Spyderco Tenacious Lightweight zsebkés

Érdekes módon a fenti kés nem a Spyderco márka, vagy prémium penge miatt került a látókörömbe. Egyszerűen egy félig fogazott kést akartam, mert nosztalgikus érzelmek ébredtek bennem, amikor rájöttem, hogy sehol sem találom a félig fogazott pengés CRKT késemet. Sok évig szolgált, az utolsó munkahelyemről kilépéskor még a kilépős dobozomban volt, de mára fogalmam sincs, hogy hová lett. Nem kellett prémium anyag, nem kellett márka, csak kellett valami, ami hasonlít a jó öreg pizzaszeletelőmhöz. A fekete bevonatos, félig fogazott Spyderco Tenacious LW pedig pont ekkor került elém.

A Spyderco márkáról már több bejegyzésben írtam. Azon kevés amerikai gyártó közé tartoznak, akik még talpon maradtak a nagy késgyártók közül. Ezt talán a részben Kínába kiszervezett gyártásnak, és az olcsóbb Byrd almárka bevezetésének is köszönhetik. Hozzá kell tegyem, hogy a felhasználók számára ebből maximum annyi előny mutatkozik, hogy a Spyderco nem tűnik a süllyesztőben. Sajnálnám, ha ez bekövetkezne, mert igazán kedvelem a Spyderco célszerűséget a megjelenés elé helyező modelljeit.

A Tenacious kést Sal Glesser és a fiával, Eric-kel közösen tervezte. Őszintén meg kell mondjam, hogy én az öreg formaterveit sokkal jobban kedvelem. Eric néhány önálló terve érdekes, némelyik extravagáns, de a legtöbbjüket egyszerűen nem is tudom hová tenni. Például az egyébként nem rossz Manix 2 kését egyáltalán nem tudom megkedvelni. Az olcsó, Kínában gyártott Value szériás Tenacious kés viszont telitalálat, nagyon úgy tűnik számomra, hogy nem végeztek fércmunkát vele.

Spyderco Tenacious doboz
Spyderco Tenacious doboz

A Spydercotól megszokott módon fekete-piros, egyen Spyderco dobozban, zacsizva érkezett a Tenacoius. Tény, hogy a magasabb kategóriás Spyderco modellekhez sem kapunk többet. A kés viszont magáért beszél, a fotókon barnásnak tűnik, de a valóságban a zöldhöz picit közelebb áll. Tisztességes éle van, és a félig fogazott penge pedig még egy kicsit hozzátesz a militáris, agresszív megjelenéséhez. Nem szelíd, de legalább igazán tetszetős.

GyártóSpyderco
TípusTenacious Lightweight C122PSODBK
Nyitásmódnyitófurat
Markolat anyagaFRN
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaliner lock
Tömeg105 g
Zárt hossz110 mm
Teljes hossz195 mm
Penge hossza85 mm
Penge vastagsága3,1 mm
Penge anyaga8Cr13MoV
Penge alakjadrop point
Penge keménysége59 HRC

A kínai 8Cr13MoV acélról már írtam 1-2 szót a Kershaw Cryo késnél, és azóta is tartom a véleményem, hogy hétköznapi használatra bőven elegendő tartalékkal rendelkezik ez az egyszerű anyag. Aki próbált már szuperacélon élt helyreállítani, az biztosan egyetért velem, és jó eséllyel mindennapos használatra inkább választ ilyen egyszerűbb acélt. A penge szép, de nem túl tartós fekete bevonatot kapott. Ez persze nem meglepő módon nem DLC, hiszen egy DLC bevonat önmagában is csaknem kitenné a Tenacious zsebkés árát. Ettől függetlenül nagyon mutatós, és sokat hozzátesz a kés megjelenéséhez, legalábbis kezdetben.

A fogazott élről ejtenék még 1-2 szót. A fogazásnak elsősorban akkor van jelentősége, ha a késsel nehezebben vágható dolgot szeretnénk biztosabban átvágni, de a vágás pontosságának kisebb a jelentősége. A fogazással megnövelt élhossz és a csúcsok roncsoló ereje miatt a penge vágási teljesítménye gyakorlatilag többszöröződik. Egy fogazott penge még életlenebb állapotában is sokkal könnyebben vág át egy kötelet, zsinórt vagy paradicsomhéjat. A vágási pontosság viszont ezzel egyenes arányban csökken, általános használat során tehát a fogazásnak több a hátránya, mint a haszna. Nekem sincs a fogazásra szükségem, csak a másik késem iránti nosztalgia miatt választottam épp ezt a pengét. Józan ésszel, általános felhasználásra most is inkább a sima pengét ajánlom.

Spyderco Tenacious klipsz
Spyderco Tenacious klipsz

A kés oliva-zöld markolata a Para 3 LW késnél megismert FRN, ami egy üvegszál erősítésű, könnyű, de erős műanyag. A Para 3 késsel ellentétben viszont a Tenacious könnyített, de teljes acél linerekkel rendelkezik. A Spyderco késeken nem túl gyakori liner lock persze ezek nélkül bajosan is lenne kialakítható, de mindenesetre ránézésre is elég masszív lett ez a kés ezektől. Nem is igazán illik rá a lightweight jelző, hiszen a 105 gramm már nem is annyira pehelysúly a foldereknél. A liner lock is kapott a fekete bevonatból, viszont maga a liner lock valamivel vékonyabb, mint azt a jobb késeknél megszokhattuk. Talán egy-két olcsó, nevenincs, kínai késen láttam csak hasonlót. A pengét ennek ellenére tökéletesen fogja, és mivel egy olcsóbb késről van szó, nem is kötök nagyon bele.

A Tenacious klipsze nem deep-carry, viszont négy pozícióban is felszerelhető. A kényelmes viseletének, betűzésének a trükkje itt is a LW modelleknél megismert ötlet, hogy a klipsz alá a Spyderco logója kerül, ahol aránylag sima a markolat, míg máshol ott a jól eltalált csúszásmentes textúra. A kés fogása az FRN markolatnak és a megfelelő méretének köszönhetően elég jó, én akár komolyabb munkához is kényelmesnek találom.

Spyderco PM2, Tenacious és Para3
Spyderco PM2, Tenacious és Para3

Nincs benne prémium anyag, nincs back- vagy compression lock, de meglepő módon ez a kés mégis jó. Többszörösen igazolja, hogy a legolcsóbb modellek is lehetnek sok szempontból a legjobbak. Sajnos, a penge jóval a legális, 80 mm fölötti hosszal rendelkezik, és a fogazás csak tovább ront az élhossz miatt már amúgy is illegális kés helyzetén. Magyarországon, közterületen viselni emiatt nem célszerű, és ez sajnos sokat levon a használati értékéből.

A Spyderco Tenacious LW az első bejegyzésben említett okok miatt került hozzám, a Spyderco katalógusban sosem akadt volna meg a szemem rajta. A sors furcsa fintora, ha mégis az egyik leginkább beváló Spyderco folderemmé növi ki magát. Meglátjuk mit hoz a jövő. Ma pedig kap egy ajánlott címkét, merthogy ez egy jó kés.

Spyderco Tenacious kézben
Spyderco Tenacious kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott