Szerszámteszt: Knipex 86 05 250 fogó

Ha valakinek megbízható, tartós fogó kell a munkához, akkor előbb-utóbb a német Knipex gyártó fogóiból kezd válogatni. Nem hiszem, hogy ezt sokan vitatnák. Sok-sok év alatt még egyetlen Knipex fogómban sem csalódtam, az RJ-45 krimpelőjük éppúgy tökéletes, mint az ESD-s mikró oldalvágójuk. Mind közül a 86 05 250 számú az egyik kedvencem, erről írok most néhány szót.

A Knipex 86 05 250 első ránézésre kissé hasonlít egy vízpumpafogóra, de semmiképpen sem keverendő össze azzal. Ennek a fogónak a pofái teljesen simák, és a vezetésük miatt végig párhuzamosak futnak, akár nyitjuk, akár zárjuk a fogót. A Knipex 86 05 250 nem is kimondottan fogó, inkább egy fogó és egy csavarkulcs szerelemgyerekeként jellemezném. Akár egy teljes villáskulcskészletet is képes kiváltani, hiszen a pofáival 0-tól egészen 52 mm méretig tudunk ráfogni a csavarfejekre. A fogó pofáinak távolsága a közepén lévő rugós gomb megnyomása után állítható, ezután a fogó szárainak teljes nyitása és zárása között kb. 7mm távolság mérhető. Nagyon-nagyon erősen, hézag nélkül lehet vele ráfogni a makacs csavarra, ráadásul anélkül, hogy a fogó roncsolná azt.

Knipex 86 05 250

A 3D nyomtatóm szerelésekor volt leginkább életmentő ez a szerszám. A fúvóka kiszereléséhez a fűtőblokkot fel kell melegíteni, majd a 250 fokos blokkból lehet csak óvatosan kitekerni a réz fúvókát. Eközben a sérülékeny fűtőblokkot szilárdan kell tartani, de a fűtőelem és a termisztor merev, könnyen törhető vezetékei útban vannak, és persze minden éget. Visszafelé ugyanez. Lehet szerencsétlenkedni más fogóval, kulccsal, de ennél a fogónál praktikusabb és biztonságosabb szerszám egyszerűen nem létezik ehhez a művelethez.

A Knipex fogók ára elsőre picit húzós, de a kézbevétel után már egyértelmű lesz a legfontosabb: Knipex fogóra csak egyszer kell az életben beruházni, és az még unokákat is szolgálni fogja.

Ha valakinek kétségei lennének a Knipex fogók tartósságával kapcsolatban, akkor javaslom megtekintésre egy idióta amcsi youtuber videóját. A fószer egy alap Knipex oldalvágó fogót markolatánál fog be egy nagy satuba, hogy kettévágjon vele egy szerszámacélból készült imbuszkulcsot. (A videó linkje lent, 11:14-től van az ominózus jelenet.) Már maga az ötlet is egy teljesen nonszensz, lehetetlen hülyeség. Csak az volt kérdéses számomra, hogy a markolatánál vagy a fejénél törik-e majd ketté az a szerencsétlen szerszám, mielőtt a szilánkjai a kamerába csapódnak. Lelövöm a poént, az a Knipex oldalvágó bizony kettévágta azt az imbuszkulcsot.

A szerszámtesztek kizárólag a saját tapasztalataimon alapulnak, és az azokban leírtak a saját véleményemet tükrözik. Sem az említett szerszámok gyártásában, sem azok eladásában nem vagyok érdekelt. Szponzorálásra a blogomon megjelenő bejegyzések esetében nincs lehetőség.

Linkek

https://www.knipex.com/
https://youtu.be/beuzf8717FA/