Szerszámteszt: Philips #2 csavarhúzók

Úgy gondolom, hogy a szerszámok közül nem csak a méregdrága, valamiben különleges eszközök érdemelnek említést. Hiszen legtöbbször a legegyszerűbb szerszámok könnyítik vagy épp keserítik meg az életünket. A rendszergazda kezében az egyik leggyakrabban használt szerszám a mezei Philips 2-es (PH#2) csavarhúzó. Erről ejtenék most 1-2 szót.

Wiha és Wera PH2 csavarhúzók, mindkettő jó választás

Nem írok itt a Philips típus történetéről vagy a specifikációjáról, akit érdekel, az utánanézhet a Wikipédia oldalain. Annyit szögeznék csak le, hogy a Philips csavarfejet előszeretettel alkalmazzák olyan területeken a gyártók, ahol várhatóan kevésbé hozzáértő kezek dolgoznak majd vele. A kialakítása miatt a Philips csavarfejből fokozottan hajlamos kiugrani a csavarhúzó, ezáltal viszont csökken az esélye annak, hogy egy-egy avatatlanabb kéz a csavar túlhúzásával komolyabb károkat okozzon. Persze sok PC ház alaplapi vagy hátlapi rögzítőpontja mesélhetne rémtörténeteket, hogy egy-egy erősebb kéz mennyire el tudott bánni velük a Philips csavarfejek ellenére is.

Tehát a Philips direkt ilyen „kiugrós” csavarfajta. Emiatt még fontosabb ennél a típusnál, hogy a szerszám tökéletes éllel illeszkedjen a csavar hornyába. Ennek a látszólag egyszerű követelménynek az olcsó csavarhúzók általában egyáltalán nem, de a középkategóriások is csak az első 50 csavarig tudnak megfelelni. A jó munkához jó szerszám kell, és erre egy Philips csavarhúzónál egyszerűen nincs szemléletesebb példa.

Egy olcsóbb PH#2 csavarhúzóm éle ilyen az első 5 csavar után, és a csavarokat sem hagyta szebb állapotban

A sok-sok év alatt elkoptattam néhány csavarhúzót. Némelyiket 2 perc után dobtam ki, és némelyik évek után is tökéletes. Az élelmiszer diszkontok és barkácsáruházak akciós kínálatát el kell felejteni. A tapasztalataim mondatják ki velem, hogy csavarhúzót leginkább Wera vagy Wiha gyártótól érdemes választani. Igaz, hogy egy ilyen kétszer annyiba kerül, mint egy akciós a barkácspultról. Az viszont borítékolható, hogy nem csak kétszer annyi ideig lesz használható.

Egy Wera PH#2 csavarhúzó éle magáért beszél

Én a jelenlegi kínálatból a Wera 008752 PH#2 csavarhúzót ajánlom leginkább. Nem szajkózom itt a tulajdonságait vagy a marketing szövegét, egyszerűen csak kijelentem, hogy ilyennek kell lennie egy szerszámnak, amelyet én jó szívvel ajánlani merek. Nincs LED, nincs racsni, nincsenek markolatba rejtett, cserélhető pengék, egyszerűen semmi sallang, ez „csak” egy minőségi PH2 csavarhúzó. Nem kell készletben venni, így 2 akciós pizza árából, 3000 Ft körül beszerezhető.

A szerszámtesztek kizárólag a saját tapasztalataimon alapulnak, és az azokban leírtak a saját véleményemet tükrözik. Sem az említett szerszámok gyártásában, sem azok eladásában nem vagyok érdekelt. Szponzorálásra a blogomon megjelenő bejegyzések esetében nincs lehetőség.

Linkek

https://www-de.wera.de/en/