Ganzo FH71 zsebkés

Valamiért a lámpák és a zsebkések együtt járnak, aki gyűjti az egyiket, az előbb-utóbb a másikból is beszerez néhány darabot. Hozzám karácsony előtt egy Ganzo FH71 kést hozott a postás. Azóta sem bántam meg, hogy lecsaptam erre az akciós pengére. A jól sikerült, D2 pengés flipper 2019. októberében jelent meg az online piactereken.

A kínai Ganzo (vagy újabban Firebird) gyártó tarol az olcsó kések középkategóriájában. Jó minőségű anyagokat használnak, nem kamuznak az acél tekintetében, és az összeszerelési minőségük is példás. A legtöbb késtervük koppintás ugyan, de a késeik ár-érték arányával a nevesebb nyugati gyártókat alaposan maguk mögé utasítják.

Ganzo FH71
Ganzo FH71

Az FH71 kés egy fekete, fiókos kis dobozban érkezik a szokásos kis Ganzo szütyő kíséretében. A dobozon belül a kést egy buborékos zacskó védi, és már kicsomagolás közben szembetűnik, hogy épp megfelelő mennyiségű kenőanyaggal kenték meg. Szállítás, tárolás közben nem kezdi ki az idő vasfoga, de mégsem úszik utána az olajban minden, mint 1-2 másik kínai gyártó termékétől.

GyártóGanzo
TípusFirebird FH71-CF
Nyitásmódflipper
Markolat anyagacarbon fiber
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg98 g
Zárt hossz112 mm
Teljes hossz199 mm
Penge hossza87 mm
Penge vastagsága3,5 mm
Penge anyagaD2
Penge alakjadrop point
Penge keménysége60 HRC

Az FH71 szinte nekem készült, ugyanis a liner lock és a flipper nyitásmód a személyes kedvenceim. A legtöbb Ganzo késen alkalmazott axis lockot én nem tudom megkedvelni. A szememben már csak akkor lehetne tökéletesebb ez az FH71, ha a pengeformája mondjuk tantó volna.

Ganzo FH71
Ganzo FH71, közel 20cm, de élőben nem tűnik nagynak

A kés megmunkálása és összeszerelése szinte tökéletes. A penge tökéletesen középre zár, és semmilyen irányban nem lötyög. Az FH71 ultra-finom csapágyazása nagyon-nagyon könnyű, egykezes nyitást és zárást tesz lehetővé. A kés nagyon könnyű, és épp a kényelmesen viselhető méretű volna. Sajnos, a magyar törvények szerint már a 87 mm pengehossz is túl sok, így Magyarországon közterületein illegális az FH71 viselése. Ezen a fránya 7 milliméteren múlik, hogy az FH71 nem kaphatja tőlem a tökéletes EDC kés címet.

Ganzo FH71
Ganzo FH71, az egyik legkényelmesebb késem

Nincs nagy méretű kezem, de az FH71 tökéletesen illik bele. A CF markolat szebb, de picit csúszósabb, mint a G10 markolat volna. Főleg nedvesen. Azért a formája, recézése miatt annyira nem rossz a helyzet. A kés formája vágás, faragás és evés közben is tökéletesen kényelmes és biztonságos fogást tesz lehetővé. A pengehát recézett újjtámasza is sokat hozzátesz a kényelemhez.

A klip nem szerelhető át, és sajnos nem is teljesen „deep carry”. Zsebbe tűzve a késből olyan 4-5 mm látszik ki, ami picit sok. A markolat végén lévő zsinórlyuk viszont megfelelő méretű és praktikus.

Ganzo FH71-CF
Ganzo FH71-CF

Nagyon szőrözve is csak két apró kivetnivalót találok a késben. Egyik, hogy a liner lock foghatna egy picivel többet a pengéből, mert a dobozból kivéve épphogy csak a penge szélét kapja el. Szerencsére ez egy idővel magától is megoldódó probléma, de 5 perc ráfordítással azonnal is orvosolható. A második dolog már tényleg csak szőrözés. A penge nem életlen ugyan, a karszőrökön végighúzva borotvál, de azért még tép is kicsit. Ennél erre a késre sokkal finomabb élt lehet húzni egy finom, mondjuk 3000-es kövön.

Ganzo F720, FH-71 és F759M
Ganzo F720, FH-71 és F759M, három teljesen külön világ

Az FH71 bőven megkapja tőlem a kedvenc jelzőt. Ha csak egy zsebkést választhatnék, akkor esélyesen az FH71-re esne a választásom. Tökéletes és mindenre jó kés persze nincs, finom dolgokhoz is van jobb, ahogy az ütőfás rönkhasításhoz is. Valahol a két véglet között lévő FH71 mégis egy igen jó választás.

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.