Cold Steel SRK SK-5 kés

Nem gyűjtöm a fixpengés késeket, de azt elismerem, hogy érzek irántuk valamiféle gyerekkorból magammal hozott rajongást. Ennek oka abban keresendő, hogy a VHS korszakban legfeljebb csak a filmeken láthattunk túlélőkéseket. Krokodil Dundee, Rambo és társaik hangalámondással bejutottak, de késből maximum 3. osztályú, béna vadászkést lehetett beszerezni. Nálam a fentiek miatt csúszott be 1-2 fixpengés a zsebkés-gyűjtemény darabjai közé. Az egyik ilyen becsúszó a Cold Steel SRK SK-5 volt.

A Cold Steel az SRK (Survival Rescue Knife) túlélőkést 2008 óta több verzióban is gyártja. Az eredeti AUS-8A verzió ugyan már kifutott, de megvehetjük SK-5, VG-10 vagy CPM 3V anyagú pengével. A különböző verziók között persze árban is nagyon komoly különbségek vannak. Konkrétan egy VG-10 áráért 3 darab, egy CPM 3V áráért pedig 5 darab SK-5 kés kapható. Mégsem csak az ára miatt választottam a legolcsóbb, SK-5 pengés verziót. Szeretem a szénacél késeket, talán mert valamiért a több száz éve gyártott kardok utódait látom bennük, és persze semmi bajom azzal, hogy ezekről a késekről gondoskodni kell.

Cold Steel SRK SK-5 doboz
Cold Steel SRK SK-5 doboz

Az SRK kés a szokásosan egyszerű, de hatalmas fekete-kék-fehér Cold Steel dobozban érkezett. A zacskóból kivéve rögtön szembesültem vele, hogy a gyártó az idő előtti rozsdásodásnak rettenetes mennyiségű szilikonzsírral tervezte elejét venni. Hozzá kell tegyem, hogy sikerrel, de ettől a penge és a Secure-Ex tok belseje is gyakorlatilag úszott a kenőanyagban. A légmentesen zárt zacskó azért szimpatikusabb megoldása ennek a problémának. A használatbavételt így alapos takarítás előzte meg, és a késsel emiatt sem lenne kedvem egyhamar ételhez nyúlni.

GyártóCold Steel
TípusSRK SK5 49LCK
Markolat anyagaKray-Ex
Tömeg215 g
Teljes hossz273 mm
Penge hossza154 mm
Penge vastagsága4,9 mm
Penge anyagaSK-5
Penge alakjaclip point
Penge keménysége55-57 HRC

A penge anyaga SK-5 szénacél, amely az ANSI szabvány szerinti 1080-as acél japán megfelelője. Ez az acél borzasztóan keményre edzhető (akár 65HRC), de a Cold Steel a szívósságot előtérbe helyezve csak 55-57HRC keménységre hőkezeli. A viszonylag vastag penge (5mm) ettől szinte elpusztíthatatlan szívósságot kap, amely még extrém körülmények között is kellően ellenállóvá teszi.

A szénacél penge viszont egyáltalán nem rozsdaálló, ezért a tulajdonosnak kell gondoskodnia a penge folyamatos ápolásáról. A gyártó egy kevésbé tartós, fekete porfestéssel picit besegít ugyan, de használat közben ez gyorsan lekopik. A szememben persze a kopottas bevonat és a kissé patinás penge semmit nem von le a kés értékéből, csupán igazolja, hogy használati eszközről van szó. A rozsda persze más, az elhanyagoltságot és nemtörődömséget jelezne.

Cold Steel SRK SK-5
Cold Steel SRK SK-5

A túlélőkéseknél megszokott clip point formát ennél a késnél szerencsére nem rontották el értelmetlen fogazással. Tudom, van aki kedveli a félig vagy teljesen fogazott pengéket, de ezeknek a használhatósága egyértelműen korlátozottabb, az élezésük pedig sokkal körülményesebb. A szénacél penge könnyen élezhető, és ezt rögtön meg is tapasztalhatjuk a kés letakarítása után, mert a gyári él maximum egy 3-as osztályzatot érdemelne. Nem teljesen életlen, de meg sem közelíti azt a szintet, amit ez a kés is megérdemel. Szerencsére nem kellenek speciális vagy drága eszközök az élezéséhez, az egyszerű köveken is könnyen és szépen megélezhető.

Ahogy írtam már, a pengét porfestés védi, és emiatt a pengeháttal nem is indíthatunk szikravetőt. Ez egy apró hiányosság, amit sokan úgy orvosolnak, hogy a pengehátról néhány centiméteres szakaszon eltávolítják a festéket. Nekem erre nincs igényem, „egy kés nem kés” alapon túrázok, és a legtöbb szikravetőhöz acélt is kapunk. A penge éltartása nem olyan rossz, de komoly használat esetén azért a terepen is szükséges egy-egy utánélezés, így hosszabb túrán az élezőt nem szabad otthon felejteni. Én még egy törlőrongyot is javaslok a kés mellé, mert a szénacélt nem szabad huzamosabb ideig nedvesen, vagy szennyezetten hagyni.

A kés markolatanyaga a gumiszerű Kray-Ex, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A meglehetősen vastag és hosszú markolat még méretesebb kézhez is teljesen megfelelő, ráadásul minden körülmények között nagyon kényelmes és biztos fogást ad. Az egyetlen hátránya, hogy nem az öröklétnek készült. Érdekes helyzet, hogy egy túlélőkésnél a réz szegeccsel rögzített markolatra kell a legjobban vigyázni. A penge akár ütőfával is vígan gyötörhető, amíg a markolatra nem csapunk rá.

ESEE 4, Cold Steel SRK SK-5 és Mora Garberg
ESEE 4, Cold Steel SRK SK-5 és Mora Garberg

A kés tokját Secure-Ex becenévvel illeti a gyártó, de ez a szép név is csak a fröccsöntött, szegecselt műanyag tokot takarja. Hozzáteszem, én ezeket a tokokat kedvelem a legjobban, számomra sem a bőr, sem a kydex nem ennyire praktikus. A pengét a tok függőleges, heggyel lefelé helyzetben elfogadhatóan rögzíti, de vízszintesen vagy heggyel fölfelé azért nem javasolnám hordani, mert a Secure-Ex tok a „gumimarkolatot” nem fogja túl harapósan. A patentos markolatpánt persze segít valamit. Kényelmes megoldás, hogy az övbújtató patentos és tépőzáras, így a kés fel- és levétele során nem kell teljesen végigfűznünk az övet.

Összefoglalva, a Cold Steel SRK legolcsóbb verziója is egy hamisítatlan, brutális túlélőkés, amelyet még extrém körülmények között, szándékosan is nehéz elpusztítani. Léteznek jobb kések, de az ár-érték arányával az SRK jelenleg verhetetlen. Nem is kérdéses számomra, hogy az SRK SK-5 ajánlott címkét érdemel.

Cold Steel SRK SK-5 kézben
Cold Steel SRK SK-5 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott