Sűrített levegős palackok helyett

A számítógépek és egyéb elektronikai eszközök portalanításához kerestem használható alternatívákat. Leggyakrabban „sűrített levegős” palackokat használunk. Megjegyzem, furcsa az elnevezésük, mert sűrített levegőt egyik kereskedelmi forgalomban kapható flakon sem tartalmaz. Ezeknek kiváló alternatívája az Xpower Airrow Pro légfúvó.

A „sűrített levegős” palackok problémái

Kezdem azzal, amit sokan nem tudnak. A palackokban nem sűrített levegő, hanem leggyakrabban halogénezett szénhidrogének keveréke van. A propán, bután és egyéb szénhidrogének fokozottan tűz és robbanásveszélyessé is teszik a palackokat. Emellett a kiáramló gáz hőmérséklete jóval fagyáspont alatti is lehet. A ferdén tartott palackból ez részben folyékony halmazállapotban is távozhat, ami nem csak foltot hagy, de szembe vagy bőrre kerülve komoly fagyási sérülést is okozhat.

A gázok belégzésének komoly egészségügyi kockázatát sem ismerik sokan, az egymás arcába, hajába fújkáló youtuberek pl. biztosan nem. Pedig ezek a termékek is gyakorlatilag olyanok, mintha csak szipuzásra találták volna fel őket.

Minden előírást betartva is ott lesz a következő probléma a használat első percében. A túlnyomás miatt gyorsan kiáramló gáz alaposan lehűti a palackot, aminek ezáltal csökken a nyomása. Egy palack ereje már 1-2 fúvás után érezhetően lecsökken, és hiába fújkálunk vele, már csak pazaroljuk a gázt. Esetleg várhatunk, hogy 15-20 perc alatt újra felmelegedjen a palack. Én a melengetős cserélgetés miatt már egy gép tisztításához is 2-3 palackkal felfegyverkezve kezdek csak neki.

Számos hátrányukat lehetne még felsorolni, de nem boncolnám tovább a témát. Én a fentiek miatt keresgéltem más megoldást a portalanításra.

Lehetséges alternatívák

A garázsba való kompresszorok, lombfúvók és drága, újratölthető palackok mellett néhány cég árul kisebb, számítógép-tisztításra tényleg alkalmas légfúvókat (Pl. Metrovac ED-500, CompuCleaner Xpert, Xpower Airrow Pro).

Sajnos, magyarországi forgalmazója egyiknek sincs. Legfontosabbként az ár-érték arányt szem előtt tartva én végül az Xpower Airrow Pro mellett döntöttem. Az Amazon.de egyik angliai eladójától rendelve a 2. napon kaptam a kezembe, korrekt dobozban, EU csatlakozóval szerelt változatban. Az ára elsőre borsosnak tűnhet, de a hagyományos palackokhoz mérten (1500 Ft / 600ml) még így is nagyon hamar megtérül.

Xpower Airrow Pro
Xpower Airrow Pro

A készülék 550W teljesítményű és 90 CFM légszállításra képes. A magassága nem éri el a 20cm-t, így mindenestől sem foglal el több helyet, mint 2 palack porspray.

Az első próbák alapján azt kell mondjam, hogy nagyon-nagyon megérte az árát. Egy jó minőségű frissen bontott, nem lehűlt sűrített levegős palack az első 2 fúvásra egyértelműen erősebb légáramot kelt kis felületen, de 3 fúvástól már az Xpower készüléke nyeri a versenyt. Nagyon komoly és erős légáramot kavar, és a jópár szűkítővel nagyon alapos portalanítást tesz lehetővé.

Majdnem elfelejtettem leírni, de a gép hangja természetesen a teljesítményéhez aránylik, azaz rettenetesen hangos, leginkább a porszívókra jellemző erősségű.

Linkek:

https://www.amazon.de/
https://xpower.com/shop/a-2-airrow-pro-multipurpose-electric-duster-blower/