Nitecore UMS2 akkutöltő

Amikor néhány éve megvettem a Nitecore D2 univerzális töltőmet, azt hittem, hogy sok évre elfelejthetem az akkutöltési problémákat. A töltő nem egy villám, de tökéletesen működik, és perfektül tölti a kisebb AA, AAA és 18650 akkuimat. Azonban idén egy lámpavásárlás megtörte az idillt, mert tizedmillimétereken múlt ugyan, de az új, 21700 típusú akkuk már épp nem férnek bele a D2 slotba. A Nitecore D2 viszont nagyon bevált, így a gyártója palettájáról kerestem újabb töltőt. Végül egy Nitecore UMS2 lett a legtöbbször használt akku-felelősöm.

A döntésben persze a D2 tapasztalatok mellett egy épp az UMS2-re érvényes 33%-os kupon is közrejátszott. Az UMS2 töltő egyébként sem rossz ár-érték arányt képvisel, de a kupon még tovább javított ezen a mutatón. Az ára még egy QC kompatibilis adapterrel együtt (erről még lesz szó) is nagyon távol maradt a listámon következő Nitecore SC4 modell árától, így nem volt nehéz meghoznom a döntést.

Nitecore UMS2 töltő doboza
Nitecore UMS2 töltő doboza

A Nitecore D2 töltőm nincs egyedül a 21700-as problémájával, ma még nagyon sok töltő nem birkózik meg a 21700-as akkukkal. Nem a töltésük okozna gondot, hiszen felépítésükben nem térnek el a 18650-es vagy 26650-es akkuktól, de a 70mm fölötti hosszuk miatt egyszerűen nem férnek el a régebbi töltőkben. A jelenleg piacon lévő töltők 98%-a elvérzik a 2019-es KeepPower P2170K típusú, védett akkuval, ami hiába 21700-as, a hossza épp 75mm. Az UMS2 töltővel viszont nem lesz gond, mert akár egy 79mm hosszú akku is elfér benne, így a leghosszabb 21700-asok mellett is bőven marad tartalék.

Nitecore UMS2 dobozának tartalma
Nitecore UMS2 dobozának tartalma

Az UMS2 nem tartalmaz beépített hálózati tápegységet, így egy USB töltőre is szükség van a beüzemeléséhez. Ha a gyorstöltő (QC) funkcióját is használni szeretnénk, akkor egy QC 2.0 szabványt támogató töltőre van szükségünk (9V/2A). A QC 2.0 (Quick Charge 2.0) a Qualcomm technológiája, aminél már nem csak az 5V, hanem a 9V és a 12V feszültség is rendelkezésre áll a hálózati adapteren. A QC módban a töltőáram erőssége 1 csatornán elérheti a 3A vagy 2 csatornán a 2-2A értéket is, de normál módban 1 csatornán 2A vagy 2 csatornán 1-1A a plafon. Nekem ennél gyorsabb töltési mód jelenleg nem hiányzik, nem szeretném csökkenteni a méregdrága akkuk élettartamát 2A fölötti gyorstöltéssel.

Nitecore UMS2 töltés közben
Nitecore UMS2 töltés közben

A töltő két független csatornával rendelkezik, így két teljesen eltérő akkut is tölthetünk vele egyidőben. Az UMS2 a NiMH/NiCd mellett a legtöbb Li-Ion (IMR, IFR, ICR, stb.) akkuval is elboldogul, és a ritkább, 4,35V feszültségűekkel (HV) is kompatibilis. A töltőáramot csatornánként külön, 100mA lépésekben állíthatjuk, tehát a régebbi, kisebb akkuk is kíméletesen tölthetők vele.

Roppant pozitív, hogy a töltő az akku belső ellenállásának mérésével indít, és figyelmeztet az elhasználódott akkukra. A töltés közben a kijelző elég informatív, a töltöttség mellett a pillanatnyi áramerősség, a feszültség, a töltési idő és az akku belső ellenállása is leolvasható róla. A túlmerített IMR akkukkal is tudunk még egy kísérletet tenni a helyreállító módban. Röviden, mindent tud, amit egy korszerű, univerzális töltőtől a felhasználó elvárhat 2019-ben.

Az első teszt során két, egyenként 3200mAh kapacitású 18650-es akkut töltöttem. A töltő 1-1A beállítás mellett 3 óra alatt töltötte fel a 3,4V feszültségig merített akkukat, mindezt jelentéktelen melegedés mellett. A Flir hőkép szerint a töltő legmelegebb pontja a töltés közben a microUSB csatlakozónál volt (~35°C). A töltést követő pihenő után mindkét cellán 4,16V feszültséget mértem multiméterrel, ami egy teljesen elfogadható eredmény. A NiMH akkukon mért 1,46V is a megfelelő tartományban volt. A töltő azóta rengeteg különböző akkuval találkozott. Szúrópróbaszerűen ellenőrzöm az eredményeket, de még egyetlen alkalommal sem hibázott az UMS2.

KeepPower NH1830, a tesztalany
KeepPower NH1830, a tesztalany

Lényeges, hogy az UMS2 bár kiváló termék, de nem a profi akku-suttogóknak készült. Ebben nincs lehetőség automata kisütésre, akku analízisre, NiMH regenerálásra vagy PC kapcsolatra. Akinek ilyen extrákra van szüksége, annak sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, hiszen akár 5-6 db UMS2 árát is elkérik egy Xtar VP4 Plus vagy SkyRC MC3000 töltőért.

Az előző bejegyzésemben említett KeepPower L2 Plus töltő is megtalálta a helyét a családban. Viszont amikor épp nem kell az Opus BT-C3100 valamelyik extra funkciója, és csak 1-2 töltendő akkum van, akkor rendszerint a kartávolságra lévő lévő Nitecore UMS2 után nyúlok.

Manapság a jó akkuknak nagyon megkérik az árát, így egy jó töltő nélkülözhetetlen a gazdaságos és persze környezettudatos üzemeltetésükhöz. A Nitecore UMS2 pedig nagyon jó, és ár-érték arányban egyenesen verhetetlen tud lenni egy-egy jobb akcióban.

Ajánlott