellett gyorsan, amíg a világ túlsó feléről utazott egy komolyabb. Az L2 Plus alig került többe, mint egy jobb 18650-es akku, így nem is a világmegváltást vártam tőle. A tesztek után úgy látom, hogy elég jó vétel volt.

KeepPower L2 Plus dobozban

A KeepPower L2 Plus egy igényes, vastag karton dobozban érkezik, minden oldalról szivacsba ágyazva. Ránézésre ebben még a magyar posta sem képes kárt tenni. A dobozban a hálózati adapteren (5V/2A) és az USB kábelen kívül csak egy rövid használati utasítás van, semmi sallang, de nem is kell több.

KeepPower L2 Plus

Az L2 Plus egy faék egyszerűségű automata Li-Ion töltő. A maximális töltőáram egy akkut töltve 2A lehet, de két akkuval már csak 1-1A áll rendelkezésre. Egyszerű töltőnél nem meglepő, hogy a töltőáramot nem állíthatjuk csatornánként, csak egy, minden csatornán érvényes beállításunk van. A legkisebb beállítható áram 500mA, ami a kisebb kapacitású akkukhoz (pl. 18350) megfelelő, de a legkisebbekhez (pl. 10440) kissé sok.

A töltőbe a védelem nélküli 21700 akkuim még épp beleférnek, köszönhetően a közel 71mm hosszú slotoknak. A hosszabb, védelemmel ellátott 21700-as akkukkal viszont nem birkózik meg ez a töltő sem. Csupán azért furcsa ez, mert a KeepPower kínálatában is számos hosszabb Li-Ion akku szerepel. A töltő másik fontos korlátja, hogy csak 4,2V feszültségű töltést tud, így NiMH, NiCD, IFR vagy ritkább, 4,35V feszültséget igénylő Li-Ion akkukkal nem kompatibilis.

KeepPower L2 Plus töltés közben

A töltő egyetlen extrája az USB kimenet, amin keresztül maximum 1A árammal tölthetünk tabletet vagy telefont. Az 5W töltés lehetőségét viszont már a középkategóriás telefonok töltői is kinevetik, így ez a funkció maximum végszükség esetén lehet hasznos.

A tesztek során a teljesen feltöltött 18650-es akkukon konzekvensen 4,17V feszültséget mértem, ami az előírt 4,2+/-0,05V határon belül van, így az akkuk túltöltésétől nem kell tartani. A töltés közben az L2 Plus csak jelentéktelen mértékben melegedett, a hőkamera szerint a 40°C hőmérsékletet sem érte el a legmelegebb pontja. Az akkuk is végig szobahőmérsékleten maradtak, amiért még az eléggé lassúcska töltést is meg tudom bocsátani.

Az alkalmazott Li-Ion töltési görbe miatt a töltési idő a vártnál jóval hosszabb. Több, mint 5 óráig tartott két lemerült 3000mAh kapacitású 18650-es akku teljes töltése (1-1A). A Nitecore D2 töltőmnek sem tart ez sokkal tovább, pedig az egy kifejezetten lassú töltő, hiszen csak 500mA töltőáramot tud csatornánként. Egy újabb, alacsony belső ellenállású Samsung 21700-as, 4000mAh kapacitású, 3.4V feszültségre merült akku teljes töltése 3 és fél óráig tartott 2A módban. A töltés után a 21700-as akku is épp 4,17V feszültségen volt. Összefoglalva, nem egy villám az L2 Plus, de mentségére legyen mondva, hogy semmi egyebet nem tudok felróni neki.

A KeepPower L2 Plus nem vonultat fel komoly extrákat, de cserébe a dolgát, a lithium-ion akkuk töltését pontosan, megbízhatóan végzi. Nem érdemes összevetni a tudását az Opus BT-C3100 vagy hasonló, extrákkal teletűzdelt töltővel. Ez egy olcsó, jó minőségű, alap töltő, ennél nem több, de nem is kevesebb.