Zero Tolerance 0357 zsebkés

A Zero Tolerance 0357 a gyártó belépő szintű modellje, és egyben jó példa arra, hogy a KAI csoport a ZT márkanév alá csak a legjobb késeket engedi be. A 0357 ilyen, egy kompromisszumokat nem ismerő, felső kategóriás, kőkemény munkakés. A Speedsafe nyitásrásegítés az egyetlen dolog rajta, amivel én nem tudtam megbarátkozni.

A Zero Tolerance egy fiatal márka, a japán KAI csoport csak 2006 óta gyárt a ZT márkanév alatt késeket az USA Oregon államában. Azelőtt csak Kershaw márkanév alatt forgalmazták az itt gyártott zsebkéseiket, de ennek a márkanévnek nem tett jót a részben Kínába kiszervezett gyártás. A KAI csoportnak emiatt lett szüksége egy új, jól csengő névre. Ez lett a ZT, a KAI csoport prémium almárkája, amely a Kershaw kínálatát egészíti ki a prémium kategóriás késekkel. Ha ehhez hozzátesszük, hogy már a Kershaw kések között is vannak igencsak figyelemre méltó modellek, akkor könnyű elképzelni mit kínálnak ZT brand alatt.

ZT 0357 BW doboz
ZT 0357 BW doboz

A ZT piaci sikerében a szőrszálhasogatóan japán minőségbiztosítás mellett jelentős szerepe van a teljesen amerikába helyezett gyártásnak. Az oregoni gyártás legfőbb indoka a „Made-in-USA” címke, amelynek használatára a gyártók csak azon termékek esetében jogosultak, amelyek teljes egészükben az USA államaiban készültek. Egyetlen alátét vagy csavar sem származhat máshonnan, vagy már csak a degradáló „Assembled-in-USA” címke marad. A jellemzően amerikai Maglite például néhány csavar miatt bukta el a Made-in-USA címkét, ahogyan egyik amerikai autógyár sem használhatja már ezt. A ZT kései persze nem a Made-in-USA címke miatt kiválóak, de a márka piaci sikerének ez mégis kétségtelenül kulcseleme.

A 0357 kés a ZT márkára jellemzően, túlméretes dobozban érkezett, pedig csak egy használati útmutató és egy bubis fólia a puritán körítése. Viszont érdekes módon ez most egyáltalán nem zavart, mert ehhez a késhez valahogy nem is illene egy mikroszálas kendő vagy egy szütyőke. A kés ennél már első látásra is sokkal keményebb fickónak tűnik, hiába ez jelenleg a ZT legegyszerűbb modellje.

GyártóZero Tolerance
Típus0357 BW
Nyitásmódflipper, rásegítéssel
Markolat anyagaG10
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaliner lock
Tömeg120 g
Zárt hossz112 mm
Teljes hossz194 mm
Penge hossza83 mm
Penge vastagsága3,1 mm
Penge anyagaCPM 20CV
Penge alakjadrop point
Penge keménysége60-62 HRC

A 0357-es kés két verzióban létezik, amelyek csak a penge felületkezelésében térnek el. Nekem a blackwash verzió nyerte el leginkább a tetszésemet, mert ettől a vadonatúj kés is kissé kopottnak és karcosnak tűnik, de mégis nagyon jól néz ki. A blackwash jótékonyan elrejti az elkerülhetetlen hajszálkarcokat, így egyáltalán nem kell félteni használat közben a pengét. A polírozott és a DLC bevonatos késeket ezért is kerülöm, mert hiába kerül jó minőségben a pengére bevonat, ha nyomot hagy rajta a munka vagy egy óvatlan mozdulat az élezés közben.

A penge anyaga CPM 20CV acél, amely egy kimagasló minőségű porkohászati szuperacél. Jelenleg ez az amerikai Crucible válasza az osztrák Böhler M390 rozsdamentes acéljára. Érdekesség, hogy a CPM 20CV acélt eredetileg nem a Crucible fejlesztette, de a fejlesztő céget (Latrobe) és vele a technológiát is felvásárolva, jelenleg ők gyártják és forgalmazzák. Az acél neve a 20%-os króm- és 4% vanádium ötvözőre utal, amelyek elképzelhetetlen éltartást és keménységet adnak a késeknek. Az acél finom szemcseszerkezete egy tükörsimára polírozható borotvaélt tesz lehetővé, mellyel egy hajszálból is faragható mini tollas ág.

Benchmade Mini Griptilian, ZT 0357 és Kershaw Dividend Composite
Benchmade Mini Griptilian, ZT 0357 BW és Kershaw Dividend Composite

Sok más szuperacélhoz hasonlóan a CPM 20CV Achilles-sarka is a szívósság, mert a keménység ridegséggel jár együtt. Tehát feszegetni semmiképp sem célszerű egy szuperacél késsel, és nem véletlen, hogy pallosokat, bozótvágókat és bárdokat sem ilyen anyagból készítenek. Egy rövid, viszonylag vastag pengés foldernél természetesen nem ennyire sarkalatos a szívósság kérdése, az éltartás viszont annál inkább. Éltartásban pedig remekel a 20CV.

A csodás penge-jellemzők mellett egy árnyoldalt is muszáj megemlíteni. Ha egyszer élezni kell egy szuperacél kést, akkor az élezéséhez egy a késhez hasonló minőségű (azaz árkategóriájú) élező is kell. Egy CPM 20CV vagy M390 pengés késnek nem érdemes hagyományos acélokhoz készült élezővel vagy egy kínai kerámiakővel nekiesni. Próbálkozni lehet ugyan, de egy új élszalag kialakítására a 8-9 cm pengén egy hét körüli szintidővel lehet számolni. Gyorsabban kopnak a kövek és vezetőrudak, mint csiszolgatott penge. Ha valaki nagyon türelmes és kitartó, akkor hosszú távon sikerülhet valami, de a munkaórákkal is számolva ebből nem lehet jól kijönni. Egy komoly, gyémántporos élező a minimum a szuperacél késekhez. Ezzel érdemes számolnia annak, aki a VG-10 fölötti acélokkal szemezget.

A 0357 pengéje 3 milliméterrel hosszabb, mint a Magyarország közterületein hordható kés, de ennél nagyobb gond a késben lévő rugós rásegítés. Sok nagyon jó csapágyazású, egy mozdulattal nyitható flipperes késem van, amelyeknél a rugónak semmiféle szükségét nem érzem. Ebből a ZT késből is eltávolítható ugyan markolatba rejtett rásegítő rugó, de ennek hiányában a kés egykezes nyitása egy esetlen bénázássá silányul. A foszfor-bronz alátétek egyszerűen nem adnak lehetőséget itt, hogy a flipperrel csuklós rásegítés nélkül, biztosan kinyitható legyen a penge. Gyakorlatilag a kés csak ezzel a rugóval működik olyan flottul, mint a csapágyas kínai kések minden trükközés nélkül. Röviden, a bolondbiztos Speedsafe rásegítés nem lett épp a kedvencem. Viszont ma a Speedsafe nélküli Kershaw és ZT kés a fehér hollóhoz mérhető ritkaság.

ZT 0357 BW klipsz
ZT 0357 BW klipsz

Azt gondolom, hogy az árcímkét elnézve a kés masszív felépítése, a penge megfelelő zárása és egyebek a minimum követelmények. Ezeknek persze tökéletesen meg is felel a kés. A liner lock konkrétan az egyik legjobb, amit én eddig láttam. Vastag, masszív, erős és nagyon-nagyon fogja a pengét. A nyitás hangja leginkább egy Lexus ajtócsukódásához mérhető, egy fülsimogatóan kellemes, magabiztos csattanás.

A markolat G10 paneljei annyira nem csúszósak, hogy már szinte ezt látom a hátrányuknak. Elég nehéz zsebbe csúsztatni ezt a kést, főleg a nagyon szoros, de legalább deep-carry klipsz alatt. Egy vékonyabb nadrágból tuti kitépne egy darabot a kés előrántása. A markolat egyáltalán nem vékony, ránézésre is igen tetszetős, de használat közben én valahogy mégsem érzem tökéletesen kényelmesnek. A kéz méretétől is nagyon függ ez, de én leginkább csak egy jó kesztyűben tudok elképzelni vele hosszabb, erőteljesebb munkát.

A ZT 0357 szinte minden tekintetben szuper kés, de ajánlott címkét mégsem kaphat. Nem csak az a +3mm a gond vele, sokkal inkább a Zero Tolerance árszintje. Ugyan a 0357 a legolcsóbb, belépő szintű ZT, de az európai árából konkrétan 6 darab Kizer Kesmec is kihozható, amit én eléggé jó késnek tartok.

ZT 0357 BW kézben
ZT 0357 BW kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.