Szerszámteszt: Wiha SpeedE csavarhúzó

A rendszergazdák nem számítógép-szerelők, így viszonylag kevés szerszámot használunk. Ettől függetlenül a legtöbben egyenesen imádjuk a kiemelkedő minőségű, profi szerszámokat. A Wiha SpeedE elektromos csavarhúzója ilyen, egy szűk célcsoport számára ugyan, de kétségtelenül ez a csavarhúzók Ferrarija.

Wiha SpeedE

Két percnyi keresés után is látható, hogy az Interneten nagyon sokan pontozzák le alaposan a Wiha elektromos csavarhúzóját, de a negatív vélemények mögött legtöbbször a teljes értetlenség áll.

„Nem képes kilazítani a csavart.”
„20mm után elakad az önmetsző csavarral.”
„Alulmotorizált.”
„Gyenge.”

Szinte csak ezeket találni róla. A 0.4Nm maximális nyomatékkal ez a csavarhúzó valóban alkalmatlan egy Ikea szekrény összeszerelésére, ahogyan egy kétüléses Caterham is nagyon vacak gép mondjuk trágyaszállításra. Viszont ez nem tényleges hátrány, hiszen nem is erre szánták.

Ennek a szerszámnak az a célja, hogy megkönnyítse azokat a csavarozási munkákat, ahol sok csavart kell viszonylag kis nyomatékigénnyel ki- vagy betekerni sérülékeny helyen. A villanyszerelés pl. egy ilyen terület, a számítógép-szerelés szintén. Ezt a feladatot pedig nagyon-nagyon tudja ez a kis gép.

A Bosch IXO vagy Bosch GO/PushDrive relatív olcsó és szuper kis eszközök, de a méregdrága alaplapok közelében ezeknek egyszerűen nincs létjogosultságuk, hiába sok a csavarozni való. Egy öreg Commodore 64 35 éve sárguló, törékeny műanyag házába feszült csavarjaihoz szintén nem alkalmazhatóak ezek az erőgépek. A Wiha SpeedE csavarhúzójával viszont kényelmesen és gyorsan lehet dolgozni ilyen érzékeny környezetben is. Fél fordulat lazítás kézzel, egy mozdítás a gyűrűn és kint is a csavar. Komolyan, ez már-már a lusták mennyországa.

A csavarhúzó roppant méretes papírdobozban érkezik, ami szép-szép, de valahogy még nem érték utol a Wera termékek kőkemény papírdoboza által sugallt furcsán jó érzést. Ott némelyiknél a kemény papírdoboz nyitásának sziszegő hangja a Csillagok háborúja nyitányaként alapozza meg a bontás után rám törő „Uramisten, ezt a szerszámot egyszer még az unokám is használni fogja!” érzést. Azért ez sem rossz.

Wiha SpeedE készlet tartalma

 • SpeedE csavarhúzó
 • 2db 18500 típusú akkumulátor
 • akkutöltő (USB és 230V)
 • Bosch L-Boxx mini tárolódoboz
 • SL/PZ1 és SL/PZ2, azaz slotted-pozidrive bitek (villanyszerelőknek)
 • PH1 és PH2, azaz philips 1 és 2 bitek (ezeket koptatja leginkább egy rendszergazda)
 • SL 0.5×3.5 és SL 1.1×5.5, azaz egyenes bitek
Wiha SpeedE slim bitek

Előnyei

 • a csavarhúzó tökéletes az érzékeny, óvatos munkához
 • a szabványos, 18500 típusú akku könnyen cserélhető
 • SlimVario bitekből sokféle rendelhető
 • 1000V feszültségig szigetelt (VDE szabvány szerint)
 • Bosch L-Boxx mini tároló jár hozzá
Bosch L-Boxx

Hátrányai

 • a 18500 akku szabványos, de nem kapható minden sarki boltban
 • a SlimVario bitek 6mm-es mérete nem szabványos, így a legtöbb 1/4″ méretű (6,35mm) bit itt nem használható
 • pozidrive bitek hiánya az alapkészletben
 • az akkutöltő első (és második) ránézésre eléggé egyszerűnek tűnik

Hamar megszerettem ezt a szerszámot, ami tökéletesen ellátja a maga feladatát. Nem mondom, hogy nem lehet élni nélküle, de pont egy kategóriát könnyít a rendszergazdák által legjobban utált, monoton csavarozási munkafolyamaton.

A SpeedE csavarhúzóból létezik egy kisebb készletben Industrial verzió is, amely standard 1/4″ bitekkel használható. Az Industrial verzió már nem szigetelt, hálózati töltő és L-Boxx nélkül adják, egyetlen akkut és egyetlen torx bitet tartalmaz a csomagja. Nem hiszem, hogy az Industrial verzió komoly sikerre számíthat a piacon, hiszen már az eredeti SpeedE célcsoportja is eléggé szűk, és a VDE szabványnak megfelelő szigetelés nélkül ezt csak tovább szűkítették.

Remélem, hogy több gyártó is észreveszi ezt a piaci rést, és kihoznak hasonló termékeket. A Wiha versenytársakat látva talán egyszer mérsékli a SpeedE árát, mert az jelenleg inkább a felhők között repked, mintsem a realitás talaján áll. Nagyon szívesen látnék egy hasonló elektromos csavarhúzót a másik kedvenc márkámtól (Wera) is.

Fontos!

Kőgazdag feleségek (vagy férjek) csak akkor csempésszenek Wiha SpeedE dobozt „Macikámnak” felirattal, masnizva a karácsonyfa alá, ha a párjuk biztosan gyakran és szívesen szerel számítógépeket. Másoknak még egy kockás zokni is több haszonnal bír. Szóval, csak óvatosan!

A szerszámtesztek kizárólag a saját tapasztalataimon alapulnak, és az azokban leírtak a saját véleményemet tükrözik. Sem az említett szerszámok gyártásában, sem azok eladásában nem vagyok érdekelt. Szponzorálásra a blogomon megjelenő bejegyzések esetében nincs lehetőség.

Linkek

https://www.wiha.com/