Real Steel G5 Metamorph Compact zsebkés

A nemrég beszerzett Real Steel G5 Metamorph Compact zsebkés picit kilóg a főként munkakésektől tobzódó gyűjteményemből. Ez egy elegáns, apró, szép, minőségi gentleman folder, amelynek nem a használhatósága, hanem az egyszerűsége és a játékossága fogott meg. Az viszont nagyon.

A kínai gyártó csak 2013. óta forgalmaz a saját, Real Steel márkaneve alatt késeket. A késeik kétségtelenül jó ár-érték aránnyal rendelkező modellek, de izgalmas és érdekes késeket ma még nem a Real Steel katalógusában érdemes keresgélni. Kivételek persze vannak, példa kedvéért rögtön itt a G5 Metamorph Compact késük, amelyet kézbe véve még egy „huha, ez nem rossz” suttogás is kicsúszott a számon.

A kés tervezője Ostap Hel egy fiatal, lengyel késtervező, aki csupán 2012. óta tervez késeket. Munkáival mégis számtalan gyártó kínálatában találkozhatunk, a Real Steel mellett a WE és a Bestech is forgalmaz a tervei alapján készített késeket. Még nem igazán forrt ki bennem, hogy kedvelem-e a munkáit, de a G5 Metamorph Compact kése mindenképp bizakodásra ad okot.

Real Steel G5 Metamorph Compact doboz
Real Steel G5 Metamorph Compact doboz

A képeken talán nem jön át, de a Real Steel G5 Metamorph Compact egy gyönyörű dobozban érkezett. Az újheggyel is könnyen kitapintható, szép Real Steel felirat, a selyemszerű bevonattal ellátott kemény kartondoboz, a védőszivacs, a Real Steel feliratos mikroszálas kendő és a szépen harmonikaszerűen összehajtogatott útmutató mind-mind picit hozzátesznek az érzéshez, hogy egy prémium terméket kaptunk a pénzünkért. Ez a kés, ilyen csomagolásban nagyon-nagyon elegáns ajándék lehet bárki számára. Komolyan példaértékűnek látom, és mostantól alighanem ehhez hasonlítom majd a leendő késeim csomagolását. A csoda nem illan el a kést kézbe véve sem, sőt, a parányi késre igen szép élt varázsoltak, a működése pedig szinte tökéletes.

GyártóReal Steel
TípusG5 Metamorph Compact 7811C
Nyitásmódfront flipper
Markolat anyagaalumínium
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg65 g
Zárt hossz105 mm
Teljes hossz180 mm
Penge hossza73 mm
Penge vastagsága2,9 mm
Penge anyagaVG-10
Penge alakjadrop point
Penge keménysége60-62 HRC

A penge anyagául szolgáló VG-10 rozsdamentes acélt kizárólag a japán Takefu állítja elő, és eredetileg japán konyhakések anyagául szánták. Leginkább a 154CM acélhoz hasonlítható, de a magasabb krómtartalom miatt annál korrózióállóbb és valamivel szívósabb. Nagyon finom él kialakítását is lehetővé teszi. A VG-10 eléggé jó egyensúlyt kínál a szívósság, a korróziótűrés, az élezhetőség és az éltartás bűvös négyszögében. Bár nem egy porkohászati szuperacél, de mégis olyan jó ár-érték aránnyal rendelkezik, hogy gyakorlatilag alig képesek kielégíteni belőle a piac igényeit.

Real Steel G5 Metamorph Compact klipsz
Real Steel G5 Metamorph Compact klipsz

A vékony markolat miatt ez a kés is liner lock zárat alkalmaz, hiszen egy frame lock sehogy sem férne el. Viszont a kés ezzel együtt is borzasztóan könnyű és apró. Egy gentleman foldernél nem értelmezhető a kemény munkára foghatóság fogalma, így erre most nem is térnék ki. Annyit azonban hozzátennék, hogy ez a kés a méretbeli korlátai mellett nem szégyenkezhet semmiben.

Az elegáns, sötétszürke markolat élőben még tetszetősebb, mint amit a fényképek vissza tudnak adni. Leginkább egy elegáns, Parker toolhoz tudnám hasonlítani. A finom textúrája ráadásul megfelelő fogást is ad. A markolatot nem csúfítja el zsinórfurat, de a backspacer végében, rejtetten mégis kialakították egy zsinórhelyet. Egy gentleman foldernél ez nem szükségszerű, de mégis nagyon tetszetős megoldás.

Kizer Sliver, Real Steel G5 Metamorph Compact és Kizer Splinter
Kizer Sliver, Real Steel G5 Metamorph Compact és Kizer Splinter

A front flipper késekre jellemző fidget-faktor csúcsra jár ebben a modellben is. Volt egy „five finger” kihívás nem olyan rég, amiben a feladat mindössze annyi, hogy a kést egy kézzel, minél több módon, és mind az 5 ujjat legalább egyszer használva kell kinyitni 1 percen belül. Nos, ezt a kihívást a Metamorph Compact zsebkéssel olyan könnyű teljesíteni, hogy még a legbénábbaknak sem okozhat gondot.

Szinte sosem hordok öltönyt, és így zsebkések között sem elsődleges szempont számomra az elegancia, de ebben a késben komolyan van valami magával ragadó James Bond feeling. A Metamorph Compact legális, elegáns, jól használható, nem túl drága, ráadásul a front flipper miatt igencsak játékos kis kés. Természetes, hogy megkapja tőlem az ajánlott címkét.

Real Steel G5 Metamorph Compact kézben
Real Steel G5 Metamorph Compact kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott