Opus BT-C3100 v2.2 akkutöltő

Az Opus BT-C3100 v2.2 az olcsóbb Li-Ion töltők között évek óta nagy népszerűségnek örvend. Egy megbízható, kiforrott és funkcionálisan nagyon rendben lévő töltőről beszélünk, amelyet tudásban csak a jóval drágább modellek pipálnak le. Az BT-C3100 ellen nem sok érvet lehet felhozni, de a zajérzékenységben szenvedőknek biztosan nem ez lesz a kedvenc töltője.

Az Opus BT-C3100 töltő dobozában csak egy A3 lapra nyomtatott használati utasítást és egy hálózati adaptert (12V/3A) találunk a méretes töltő mellett. Sajnos, a doboz és a csomagolás nem éppen postaálló, a töltőt és az adaptert csak egy-egy buborékos fólia védi az alulméretezett, zsúfolt dobozban. A gyártó 1-2 éve még jóval nagyobb dobozt használt, de 2019-ben már csak a vakszerencsén múlik, hogy egyben kapjuk-e meg a töltőnket. A KeepPower töltő egy példamutató csomagolásban jött, de ezt az Opust még az olcsó Liitokala is alaposan felülmúlja csomagolásban.

Opus BT-C3100 v2.2 doboz
Opus BT-C3100 v2.2 doboz

Az Opus BT-C3100 72mm hosszú slotokkal rendelkezik, így a védelem nélküli 21700 akkukkig bezárólag nem lehet gondunk. 26650 akkuból legfeljebb kettő fér el, és célszerű ezeket a két szélső slotba tenni. A töltő Li-Ion akkuk mellett természetesen NiMH akkukkal is boldogul, de a 4,35V vagy 3,7V feszültségű Li-Ion akkukhoz már a burkolat alatt kell(ene) egy kapcsolóval átállítanunk a feszültséget. Szerencsére ilyen akkukkal nem sűrűn találkozhatunk, ahol mégis, ott rendszerint saját töltőt is mellékelnek az eszközhöz.

A töltő alapértelmezetten 500mA árammal tölt és süt ki, de a töltés kezdete előtt 200mA és 2A között beállíthatjuk a töltőáramot. 1A fölötti töltőáramra persze csak két Li-Ion akku esetén van lehetőségünk, a négy slot együttes használata mellett már 1A a plafon. Ez a legtöbb esetben bőségesen elegendő, hiszen csak akkor érdemes 1A fölé menni, ha épp sietős dolgunk van a nagyobb akkukkal. A töltőáramot természetesen slotonként külön-külön értékre is beállíthatjuk.

Opus BT-C3100 v2.2 doboz tartalma
Opus BT-C3100 v2.2 doboz tartalma

A töltőnek 5 üzemmódja van. A töltés mellett tud beállítható nagyságú árammal kisütni, regenerálni, kapacitást tesztelni és belső ellenállást (IR) mérni. A belső ellenállásmérés külön funkcióként van jelen („Quick Test”), a töltő nem méri meg magától, így nem állít ez alapján töltőáramot sem. Ez a szememben inkább előny mintsem hátrány, mert pusztán ez alapján nem lehet meghatározni a töltőáramot. Némely töltő azért megpróbálja a lehetetlent (pl. több Xtar modell), és a belső ellenállásra alapozva jelentős túlárammal terheli meg a kisebb cellákat. Az IR érték az akkuk állapotáról elég jó visszajelzést ad, és az alkalmazható maximális töltőáramot is könnyebb meghatároznunk ennek ismeretében.

A töltő egyetlen komolyabb problémájának látom, hogy a legtöbb Li-Ion töltővel ellentétben egyáltalán nem néma. A kis méretű ventilátor már 2x1A töltés mellett is hamar bekapcsol, és rövidebb távon is zavaró hangerővel hűti a töltőt. Emiatt az Opus BT-C1300 biztosan nem kap helyet az íróasztalomon. Viszont minden másban nagyon elégedett vagyok vele, így rendeltem hozzá tartalék ventilátort. Filléres tétel, de a 25x25x7mm méretű, 12V feszültségű ventilátor sajnos nem szerezhető be minden sarkon.

Opus BT-C3100 v2.2 töltés közben
Opus BT-C3100 v2.2 töltés közben

A teszt során két 18650 méretű 3000mAh kapacitású KeepPower akkut töltöttem vele, amelyek 3,4V feszültségen voltak. 1A töltőáramot választva a két akku töltése 2 óra 50 percig tartott. A kihűlt cellákon 4,18V feszültséget mértem, ami egy tökéletes eredmény. A töltés közben Flir hőkamerával ellenőriztem a töltőt. A legmelegebb pontja a ventilátortól legtávolabbi, jobbról az első slot pozitív pólusánál volt, itt 39°C hőmérsékletet mértem. A ventilátoros hűtés tehát hatékony, csak ne lenne annyira zavaró a hangja! Az akkuk legmagasabb hőmérséklete 38,3°C volt töltés közben. A hálózati adapter már jóval melegebb volt, azon 45°C hőmérsékletet is mértem.

Összefoglalva az Opus BT-C3100 gyorsan és nagyon pontosan végzi a munkáját. Nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb töltő az olcsóbb szegmensben. Kisütésre, regenerálásra, kapacitásmérésre én ezt használom, de töltéshez azért semmiképp sem cserélném le erre a hangtalan Xtar vagy Nitecore töltőimet.