Kershaw Dividend Composite zsebkés

A Kershaw márkától megszoktam, hogy legtöbbször elfogadható minőségű, de egyszerűbb és olcsóbb késeket dobnak piacra. Ez az esetek 95%-ában így is van, hisz nem a Zero Tolerance márkájuknak akarnak cégcsoporton belül konkurenciát teremteni. A késeik maradék 5%-a azonban mégis érdekes, és a címben említett kompozit pengés kés a legkiválóbb példa erre.

A Kershaw Dividend sorozat darabjai könnyű, egyszerű, EDC szerepre szinte tökéletes, de alapvetően egyszerű kések. A Composite verzió azonban alaposan kilóg a sorból, hisz a pengéje nagyon-nagyon távol van a szokványostól. A penge két teljesen különböző acélból van egy fogazott mintát követő vonal mentén összeillesztve. A penge felső részét, a pengehátat Böhler N690 acélból alakították ki, míg az alsó, él rész CPM D2 acélból készült. A két részt egy vékony, réz réteg kapcsolja össze. A kő-mosott felületkezelés a két résznek látványosan eltérő árnyalatot ad, amitől a kompozit penge igencsak különleges megjelenést kap. Ez a penge persze alaposan megdrágítja a gyártást, így a Composite verzió a normál Dividend kések árának konkrétan a duplájába kerül.

Kershaw Dividend Composite doboz
Kershaw Dividend Composite doboz

Érdekesség, hogy a Kershaw kések jellemzően a KAI csoport kínai gyáraiban készülnek, de a Dividend Composite kést az USA Oregon államában gyártják, ezért is került a markolatára az apró amerikai zászló, amellyel a Kershaw csak Made-in-USA címkére jogosult termékeit látja el. Talán ez is magyarázza, hogy minőségében miért áll olyan közel a ZT márka késeinél megszokotthoz.

A Kershaw Dividend Composite kés csomagolásán azonnal tetten érhető, hogy a Kershaw késeket azért a másodosztályba sorolja a KAI csoport. A kés doboza pont az az apró, piros doboz, mint az összes Kershaw késé. Még a használati utasítása is csak szorosan összetekerve fér be a kés mellé. Vicces ezt látni, mert amennyire szándékosan alulméretezett egy Kershaw kés doboza, pont annyira eltúlzott méretű egy ZT késé. Ez a kés ennél biztosan többet érdemel.

GyártóKershaw
TípusDividend Composite 1812OLCB
Nyitásmódflipper
Markolat anyagaalumínium
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaliner lock
Tömeg85 g
Zárt hossz110 mm
Teljes hossz185 mm
Penge hossza78 mm
Penge vastagsága2,2 mm
Penge anyagaCPM D2, Böhler N690
Penge alakjasheep foot
Penge keménysége59-60 HRC

A penge élét CPM D2 acél adja, amely a hagyományos D2 acél porkohászati megfelelője. A CPM D2 acélnál is a D2 acélnál megszokott ötvözőket használják, de a porkohászati eljárás miatt kialakuló finomabb szemcseméret szinte minden téren jelentősen javítja az acél tulajdonságait. A CPM D2 emiatt korrózióállóbb, szívósabb, éltartóbb és finomabbra élezhető penge kialakítását teszi lehetővé. A pengehátat a Böhler N690 acélja adja, amely elsődlegesen a penge szívósságához járul hozzá. Legalábbis a gyártó állítása szerint, mert szerintem az N690 alkalmazása csak a penge extravagáns megjelenéséhez tesz hozzá, viszont ahhoz nem is keveset.

Kershaw Dividend Composite klipsz
Kershaw Dividend Composite klipsz

Ez a kés szinte hibátlan. A teljesen deep-carry hordmódot adó klipsze négy pozícióba szerelhető. A pengehossza még Magyarországon is legális, az alumínium markolata szép és jó fogást ad, és a kés pehelykönnyű. A vékony penge metszőképessége kiváló, nagyon jól irányítható, éltartó, de mégis jól élezhető. Hogy őszinte legyek, majdnem egy tökéletes EDC zsebkést ismertem meg benne. Egyetlen tökéletlen pontjának az egyébként jól működő Speedsafe rásegítést látom. A rugós nyitássegítő miatt a viselése illegális itthon, ha viszont eltávolítjuk a rugót, akkor pont olyan esetlenül bénázós késsé alakul, mint az egyik előző bejegyzésemben említett ZT 0357.

Benchmade Mini Griptilian, Kershaw Dividend Composite és Spyderco Para 3
Benchmade Mini Griptilian, Kershaw Dividend Composite és Spyderco Para 3

Meglátásom szerint picit el is pozicionálta a gyártó ezt a kést, mert egy ennyire különleges és klassz zsebkés már sokkal inkább a Zero Tolerance minőségi osztályába illene. Természetesen tudom, hogy a ZT késekkel szemben a gyártónak túlépített, mindent kibíró elvárásai is vannak, amelynek a vékonyabb penge talán már nem felelne meg.

A Kershaw Divided Composite egy nagyon szép, igazán minőségi és érdekes zsebkés. Ajánlott címkét csak azért nem kap tőlem, mert a gyönyörű megjelenése a kés használati értékéhez nem tesz hozzá annyit, amennyivel ez a kés drágább az egyszerűbb pengéjű verziókhoz képest.

Kershaw Dividend Composite kézben
Kershaw Dividend Composite kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.