Szerszámteszt: Engineer PA-09 présfogó

Szerintem minőségi szerszámokat csak Németországban és Japánban gyártanak manapság, ezen országokban viszont már a munkabérek miatt sem lehet olcsó egy termék. Kétszer is érdemes átgondolni, hogy milyen célszerszámra ruház be az ember. Az Engineer PA-09 présfogó olyan, amire érdemes áldozni. Legalábbis akkor, ha az embernek sokszor akad dolga a kis keresztmetszetű vezetékre préselendő csatlakozókkal.

Az Engineer PA-09 fogó első ránézésre egyszerű szerszámnak tűnik, de a látszat csal, mert itt a titok nem egy ördögien trükkös működésben, hanem a kialakítás japán precizitásában rejlik. Ennek a fogónak ebben nincs párja, semmi sallang nincs benne, csak a precizitása emeli a PA-09-et a legtöbb présfogó fölé. Szinte látom lelki szemeim előtt a maximalista japán mérnököt, aki a világtól elvonultan, az ősei bölcs haikuiból erőt merítve tökéletesítette a fogó rögzítőrugójának egyik befogását.

Engineer PA-09, az egyszerű tökéletesség mintaképe Japánból

Van 1-2 kínai krimpelőfogóm mikróérintkezőkhöz, és ezek közül több is egy lépésben hajtogatja rá az érintkezőt a vezetékre és a szigetelésre. Ez látszólag egy gyorsabb, egyszerűbb megoldás, csakhogy a keletkező selejtek száma miatt mégsem az. Az épphogy elhajló, épphogy elcsúszó fülek marha idegesítőek tudnak lenni egy sokeres vezeték szerelése közben. A PA-09 három lépéses préselése esetén ilyen nem sok van, legalábbis a szerszám hibájából biztosan nem. Az előírások követése mellett még bénázásra hajlamosabb kézben is tökéletes csatlakozók születnek a PA-09 fogóval.

Egy préselt érintkező a Molex csatlakozóhoz

A PA-09 nem a legolcsóbb fogó a piacon, az árából 4-5 kínai présfogó is megvásárolható, viszont a másik oldalról nézve az is igaz, hogy a PA-09 fogóval egy minőségi osztályba sorolható fogók árából 8-10 PA-09 is megvásárolható. Sokat elmond erről a fogóról, hogy az egy mérettel nagyobb, PA-20 típus beszerzésének egyszerűen nem tudtam ellenállni, amikor az került sorra a TME tavalyi készletkisöprő akciójában.

Engineer PA-20 és PA-09

Ha egyszer eljutok Japánba, akkor sok dolgom lesz ott. A fugut ugyan nem próbálom ki, de egy japán szerszámáruházban biztosan eltöltök majd néhány órát. Gyűjtenem kell még kicsit az útra, mert a bőröndöm hazafelé esélyesen duplán túlsúlyos lesz olyan szerszámoktól, amikről most még nem is hallottam.

A szerszámtesztek kizárólag a saját tapasztalataimon alapulnak, és az azokban leírtak a saját véleményemet tükrözik. Sem az említett szerszámok gyártásában, sem azok eladásában nem vagyok érdekelt. Szponzorálásra a blogomon megjelenő bejegyzések esetében nincs lehetőség.

Ajánlott

Linkek

http://www.engineer.jp/en/products/pa09e.html