Spyderco Para 3 LW SPY27 zsebkés

A Spyderco PM2 után nagyon szerettem volna egy hasonló kést, amelynek a mérete Magyarországon is lehetővé teszi legális viselését. A Para 3 G10 sajnos nem sikerült jól, de a Para 3 LW személyében végre lett egy hordható és egyben szerethető Spyderco EDC késem. Ez a kis kés egy-két tekintetben meg is változtatta bennem a jó kés definícióját.

Sokáig ódzkodtam a fém linerek nélküli folderektől, de egy olyan ember ajánlotta az FRN markolatos Para 3 LW kést próbára, akinek a szavára adok. Nem bántam meg, a kés már-már ijesztően könnyű, de hiába nincsenek fém linerei, a késen azóta sem tudtam tetten érni ennek a hátrányát.

Spyderco Para 3 LW SPY27 doboz
Spyderco Para 3 LW SPY27 doboz

A Para 3 LW késből is sok verzió is létezik. Ezek a penge acéljában, bevonatában és a markolat színében térnek el. Érdekesség, hogy a markolat színében nincs szabad választásunk, a Spyderco legtöbbször a penge acéljához választja meg a markolat színét. Az alap, CTS BD1N pengés modell fekete, a CPM REX45 acélos sprint-run narancs, a CPM S110V sötétkék, és így tovább. Hozzám egy kobaltkék markolatos, CPM SPY27 pengés változat került. Természetesen a szokásosan puritán Spyderco dobozban, körítések nélkül, csak úgy bezacsizva.

GyártóSpyderco
TípusPara 3 Lightweight C223CBL
Nyitásmódnyitófurat
Markolat anyagaFRN
Csapágyazásfoszfor-bronz alátét
Zár típusacompression lock
Tömeg68 g
Zárt hossz109 mm
Teljes hossz183 mm
Penge hossza74 mm
Penge vastagsága3,7 mm
Penge anyagaCPM SPY27
Penge alakjadrop point
Penge keménysége61 HRC

A penge acéljának elnevezése a Spydercora és a 27-es rendszámú elemre, a kobaltra mint ötvözőre utal. Ez az acél egyedi megrendelésre, csak a Spyderco részére készült a Crucible Industries boszorkánykonyhájában. A tulajdonságait tekintve a VG-10 fölé, leginkább a CPM S35VN és CPM S30V acélok környékére sorolható. Egyes elemzők szerint azoknál egy árnyalatnyival rosszabb éltartással, épp ennyivel könnyebb élezhetőséggel és egy picit jobb szívóssággal rendelkezik. Egy meglehetősen bizalomgerjesztő acélról van tehát szó, de őszintén leírom, nekem az alapmodell CTS BD1N acélja is nagyon-nagyon jónak tűnik. Azt választottam volna, ha nem jön szembe egy akciós SPY27, miközben a BD1N változatra heteket kellett volna várnom. Utólag persze nem bánom, mert a kék markolat nagyon is jól áll ennek a késnek.

Benchmade Mini Griptilian, Spyderco Native 5 REX45 és Spyderco Para 3 LW SPY27
Benchmade Mini Griptilian, Spyderco Native 5 REX45 és Spyderco Para 3 LW SPY27

A Para 3 előző G10 markolatos modellje nem aratott osztatlan sikert késes körökben. Nem arról van szó, hogy az egy rossz kés volna, csak a Para Military 2 nagyon magasra tornászta fel az elvárásokat, és a Para 3 G10 késnek nem mindenben tett jót a zsugorítás. Csak néhány példa. A PM2 klipszét használták a P3 G10 késen is, csakhogy ez már a PM2 késen sem volt deep-carry, és a P3 késen a markolat végére tolódott zsinórfurat miatt még lejjebb csúszott. Az a faramuci helyzet állt elő, hogy zsebbe tűzve a kisebb kés markolatából sokkal több látszik ki. Tovább rontotta P3 G10 helyzetét, hogy a PM2 szinte teljesen egyenes G10 paneljei kisebb méretben egy kicsit még kényelmetlenebbé váltak, viszont egy EDC késnél már nem javasolható, hogy húzzunk taktikai kesztyűt a használata előtt.

A Spyderco a P3 kést ért kritikák után felvette a kesztyűt, és 2019-ben egy olyan könnyített modellt alkotott meg a Para 3 LW késsel, amely már kiküszöbölte a Para 3 gyerekbetegségeit. A kés egy kényelmesebb fogást adó, lekerekített FRN markolatot kapott, egy diszkrét, igazi deep-carry hord-módot is lehetővé tévő drótklipsszel. A klipsznél még olyan apróságra is odafigyeltek, hogy a markolaton egy kevésbé textúrázott, csaknem sima, logós részre feküdjön föl. A tömege nagyon jelentősen csökkent, miközben ugyanazt a masszív, jól bevált formájú, igencsak vastag pengét kaptuk ugyanazzal a zárral. Osztom azok véleményét, akik szerint a Para 3 LW az utóbbi évek legjobban sikerült Spyderco foldere lett.

Spyderco Para 3 LW SPY27 klipsz
Spyderco Para 3 LW SPY27 klipsz

A Spyderco Para 3 LW az a kés, ami végleg eloszlatta bennem félelmet az FRN markolattól, pedig 1-2 éve még azt hittem, hogy sosem vennék meg egy ennyire „műanyag” kést. Ez viszont meggyőzően stabil fém linerek nélkül is, miközben nagyon-nagyon könnyű és igen kényelmes a viselete. Rövid idő alatt a kedvenc folderemmé vált, amiben a legális méretnek, az erősen fidget faktoros compression locknak, a jó fogásnak és a diszkrét hord-módnak is szerepe van. A Para 3 LW megismerése óta a mutatóujjnak kialakított ujjvájat annyira hiányzik a többi legális folderből, hogy nálam jelenleg nincs is komoly konkurenciája EDC szerepkörben.

Szépen lassan, napról napra jobban megkedveltem ezt a kis kék kést. Ma pedig már semmire sem cserélném el, ami azért elég nagy szó. Bár a SPY27 egy nagyon jó acél, de én mégis inkább az alapváltozatban, a CTS BD1N acéllal ajánlom a Para 3 LW kést, mert a drágább acél nem ad hozzá annyit ehhez a késhez, hogy megérje a felárat. Ha az első pókos kését keresi valaki, akkor a Para 3 LW egyik változatában sem fog csalódni.

Spyderco Para 3 LW SPY27 kézben
Spyderco Para 3 LW SPY27 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.