Kizer Kesmec zsebkés

Gyakran említem meg a Kizer belépőszintű kését, a Vanguard Kesmec modellt. Hisz az elmúlt években akarva-akaratlan is minden zsebkést ehhez mérek. A Kizer már ezzel az olcsó, egyszerű modellel olyan magasra tette a lécet, hogy azt bizony a nagy márkák középkategóriás kései is le-leverik. Azt is ki merem jelenteni, hogy a Kesmec késnek gyakorlatilag nem csak az árkategóriájában, de még egy picit feljebb sincs igazi kihívója.

A Vanguard Kesmec a Kizer gyártó kínálatának legolcsóbb, legegyszerűbb kivitelű darabja. Egy sallangok nélküli munkakés, mellyel a tervezői (Kim Ning és Azo) nem a késgyártást akarták megreformálni, csupán egy szinte minden feladatban helytálló, igazán strapabíró kést alkottak. A Kizer késeiről szinte nehéz elhinni, hogy Kínában születnek, mert az ennyire giccs nélküli, célszerűségében is szép munkákat látva elsőként inkább a német vagy a svájci iparra asszociálnánk. Szinte szerencse, hogy a Kizer nem autókat gyárt, mert ilyen minőségű és árazású vetélytárs mellett a legtöbb európai autógyár lehúzhatná a redőnyt.

Kizer Kesmec V4461N1
Kizer Kesmec V4461N1

A Kesmec egy egyszerű fekete dobozban érkezik, de a Kizer még ehhez az olcsó modellhez is mellékel egy mikroszálas, Kizer márkajelzéses kendőt. Filléres dolog, de mégiscsak kedves gesztus. Főleg, hogy a Spyderco a 6x ennyibe kerülő késeit is csak egy nejlonzacsiba dobja be.

GyártóKizer
TípusVanguard Kesmec V4461N1
Nyitásmódnyitóvájat
Markolat anyagaG10
Csapágyazásfoszfor bronz alátétek
Zár típusaliner lock
Tömeg134,6 g
Zárt hossz111 mm
Teljes hossz202 mm
Penge hossza91 mm
Penge vastagsága3,2 mm
Penge anyagaN690
Penge alakjadrop point
Penge keménysége58-60 HRC

A penge anyaga Böhler N690 rozsdamentes acél, amely nem véletlenül ennyire elterjedt a középkategóriás késeknél. A japán VG-10 európai megfelelőjeként meglehetősen jó korrózióállóság, megfelelő keménység és jó éltartás jellemzi. Egy közel ideális választás vadász és túrakésekhez. Talán ez az acél is hozzájárul ahhoz, hogy a Kesmec és a Sovereign késeket a kedvenceim között tartom számon.

A drop-point pengeformája szinte minden feladatra alkalmassá teszi a kést. A 91 mm pengehossz ugyan nem hordható legálisan, de szinte minden feladathoz elegendő egy túra során. A kés a hatalmas nyitóvájat és a könnyített linerek súlycsökkentést célzó törekvései ellenére sem túl könnyű. A jobb EDC késekhez képest a Kesmec már-már egy igazi féltégla, viszont a robusztus felépítése túrakésként komoly előnyére válik. A Kesmec szerencsére még bőven az észszerűség határain belül van, ellenben néhány másik Kizer kedvencemmel, mert a Roach és a Sheepdog XL modellek méreteit már én is kissé túlzónak látom.

Kizer Kesmec klipsz
Kizer Kesmec klipsz

A Kesmec klipsze nem tesz lehetővé igazi deep-carry hordmódot, de ezt nem vetem a szemére. Ez nem egy gentleman kés, de még mindennapos hordásra is egy kissé túlméretes. Arra viszont épp elég ez a klipsz, hogy egy túrán ne legyen kényelmetlen a kezünk ügyében tartani.

A késnek meglepően jó a fogása, a pengéjének kidolgozása is példaértékű. Sem a nyitóvájat peremén, sem a pengeháton nem találunk bántó éleket. A pengehát ujjtámasza egyszerű, de mégis kényelmes fogást és irányíthatóságot ad. Nagyon jó kézbe venni ezt a kést.

Kizer Roach, Kesmec és Sovereign
Kizer Roach, Kesmec és Sovereign

A Kesmec ugyan nem rendelkezik magas fidget faktorral, de szükség esetén akár egy kézzel is nyitható a méretes nyitóvájattal. A szoros alátétek között a penge nem a golyóscsapágyas, játszós késeknél megszokottan kipattintható, viszont cserébe egy kis kosz meg sem kottyan neki. A penge természetesen tökéletesen középre zár, és lötyögésnek nyoma sincs. Ennél többet maximum egy fixpengés kés adhat.

A Kesmec kapható prémium változatban is, frame lockos titánium markolattal, S35VN acéllal, csapágyazva, flipperes nyitásmóddal. Viszont én annál is többre becsülöm ezt a mezei, G10 markolatos változatot, amelynek szinte a penge teljes élhossza kihasználható, és nem kell félteni egy nyársfaragáskor sem.

Ha csak egyetlen kést vihetnék magammal, akkor én biztosan ezt a Kesmec kést választanám. Ahogy sokakban, bennem is ez a kés alapozta meg a Kizer márka megbecsülését, és miatta gyűlt fel sok egyéb Kizer a gyűjteményemben. A Kesmec kényelmes fogású G10 panelekkel az elpusztíthatatlanság érzetét adja, és biztos vagyok benne, hogy még extrémebb túrakörülmények között sem hagyja cserben a gazdáját. Az ár-érték arányát nézve verhetetlen. Ez a kés feltétel nélkül kapja meg tőlem az ajánlott címkét.

Kizer Kesmec kézben
Kizer Kesmec kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott